Telo je hneď ráno vystavené potrebe okamžitej energie, čiže rýchlo dostupnej glukózy z krvi.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Ranná nevoľnosť pri cukrovke? Môže za tým byť syndróm úsvitu

15.12.2023, 09:00

Počuli ste už o syndróme úsvitu? Tento fenomén má síce romantický názov, ale prejavuje sa, naopak, dosť prozaicky.

U diabetikov liečených inzulínom môže byť totiž príčinou bolestí hlavy, nevoľnosti, vracania či pocitu vyčerpania bezprostredne po rannom prebudení. Ako sa dá zistiť, či sa vás tento problém týka a ako ho zvládnuť?

Syndróm úsvitu je zdravotný stav, ktorý je typický abnormálnym zvýšením hladiny cukru v krvi u diabetikov. Tento zaujímavý jav prvýkrát opísali vedci v roku 1981 ako zvýšenú hladinu glukózy v krvi, čiže hyperglykémiu u pacientov, ku ktorej dochádza najčastejšie v skorých ranných hodinách medzi 3.00 hod. a 8.00 hod. V tomto čase telo zvyšuje produkciu niektorých hormónov, ako napríklad rastového hormónu, adrenalínu, kortizolu a glukagónu. Dôsledkom ich pôsobenia sa v pečeni aktivuje štiepenie zásobného polysacharidu glykogénu na glukózu (glykogenolýza) a tiež sa spúšťa jej výroba z nesacharidových uhlíkových látok (glukoneogenéza). Tieto dva procesy v konečnom dôsledku vedú k zvýšeniu množstva glukózy v krvi.

Potrebná dávka energie

Je dôležité spomenúť, že do určitej miery ide o fyziologický stav. Jeho príčina nie je úplne objasnená, no vedci si prítomnosť tohto javu spájajú s postupným vývojom z pradávnych dôb, keď boli naši predkovia po prebudení v jaskyni hneď konfrontovaní divokou prírodou. Dalo by sa to prirovnať k dnešnému rannému „ruchu“, ktorý zahŕňa okamžitú prípravu a zhon pri nástupe do práce. Telo je teda hneď ráno vystavené potrebe okamžitej energie, čiže rýchlo dostupnej glukózy z krvi. U zdravého človeka sa jeho vlastný inzulín postará, aby glukóza ostala uložená v pečeňovom glykogéne a jej hladina nestúpala. Avšak u pacientov s diabetom nedochádza k zníženiu hladiny glukózy, čo vedie k rannej hyperglykémii.

Kontaktujte lekára

Syndróm úsvitu môže aj nemusí spôsobovať pacientom nepohodlie charakteristické prebudením zo spánku, náhlym extrémnym smädom, častým močením, únavou, nevoľnosťou či rozmazaným videním. Namerané hodnoty poskytnú vám a diabetológovi lepší prehľad o vašom zdravotnom stave, následne môže lekár navrhnúť liečbu. Ak máte podozrenie, že u vás môže dochádzať k tomuto javu, kontaktujte svojho lekára a merajte si hladinu cukru v krvi:

• tesne pred spaním

• v skorých ranných hodinách medzi 2.00 hod. a 4.00 hod.

• ihneď po zobudení

 

Dôležité sú režimové opatrenia

U ľudí s diabetom sú režimové opatrenia nesmierne dôležité, a preto aj pri fenoméne úsvitu sa najprv kontroluje dodržiavanie diéty. Diabetik by nemal jesť alebo piť pred spaním také potraviny, ktoré majú vyšší obsah sacharidov. Všeobecne sa skôr na večeru odporúča konzumácia potravín s obsahom bielkovín. Okrem úpravy stravy je v rámci režimových opatrení nemenej dôležité začlenenie pravidelnej pohybovej aktivity do denného harmonogramu. Nemusí ísť o extrémne športové výkony. Naopak, oveľa udržateľnejšie je zavedenie malej, ale pravidelnej zmeny, napríklad každodenná prechádzka. Ak zavádzate fyzickú aktivitu vo večerných hodinách, je obzvlášť dôležité, aby ste to neprehnali, pretože náročný fyzický výkon môže viesť k hypoglykémii.

Počúvajte svoje telo

I keď je syndróm úsvitu reálny a môže nejedného odhodlaného diabetika na jeho ceste v boji s diabetom demotivovať, rozhodne nie je dobré všetku vinu a výhovorky pri nedostatočnej kompenzácii glykémie smerovať naň. Je veľmi prospešné o ňom vedieť a nepodceňovať ho, ale kľúčom k skroteniu krvného cukru ostáva naučiť sa počúvať a porozumieť svojmu telu, byť zodpovedný, dodržiavať liečbu a tiež sa držať rád odborníkov. Rozhodne sa to vyplatí.

 

– Somogyiho efekt

Má podobné príznaky ako syndróm úsvitu a prejavuje sa rannou hyperglykémiou. Rozdiel oproti syndrómu úsvitu je v tom, že pri spomínanom Somogyiho efekte je najskôr večer hladina glukózy v krvi príliš nízko, na čo telo reaguje jej zvýšením, avšak u diabetikov je to nedostatočne kompenzované inzulínom, a preto nastane hyperglykémia. Rozlíšiť ich vieme tak, že zmeriame glykémiu pred spaním a nadránom po prebudení. Pokiaľ je pred spaním príliš nízka a ráno vysoká, ide o Somogyiho efekt, pokiaľ je pred spaním normálna a ráno vysoká, máme pravdepodobne do činenia so syndrómom úsvitu. Somogyiho efekt navyše môže vzniknúť kedykoľvek počas dňa.

– Častý problém adolescentov

Tento termín sa používa hlavne u pacientov liečených inzulínom a typickejší je preto u osôb s diabetom 1. typu, keďže pri diabete 2. typu sú pacienti na pôsobenie inzulínu v dôsledku inzulínovej rezistencie menej citliví, a preto užívajú lieky, ktoré účinky inzulínu zvyšujú. Inzulín u nich teda bráni opačne pôsobiacim hormónom, aby glykémiu zvyšovali. Pomerne často sa syndróm úsvitu vyskytuje u diabetikov 1. typu v adolescentnom období, keď sa rastový hormón vylučuje častejšie a vo vyššom množstve. Nežiaduce dosahy tohto javu je, samozrejme, možné úspešne zmierniť, závisí to hlavne od disciplíny diabetika a jeho aktívnej spolupráce s odborníkmi.

Základom je častý monitoring glykémie, následná úprava liečby a režimovo-stravovacie opatrenia. Keďže potreba inzulínu sa v ranných hodinách zvyšuje, je potrebné správne nadávkovať večerný, respektíve nočný inzulín tak, aby pôsobil viac v ranných hodinách a pritom nespôsoboval hypoglykémiu. Pri inzulínových pumpách je možné naprogramovať dané zariadenie na vyššiu rannú rýchlosť.

 
Mgr. Viktor Čaniga, farmaceut, Lekáreň Dr.Max Žiar nad Hronom
01 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: 0 - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 02 - Modified: 2023-07-24 08:15:10 - Feat.: 0 - Title: Aj podvýživa je problém, týka sa aj diabetikov 03 - Modified: 2023-05-22 13:50:01 - Feat.: 0 - Title: Stravovanie diabetika v rodine 04 - Modified: 2022-10-05 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémy s pankreasom odhalí test
01 - Modified: 2023-09-18 06:24:48 - Feat.: - Title: Prečo máte pocit nevoľnosti?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
28. apríl 2024 14:43