Shutterstock
StoryEditor

Počet pacientov s alergiami aj astmou rastie. Pomôcť môže alergénová imunoterapia, tá sa však používa málo

02.05.2022, 15:00
Autor:
tasrtasr
Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie apeluje na zvýšenie používania alergénovej imunoterapie na Slovensku, pomôcť chce aj rezort zdravotníctva.

Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) apeluje na zvýšenie používania alergénovej imunoterapie (AIT) na Slovensku.

Upozorňuje, že každoročne významne pribúda počet pacientov s alergiami a astmou, pričom práve rozšírenie tejto liečby by podľa nich malo pomôcť.

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Róbert Babeľa tvrdí, že rezort sa plánuje témou a konkrétnymi návrhmi spoločnosti zaoberať.

Stúpajúci trend

Na Slovensku trpia alergickou nádchou približne traja z desiatich Slovákov, v prípade astmy ide o jedného z desiatich.

Odborníci však upozorňujú, že tieto čísla budú mať stúpajúci trend, za čo významne môže aj pandémia Covid-19, keď pre nižší počet návštev v ambulanciách imuno-alergológov došlo k poklesu včasnej diagnostiky nových pacientov s alergiami.

„Ak sa alergická nádcha včas a adekvátne nelieči, vo väčšine prípadov sa vyvíja do ďalších alergických ochorení a tiež do astmy,“ upozornil hlavný odborník MZ SR pre klinickú imunológiu a alergológiu Peter Pružinec.

Hoci dnes pacienti majú k dispozícii účinnú liečbu v podobe alergénovej imunoterapie, Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie upozorňuje, že na Slovensku sa používa v nízkej miere.

„Je schopná liečiť príčinu najrozšírenejších typov alergií na pele, roztoče či jed blanokrídleho hmyzu. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu daný alergén tolerovať a na tento alergén nereagovať prehnanou, teda alergickou reakciou,“ vysvetlil prezident spoločnosti Miloš Jeseňák.

Nová štúdia

Okrem vyliečenia hovorí aj o znížení rizika rozvoja nových alergií a astmy. Dodal, že Európska lieková agentúra ju označuje za jediný spôsob liečby, ktorý dokáže modifikovať priebeh ochorenia a nepotláča len príznaky.

Odborníci tiež poukázali na novú zahraničnú štúdiu, ktorej výsledky hovoria o tom, že alergénová imunoterapia zabraňuje zhoršovaniu ochorenia, zlepšuje kontrolu astmy, má pozitívny dopad na dolné dýchacie cesty, znižuje pravdepodobnosť zápalu pľúc a užívania antibiotík a znižuje počet hospitalizácii či ich dĺžku.

Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie výzvu adresuje do svojich radov a o pomoc požiadala aj rezort zdravotníctva a zdravotné poisťovne.

Odborníci im predstavili návrhy riešení, v ktorých žiadajú o zmenu prístupu ohodnocovania výkonov lekárov súvisiacich s podávaním tejto liečby zo strany zdravotných poisťovní. 

Podľa prieskumu realizovaného Slovenskou spoločnosťou alergológie a klinickej imunológie medzi alergológmi je aj toto jedna z hlavných bariér používania alergénovej imunoterapie na Slovensku.  

„Aj na základe viacerých dostupných analýz si uvedomujeme, že alergénová imunoterapia je účinná liečba, ktorá zároveň aj významne šetrí náklady zdravotného systému z dlhodobého hľadiska. Preto sa návrhmi Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie budeme na ministerstve zdravotníctva zaoberať a rokovať aj so zdravotnými poisťovňami o dobrom nastavení navrhovaných riešení do budúcna,“ zhrnul Babeľa.

 

01 - Modified: 2023-07-12 05:00:00 - Feat.: - Title: Alergénová imunoterapia účinne pomáha pri alergii na bodnutie osou či včelou 02 - Modified: 2023-06-20 07:15:00 - Feat.: - Title: Prezident alergológov: Z hľadiska množstva alergikov bude nevyhnutné časť kompetencií presunúť na všeobecných lekárov 03 - Modified: 2023-05-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Nová štúdia o spánku: Zlé spánkové vzorce môžu zvýšiť genetickú náchylnosť na astmu 04 - Modified: 2023-04-22 15:06:07 - Feat.: - Title: Nové terapie na liečenie astmy. Na čom momentálne pracujú vedci? 05 - Modified: 2023-03-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Deťom s alergiami so závažnými reakciami pomáhajú v Žiline špeciálnou imunoterapiou
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. máj 2024 10:34