Šéf Európskej rady Charles Michel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Summit EÚ bude rokovať o náhrade za energie z Ruska. V hre je aj ďalší balík sankcií

29.05.2022, 11:04
Autor:
ČTKČTK

Európske krajiny sa zhodujú na pláne zbaviť sa energií z Ruska, nie sú však jednotné v časovom horizonte ani v spôsobe ich náhrady.

V čase trvajúcej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny sa v pondelok stretnú prezidenti a premiéri krajín Európskej únie, aby sa dohodli na ďalšom spoločnom postupe voči Moskve.

Baviť sa budú aj o pomoci pre vojnou trpiacu krajinu a pre milióny ľudí, ktorí už z nej utiekli. Témou mimoriadneho dvojdňového summitu bude aj čo najrýchlejšie ukončenie dovozu energií z Ruska, spoločné investície do európskej obrany či zabezpečenie dostatku potravín cez ruskú blokádu ukrajinskej úrody.

Najväčšiu pozornosť budí krátko pred začiatkom vrcholnej schôdzky šiesty balík protiruských sankcií, na ktorom sa pre nesúhlas Maďarska s embargom na dovoz ruskej ropy nedokázala dvadsaťsedmička krajín za takmer mesiac od jeho navrhnutia Európskou komisiou (EK) zhodnúť.

Šéf Európskej rady Charles Michel, ktorý summitu predsedá, tento týždeň naznačil, že vidí nádej na dojednanie kompromisu pred začiatkom zasadnutia lídrov. Diplomati by mali ešte dnes zasadnúť nad novú verziu návrhu.

Embargo na ropu

Podľa niektorých zdrojov by mohla EÚ z embarga zatiaľ vyňať ropu prepravovanú sieťou ropovodov, čo by sa popri Maďarsku týkalo aj Slovenska alebo Česka.

Embargo by tak zahŕňalo iba surovinu prevážanú tankermi, ktorými jej z Ruska mieria do EÚ zhruba tri štvrtiny. Ak by s novým návrhom súhlasili všetky členské krajiny, ich šéfovia by ho zrejme na summite len formálne podporili.

image

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva pre HN: Slovensko vie nahradiť 70 percent plynu z Ruska

Ak zhoda do pondelka nebude, dá sa očakávať, že na maďarského premiéra Viktora Orbána bude na rokovanie tlačiť množstvo kolegov z krajín, ktoré presadzujú čo najrýchlejšie odstrihnutie Ruska od peňazí z EÚ.

Rovnako ako na všetkých summitoch od vlaňajšej jesene sa budú zrejme aj teraz dlhé diskusie točiť okolo energetiky. Európske krajiny sa zhodujú na pláne zbaviť sa ruských energií, nie sú však jednotné v časovom horizonte ani v spôsobe ich náhrady.

Šéfovia štátov budú hovoriť o spoločných nákupoch plynu či ropy, urýchlení investícií do obnoviteľných zdrojov či o možnostiach väčších úspor energie.

Európske krajiny od začiatku ruskej invázie poskytujú Kyjevu vojenskú techniku aj finančnú podporu a ich lídri chcú na summite prebrať najmä ďalšie toky peňazí.

V úvodnej časti summitu k nim prehovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vytrvalo apeluje na ďalšie dodávky zbraní a na rýchle uznanie kandidatúry jeho krajiny do EÚ. Niektorí lídri síce chcú význam tejto podpory zdôrazniť, Kyjev sa však na summite žiadneho spoločného ubezpečenia o skorej európskej budúcnosti nedočká.

Podpora pre Ukrajinu

Európski lídri zato podľa navrhovaných záverov rokovaní podporia vytvorenie medzinárodnej platformy pre investície do povojnovej obnovy Ukrajiny, v ktorej by mali krajiny únie zohrávať kľúčovú úlohu.

Poverí tiež EÚ, aby rýchlo rozhodla o uvoľnení až deviatich miliárd eur na okamžité potreby Ukrajiny. Časť peňazí by podľa predstáv šéfov únijných krajín mohla pochádzať zo skonfiškovaného majetku ruských oligarchov či firiem porušujúcich protiruské sankcie.

image

Odvráti Rusko aj napriek prekážkam ďalší hroziaci bankrot? Zaplatiť musí do týždňa

Lídri by mali tiež vyzvať Európsku komisiu, aby navrhla spôsob, ako v rámci súčasného viacročného rozpočtu EÚ podporiť krajiny, ktoré pomáhajú ukrajinským utečencom.

Brusel už povolil väčšiu pružnosť v nakladaní s fondmi a pre Poľsko, Česko a ďalšie krajiny regiónu v rezervách našiel stámilióny eur. Viaceré štáty však volajú po ďalšej pomoci.

Od začiatku invázie EÚ začala klásť výrazne väčší dôraz na vlastnú obranu a nedávna analýza Európskej komisie zistila nedostatky v arzenáloch členských krajín, čiastočne spôsobené dodávkami na Ukrajinu. Politickí lídri by mali vyzvať na urýchlené doplnenie chýbajúcich zásob aj na dlhodobé spoločné nákupy zbraní.

01 - Modified: 2022-05-28 22:47:15 - Feat.: 1 - Title: Odvráti Rusko aj napriek prekážkam ďalší hroziaci bankrot? Zaplatiť musí do týždňa 02 - Modified: 2022-05-28 14:59:10 - Feat.: 1 - Title: Putin povedal Macronovi a Scholzovi, že je pripravený opäť rokovať s Kyjevom o mieri 03 - Modified: 2022-05-28 14:52:35 - Feat.: 1 - Title: O znížení spotrebnej dane na benzín a naftu sa rokuje, povedal Peter Kremský z OĽaNO
01 - Modified: 2024-03-14 14:12:49 - Feat.: - Title: Rusko tento rok očakáva zvýšenie vývozu ropy pre neplánovanú údržbu v rafinériách 02 - Modified: 2024-02-14 16:37:45 - Feat.: - Title: Veľké zmeny v Slovnafte. Gigant ohlásil miliónovú investíciu, v lete sa pripraví na ropu z USA či Kurdistanu 03 - Modified: 2024-02-08 15:58:44 - Feat.: - Title: Rusko zvyšuje vývoz ropy. Útoky dronov a technické problémy skomplikovali chod rafinérií 04 - Modified: 2024-01-27 23:04:20 - Feat.: - Title: Koniec ruského plynu na Slovensku? Surovina tu tiekla, aj keď zúrila studená vojna, hovorí pre HN expert 05 - Modified: 2024-01-16 06:59:52 - Feat.: - Title: Veľké zmeny v Slovnafte: rafinéria nahrádza Rusko šiestimi novými ropami, kupuje aj americkú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 20:39