StoryEditor

Odvráti Rusko aj napriek prekážkam ďalší hroziaci bankrot? Zaplatiť musí do týždňa

29.05.2022, 00:47
Autor:
redred

Veritelia by do piatku 3. júna mali od Ruska dostať celkovo 71,25 milióna dolárov na úrokoch z dlhu, ktorý má splatnosť v roku 2026 a ďalších 26,5 milióna dolárov na kupóny z dlhopisov splatných v roku 2036.

Rusko po niekoľkých týždňoch znovu stojí na hrane hroziacej platobnej neschopnosti. USA totiž Rusku obmedzili ďalší spôsob, ako krajina môže splácať záväzky z medzinárodných dlhopisov.

Ďalšie úroky z ruského zahraničného dlhu by krajina mala zaplatiť do piatku. Celkom má ísť asi o 100 miliónov dolárov.

30-dňová lehota

Ak sa Rusku nepodarí prostriedky na účty svojich veriteľov do stanoveného dátumu zaslať, bude sa nachádzať v podobnej situácii ako na začiatku mája.

Dostane tridsaťdňovú lehotu na to, aby svojim veriteľom platby za vzaté pôžičky vrátilo. Ak sa to Rusku ani v tejto dodatočnej lehote nepodarí, bude sa nachádzať v štádiu platobnej neschopnosti. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

image

Putin: Rusko pomôže odvrátiť potravinovú krízu. Západ však musí odvolať sankcie

Veritelia by do piatku 3. júna mali od Ruska dostať celkovo 71,25 milióna dolárov na úrokoch z dlhu, ktorý má splatnosť v roku 2026 a ďalších 26,5 milióna dolárov na kupóny z dlhopisov splatných v roku 2036.

Americké ministerstvo financií pred niekoľkými dňami uviedlo, že znemožní americkým držiteľom ruských dlhopisov prijímať ruské platby.

Agentúra Bloomberg upozornila, že vzhľadom na významnú úlohu amerických bánk v globálnom finančnom systéme sa tým Rusku sťaží splácanie vzatých pôžičiek aj u iných inštitúcií po celom svete.

Zaplatili sme, hovorí Putin

Prezident Vladimír Putin uviedol, že Rusko potrebné záväzky už splatilo. Malo sa tak stať pomerne predčasne, a to ešte pred vypršaním dôležitej americkej licencie, ktorá prevody peňazí držiteľom medzinárodných dlhopisov umožňovala.

Zatiaľ však nie je zrejmé, či sa peniaze k zahraničným držiteľom dlhopisov skutočne dostali.

Platnosť potrebnej licencie skončila dňa 25. mája a zo strany Ameriky nebola predĺžená. Bez nej nemôžu americkí občania prostriedky od ruskej vlády prijímať.

Ruské ministerstvo financií na to zareagovalo tak, že hľadá do budúcnosti ďalšie možnosti, ako kupóny z ruského zahraničného dlhu bude do budúcnosti splácať a dodalo, že platby môže posielať aj v rubľoch.

Ruská federácia zároveň dala najavo, že plánuje akékoľvek vyhlásenie platobnej neschopnosti spochybniť.

Rusko čelí hrozbe platobnej neschopnosti od doby, keď západné krajiny proti nemu zaviedli rozsiahle sankcie pre jeho vpád na Ukrajinu koncom februára.

image

Mikloš o vojne na Ukrajine: Neúčinné sankcie? Zlom príde koncom leta, Rusko sa vráti do 80. rokov

Krajina bola takmer odrezaná od globálneho finančného systému a zhruba polovica zahraničných rezerv bola zmrazená. Rusku tak stále hrozí, že bude čeliť prvému bankrotu za posledných viac ako sto rokov.

Miliarda dolárov do konca roka

Celkovo má do konca roku 2022 Rusko ešte vrátiť asi jednu miliardu amerických dolárov. Rusku na druhú stranu však hrá do kariet, že množstvo peňažných prostriedkov do krajiny tečie vďaka predaju ruských fosílnych palív, medzi ktorými dominuje hlavne ropa a zemný plyn.

Napriek mnohým obmedzeniam sa Rusku podarilo od invázie na Ukrajinu uhradiť splátky zo siedmich dlhopisov. Po terajšej splátke, ktorá sa mala uskutočniť 27. mája, má Rusko zaplatiť 235 miliónov dolárov 23. júna.

Ratingové agentúry nazerali skôr na Rusko ako na štát, do ktorého je možné investovať. Od začiatku vojny na Ukrajine však prestali Rusko hodnotiť.

Rusko má mať podľa dostupných informácií v obehu medzinárodné dlhopisy v objeme asi 40 miliárd dolárov a zhruba polovicu z nich majú držať investori zo zahraničia.

Autor textu: jla, Lidovky.cz

01 - Modified: 2022-05-28 14:59:10 - Feat.: 1 - Title: Putin povedal Macronovi a Scholzovi, že je pripravený opäť rokovať s Kyjevom o mieri 02 - Modified: 2022-05-28 14:52:35 - Feat.: 1 - Title: O znížení spotrebnej dane na benzín a naftu sa rokuje, povedal Peter Kremský z OĽaNO 03 - Modified: 2022-05-24 14:44:41 - Feat.: 1 - Title: Satelitné snímky ukazujú ruské lode naložené zrejme ukrajinským obilím, píše CNN 04 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 05 - Modified: 2022-05-27 17:04:03 - Feat.: 1 - Title: Putin vyslal signály, že je pripravený umožniť vývoz obilia z ukrajinských prístavov, tvrdí rakúsky kancelár
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:32