Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ocenenie výkonov špecialistov nie je adekvátne nastavené. Sumy nepostačujú na primerané platy lekárov

30.08.2022, 13:09
Autor:
TASRTASR

"V niektorých prípadoch trvá aj viac ako 30 minút, avšak lekár za daný výkon dostane zo strany zdravotnej poisťovne len okolo 13 eur," priblížil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Ocenenie výkonov špecialistov nie je adekvátne nastavené. Sumy, ktoré im platia zdravotné poisťovne za niektoré výkony nepostačujú na primerané platy lekárov a prevádzku ambulancie. Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v aktuálnej správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia. Pre ambulantný sektor preto navrhuje viaceré opatrenia.

image

eObjednávanie: Ide o nedomyslenú aktivitu, ktorá nebola prediskutovaná s ambulantnými poskytovateľmi

"Práve od týchto výkonov sa pritom odvíja úhrada zdravotných poisťovní poskytovateľom špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Stanovenie výšky úhrad za jednotlivé výkony bolo legislatívne prenechané na zdravotné poisťovne," ozrejmil.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou skonštatoval, že to často nepostačuje ani na primerané mzdové ohodnotenie lekárov a prevádzku ambulancie, poukázal pritom na vyšetrenia u pneumológa, diabetológa či imunoalergológa. "V niektorých prípadoch trvá aj viac ako 30 minút, avšak lekár za daný výkon dostane zo strany zdravotnej poisťovne len okolo 13 eur," priblížil.

Zo sumy 13 eur nie je podľa neho možné vykryť mzdové nároky lekára, sestry, odvody a ďalšie výdavky spojené s prevádzkou ambulancie.

image

Exminister Rudolf Zajac: Kým sestry robia u nás za žobračenku, na očkovaciu lotériu sa minuli milióny

"Prevádzkovateľ ambulancie musí podľa toho prispôsobiť plat zdravotníckym pracovníkom alebo musí nájsť iné zdroje financovania prevádzky ambulancie. Výsledkom sú nižšie platy lekárov a sestier v niektorých odborných ambulanciách ako je zákonom stanovený mzdový nárok lekárov v ústavných zariadeniach," doplnil.

Úrad upozornil, že sa neaplikuje jednotný zoznam výkonov. "Sú prípady, keď sa jeden výkon vykazuje na každú poisťovňu pod iným kódom, rozdielne sú bodové hodnoty jednotlivých výkonov podľa jednotlivých zdravotných poisťovní, rozdielne sa tiež aplikujú rôzne pripočítateľné položky," podotkol. Lekári tak podľa neho musia venovať pozornosť správnemu kódovaniu výkonov a pripočítateľných položiek namiesto toho, aby venovali maximum času liečbe.

image

„Predal som dom, aby som mal na školné.“ V Amerike začína škola obavami o financie, všade chýbajú učitelia

Pre zlepšenie situácie navrhuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou viaceré opatrenia. Mal by sa podľa neho zrevidovať zoznam ambulantných výkonov, ktorý by bol záväzný pre všetky zdravotné poisťovne. Chce tiež, aby sa určili minimálne ceny jednotlivých výkonov a aby sa každoročne prehodnocovali.

01 - Modified: 2022-08-30 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: eObjednávanie: Ide o nedomyslenú aktivitu, ktorá nebola prediskutovaná s ambulantnými poskytovateľmi 02 - Modified: 2022-08-26 09:20:51 - Feat.: 1 - Title: Exminister Rudolf Zajac: Kým sestry robia u nás za žobračenku, na očkovaciu lotériu sa minuli milióny 03 - Modified: 2022-09-12 16:25:05 - Feat.: 0 - Title: Veľký prehľad o platoch a koeficientoch všetkých zdravotníckych pracovníkov
01 - Modified: 2024-04-30 13:48:32 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ trápi Európu, stovky prípadov hlásia aj u nás. Máme na toto ochorenie dostatok vakcín? 02 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 03 - Modified: 2024-04-30 09:00:36 - Feat.: - Title: MEDIXBANK otvára nové perspektívy pre biomedicínsky výskum na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-29 18:32:25 - Feat.: - Title: Väčšina výjazdov záchraniek je zbytočných. Šéf komory žiada ministerstvo, aby sa za to konečne trestalo 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 06:59