StoryEditor

Špičkové vzdelávanie lekárov už aj na Slovensku. Virtuálny Simulátor ich naučí ako ovládať MR či CT

16.05.2023, 00:00

Umelá inteligencia alebo vzdelávanie na simulátoroch má už dnes nezastupiteľné miesto aj v zdravotníctve. Lekári a odborníci musia spolu s vývojom prístrojov a príchodom nových poznatkov neustále držať krok, pri čom im významne pomáha aj simulované vyšetrovanie pacientov.

Vzdelávanie na simulátore = kvalita a efektivita

Špecialisti v oblasti rádiológie sa môžu vzdelávať novým a nanajvýš veľmi praktickým spôsobom. Už aj na Slovensku je k dispozícii unikátny edukačný simulátor, ktorý môže prispievať ku kontinuálnemu vzdelávaniu personálu na rádiologických oddeleniach nemocníc bez účasti školiaceho tímu. Zdravotníci sa vďaka nemu učia ovládať diagnostické prístroje, akými sú magnetická rezonancia alebo CT, a navyše si svoje schopnosti a znalosti môžu kedykoľvek aj „nanečisto“ overiť.  Očakávaný prínos je v oblasti vyššej kvality a precíznej diagnostiky pri vyšetrovaní pacientov s dôrazom na efektivitu. „Smart simulator je inteligentné riešenie pre zdravotnícke zariadenia zo skupiny hybridného vzdelávania, ktoré zefektívni mnohé procesy. Vďaka nemu majú plnohodnotnú skúsenosť s reálnym medicínskym prístrojom. Týmto spôsobom sa nielen zvyšuje úroveň odbornosti personálu, ale zároveň sa optimalizuje doba vyšetrovania pacientov, čo  má jednoznačný pozitívny ekonomický dopad na efektívnejšiu prevádzku zdravotníckeho zariadenia,“ vysvetľuje Peter Brezina, vedúci Customer Services Siemens Healthineers Slovensko. Smart simulator je určený pre viaceré skupiny používateľov diagnostických a zobrazovacích prístrojov Siemens Healthineers.

V dnešnom čase globálneho akútneho nedostatku medicínskeho personálu v nemocniciach je jeho veľkou výhodou, že personál sa nemusí osobne zúčastniť zaškolenia na nové prístroje. Toto bola bežná prax aj pri obmene personálu na pracovisku. Pracovníci majú aj naďalej možnosť absolvovať zaškolenie priamo v nemocnici, teraz však  v čase, kedy je to najefektívnejšie pre plynulý chod oddelenia. Manažment nemusí presúvať termíny vyšetrení. So simulátorom sa totiž užívatelia vzdelávajú doslova kedykoľvek a odkiaľkoľvek. „Smart simulator môže byť spustený napríklad z osobného počítača a užívatelia sa tak môžu vzdelávať práve vtedy, kedy im to najviac vyhovuje,“ dopĺňa Peter Brezina.

Precízne vyšetrenia pacientov bez stresu

Špičkové prístroje ako magnetická rezonancia, röntgenové prístroje či CT skenery, prispievajúce k záchrane životov pacientov, umožňujú lekárom včasnú a precíznu diagnostiku rôznych závažných ochorení. „Mozgom“ týchto prístrojov je ich softvérové vybavenie, ktoré sa neustále vyvíja, využíva stále viac prvkov umelej inteligencie a zobrazuje stále väčšie detaily ľudského tela, čo si vyžaduje aj ich priebežnú aktualizáciu. Preto je dôležité, aby mali lekári – špecialisti neustály prístup k novým informáciám a postupom, ktoré často  sami vyžadujú. Z prieskumov vyplýva, že až 68 % zamestnancov je presvedčených, že vzdelávanie a ich rozvoj patrí popri primeranom ohodnotení k najdôležitejším atribútom kvalitného zamestnania.*

Know-how a úroveň zručností zamestnancov jednoznačne ovplyvňuje ich výkony, a platí to aj v zdravotníctve. Kontinuálne vzdelávanie a školenia môžu zvyšovať ich sebadôveru a aj rozvíjať ich  potenciál. V súčasnosti by malo byť štandardom, že zamestnancom ponúknete špičkové vzdelávanie prostredníctvom moderných zariadení. Trendom je, že edukovať sa môžu samostatne aj v domácom prostredí. „Je obrovským prínosom, ak si špecialista natrénuje vyšetrovanie pacientov napríklad na MR-ku najskôr na simulátore. Optimalizované a verifikované nastavenia sekvencií si následne vie priamo importovať a použiť bez ďalšieho časového zdržania. V praxi je potom rýchlejší, všetko zvláda s prehľadom, výrazne sa obmedzujú stresové situácie a chybovosť.  Aj diagnostika je tak jednoduchšia,“ vysvetľuje P. Brezina.

image
Siemens Healthineers

Viaceré typy vzdelávania v jednom

Smart simulator ponúka široké portfólio technického, klinického a prevádzkového vzdelávania. Je možné ho použiť samostatne, ale aj v kombinácii s ďalšími spôsobmi hybridného vzdelávania.

Táto unikátna, odborníkmi vysoko hodnotená a overená vzdelávacia platforma, môže slúžiť nielen na manažment edukačných aktivít personálu rádiologického oddelenia, ale aj na generovania prehľadových správ, vytváranie analýz a vyhodnotení. Jej súčasťou môžu byť aj rôzne vzdelávacie aktivity vrátane e-learningov, webinárov, pracovných postupov či videí a tvorba vlastného obsahu.

Viac informácií o virtuálnom simulátore a ďalších vzdelávacích platformách nájdete na webovej stránke Siemens Healthineers.

*Zdroj:https://www.beaconlive.com/blog/embracing-a-hybrid-learning-model-for-corporate-training-development (z roku 2022)

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 03:34