Polina Tankilevitch Pexels
StoryEditor

Špinavé ruky: Aké patogény skrývajú? Môže to mať vážne následky

05.05.2023, 07:00
Autor:
redred

Dnes si pripomíname Svetový deň hygieny rúk. Nedostatočná hygiena rúk môže viesť k ochoreniam tráviaceho traktu, kože a slizníc, respiračným infekciám a tiež k infekciám rán.

Na špinavých rukách a veciach, ktorých sa dotýkame nájdeme patogény, ako napríklad bacillus mycoides, streptococcus parasanguinis, staphylococcus pasteuri či bacillus subtilis.

Ako upozornil hlavný hygienik SR PhDr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH, až 80 percent infekcií sa šíri neumytými rukami. Dnes (5. mája) si pripomíname Svetový deň hygieny rúk.

„Pôvodcovia ochorení sa totiž môžu nachádzať na bežne používaných predmetoch, ako sú napríklad držadlá vo verejnej hromadnej doprave, držadlá na nákupných košíkoch, kľučky, tlačidlá zvončekov a výťahov, či vodovodné batérie,“ dodal.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) každoročne 5. mája pripomína, že hygiena rúk je jednou z najúčinnejších a najjednoduchších foriem prevencie šírenia infekcií. Nielen pre zdravotníkov platí, že v rukách máme svoje zdravie, ale aj zdravie rizikových osôb, pre ktoré môžu byť fatálne aj bežné ochorenia.

Hygiena rúk

„Najmä v zdravotníckych zariadeniach musíme vždy myslieť na to, že do nemocnice sa prichádzajú ľudia vyliečiť, nie sa nakaziť. Prenosu infekcií v zdravotníckych zariadeniach bráni nielen zodpovednosť zamestnancov, ale aj návštevníkov. Hygiena rúk je cesta, ako do nemocnice nákazu nepriniesť, ani so žiadnou neodísť,“ vysvetlil Dr. Tatul Hakobyan z Kancelárie WHO na Slovensku.     

Podľa hlavného hygienika SR, každý z nás má tendenciu priebežne sa dotýkať tváre bez toho, aby si to uvedomoval.

„Patogény sa takto prostredníctvom znečistených rúk dostávajú do blízkosti nosa, úst a očí, cez ktoré sa môžu dostať do tela. Pred mnohými bežnými patogénmi sa našťastie dokážeme účinne chrániť častou a dôslednou hygienou rúk,“ pokračoval Ján Mikas.

Zatiaľ čo mnohé patogény na povrchoch pretrvávajú iba niekoľko hodín, iné môžu vo vhodných podmienkach prežiť aj niekoľko dní až týždňov, a tak môžu byť potenciálne pôvodcom nákazy.

„Mechanickým umývaním rúk pomocou mydla a vody odstraňujeme choroboplodné mikroorganizmy a tým obmedzujeme ich šírenie. Preto je hygiena rúk prvým predpokladom zabráneniu vzniku infekčných ochorení,“ objasnil hlavný hygienik SR.

Vážne dôsledky

Nedostatočná hygiena rúk môže viesť k ochoreniam tráviaceho traktu (tzv. vírusovým hnačkovým ochoreniam: rotavírusová a norovírusová hnačka, žltačka typu A), k ochoreniam kože a slizníc, k respiračným infekciám (nádcha, chrípka) a tiež k infekciám rán.

U imunodeficientných osôb a  nemocničných pacientov je riziko nákazy vyššie a nebezpečnejšie ako u zdravého človeka. V dôsledku ochorenia alebo invazívnych zákrokov, ktoré podstúpili, majú zníženú imunitu.

„Prostredníctvom kontaminovaných rúk nás ohrozujú napríklad črevné vírusy, ako je norovírus či rotavírus, ale tiež mikroorganizmy šíriace sa okrem kvapôčok dychového sekrétu aj kontaktom. Je to napríklad vírus chrípky, ale aj cytomegalovírus, ktorý je nebezpečný pre tehotné ženy. Závažné sú napríklad aj stafylokoky, zvlášť ak ide o ich rezistentnú formu nazývanú MRSA,“ spresnila prof. MUDr. Mária Štefkovičová, PhD., MPH, hlavná odborníčka hlavného hygienika pre epidemiológiu a vedúca Národného referenčného centra pre prevenciu a kontrolu nozokomiálnych nákaz na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Ako na to

Úrad verejného zdravotníctva SR upozornil, že na to, aby sme si dôkladne umyli ruky, nestačí len opláchnuť si ich teplou vodou, to je iba začiatok.

Po opláchnutí si ruky treba poriadne namydliť. Očiste rúk treba venovať ideálne štyridsať sekúnd až minútu.

Ruky si umývajte bez prsteňov, hodiniek a náramkov. Napeneným mydlom si umyte dlane, chrbát rúk, miesta medzi prstami, taktiež oblasť v okolí nechtov a pod nechtami.

Až potom si ruky opláchnite a vždy dôkladne usušte jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom.

Správne osušenie rúk po umytí je neoddeliteľnou súčasťou hygieny rúk. Zabraňuje kontaminácii z rúk na potraviny, povrchy a zariadenia, pretože prenos mikroorganizmov je pravdepodobnejší z mokrej pokožky než zo suchej.

Riadnym osušením rúk sa zároveň odstráni aj značné množstvo mikroorganizmov, sušenie uterákom či jednorazovou utierkou totiž trením okrem vlhkosti odstraňuje aj patogény.

Deň hygieny rúk 2023 v slovenských nemocniciach                    

V slovenských nemocniciach sa pri príležitosti svetového dňa odohráva už 5. ročník Dňa hygieny rúk, ktorý upozorňuje na nevyhnutnosť prevencie, ale aj na to, ako si správne a dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať ruky pri príchode a odchode z nemocnice.

Aktuálny ročník bude prebiehať v dopoludňajších hodinách vo vstupných priestoroch pätnástich zdravotníckych zariadení:

  • 3. máj 2023    FN Trenčín, FN Žilina, VÚSCH Košice, Nemocnica Poprad
  • 4. máj 2023    NÚDCH Bratislava, FN Nitra, SÚSCH Banská Bystrica, DFNsP Banská Bystrica, UNLP Košice, NÚSCH Bratislava
  • 5. máj 2023    FN Trnava, UN Martin, FNsP Prešov, ÚVN Ružomberok, UN Bratislava-Ružinov

 

01 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 02 - Modified: 2023-09-04 07:00:00 - Feat.: - Title: WHO dohaduje nové licenčné zmluvy na technológie proti Covid-19 03 - Modified: 2023-08-18 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO chce zhromaždiť dáta, ktoré umožnia bezpečné používanie tradičnej medicíny 04 - Modified: 2023-08-13 05:00:00 - Feat.: - Title: Nový variant koronavírusu Eris: Šíri sa rýchlo a dokáže sa vyhnúť imunitnému systému 05 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 04:59