StoryEditor

Silvestrovské ohňostroje zamorujú ovzdušie toxickými látkami

31.12.2022, 12:00
Autor:
(mt)(mt)

Keby také množstvo nebezpečných látok vypúšťal priemyselný podnik, čelil by súdnemu konaniu a uzavretiu, tvrdia českí vedci.

Ohňostroje, petardy a zábavná pyrotechnika sa každoročne, najmä počas silvestrovských osláv, okrem úrazov a poranení postarajú aj o znečistenie ovzdušia množstvom toxických látok. Sú škodlivé nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá a životné prostredie.

O rizikách spojených so zábavnou pyrotechnikou hovorí riaditeľ Ústavu pre hydrodynamiku Akadémie vied ČR Martin Pivokonský a Petr Klusoň z Ústavu chemických procesov Akadémie vied ČR.

Zdravotné riziká emisií z ohňostrojov sú podľa vedcov enormné. Ľudia ich ale podceňujú, ignorujú, prípadne o nich vôbec nevedia. „Ohňostrojový smog predstavuje veľmi podivnú zmes zlúčenín s veľkým zdravotným rizikom, ktorá by sa inak v ovzduší vôbec nemohla vyskytovať,“ hovorí Klusoň.

„Keby také množstvo nebezpečných látok vypúšťal priemyselný podnik, čelil by súdnemu konaniu a uzavretiu. Ľudia ale tento  mix jedov a karcinogénnych látok priamo vdychujú a o jeho nebezpečenstvách nemajú ani potuchy,“ zdôrazňuje chemik.

Fosfor a síra

Vedci na základe spotreby pyrotechniky spočítali, že s farebnou plejádou na oblohe sa každý rok do ovzdušia uvoľní približne 12,5 tony horčíka, 0,8 tony titánu a 1,2 tony rubídia. Baria, ktoré sa používa na dosiahnutie zelenej farby, sa uvoľní asi 10, 5 tony, ďalej jedna tona stroncia, používaného pre červenú farbu, a pre efekt modrej farby asi 0,5 tony medi. V raketách je tiež prítomný červený fosfor, síra, práškový zinok a ďalšie látky.

„Množstvo bária v ovzduší sa počas 45-minútového ohňostroja zvyšuje za nepriaznivých poveternostných podmienok až 580-krát. U medi bývajú tieto hodnoty o niečo nižšie, zvýšenie býva sedemdesiatich až deväťdesiatich násobné, rovnako ako u stroncia a rubídia,“ vypočítal Klusoň.

Toxický koktail sa dostáva do pľúc, kde môže rozleptať tkanivo. Niektoré látky sa v tele ukladajú alebo v ňom cirkulujú. Pre ľudský organizmus je to obrovský šok.

Pôda a voda

Zvýšené hodnoty pretrvávajú podľa vedcov v závislosti od klimatických podmienok aj niekoľko nasledujúcich dní.

„Aj po vymiznutí z ovzdušia zlúčeniny uvoľnené pri explózii rakety postupujú ďalej do životného prostredia, dostávajú sa do vody a pôdy a môžu vstupovať do potravinových reťazcov,“ upozorňuje hydrochemik Martin Pivokonský,

„Je nutné zdôrazniť, že bez ohňostrojov by sa množstvo spomínaných prvkov v merateľnom množstve v životnom prostredí vôbec nevyskytovalo," dodáva vedec.

Podľa údajov Českej obchodnej inšpekcie pochádza veľké množstvo pyrotechniky z nelegálneho predaja. Vedci upozorňujú, že u takto pokútne nakúpených petárd a rakiet sa často vyskytujú aj látky, ktoré sú v Európskej únii zakázané.

„Zvýšenie hladiny olova v ovzduší pri ohňostroji býva až šesťdesiatnásobné oproti bežnému stavu. Táto skutočnosť ukazuje práve na veľký podiel nelegálnej pyrotechniky na európskom ohňostrojovom trhu,“ tvrdí Pivokonský.

Pri odpaľovaní sú ľudia vystavení aj vysokým hodnotám karcinogénneho antimónu alebo zlúčeninám tália, ktoré patria medzi komplexné jedy. Všeobecne známa je aj vysoká toxicita zlúčenín arzénu, rovnako v hojnej miere zastúpených v ohňostrojoch.

Monitoring

Zodpovedajúci monitoring pritom v Európskej únii úplne chýba. Táto problematika sa podceňuje aj globálne. „Navyše bežný občan vzhľadom na absolútnu absenciu osvetovej činnosti ani netuší, ako rizikovú činnosť vykonáva, prípadne ako nebezpečným zmesiam zlúčenín sú on a jeho blízki, často malé deti, vystavení,“ dopĺňa Pivokonský.

Vedci preto odporúčajú uvažovať o zásadnom obmedzení zábavnej pyrotechniky alebo jej celkovom zákaze. V súčasnej dobe totiž existujú aj alternatívy založené na odlišných technológiách, napríklad svetelná show či hologramy.

O tom, že nebezpečenstvo vyplývajúce z používania zábavnej pyrotechniky nie je ľuďom ľahostajné, svedčí aj nedávny prístup niektorých obchodných reťazcov v ČR, ktoré predaj zásadne obmedzili alebo úplne zrušili. 

01 - Modified: 2022-12-30 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konzumácia niektorých jedál vám môže skomplikovať sexuálny život. Pred týmito potravinami by sa mal mať váš partner na pozore 02 - Modified: 2022-12-27 15:17:01 - Feat.: 0 - Title: Pravidelný pohyb či pestré aktivity i v zimných mesiacoch prospievajú telu a mysli 03 - Modified: 2022-12-28 16:01:07 - Feat.: 0 - Title: Veľký prehľad o pokrokoch a objavoch v medicíne za rok 2022 04 - Modified: 2022-08-03 15:55:28 - Feat.: 0 - Title: Vírusy prichytené na mikroplastoch dokážu prežiť v sladkej vode 05 - Modified: 2022-08-12 12:37:37 - Feat.: 0 - Title: Rezort zdravotníctva bude zverejňovať monitorovacie správy o stave zdravotníctva
01 - Modified: 2022-08-08 05:00:00 - Feat.: - Title: Chobotnica má viac bielkovín ako desať druhov rýb. Čo skrývajú morské plody?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 21:38