Getty Images/iStockphoto/Pexels
StoryEditor

Na gynekológii v Žiline zaviedli nový typ laparoskopickej operácie

29.03.2023, 12:00
Autor:
TASRTASR

Výskyt defektov panvového dna narastá u starších žien, no s problémami sa stretávajú rovnako mladšie pacientky.

Na oddelení gynekológie a pôrodníctva Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline zaviedli novú možnosť operačnej liečby defektov panvového dna.

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej ide o šetrné miniinvazívne riešenie vybraných prípadov prolapsu panvových orgánov.

Podľa primára oddelenia gynekológie a pôrodníctva žilinskej nemocnice Martina Sudeka zavedením laparoskopickej sakrokolpopexie rozšíria spektrum poskytovaných laparoskopických výkonov.

"Som rád, že môžeme laparoskopiu využívať aj pri riešení defektov panvového dna. Ide o endoskopický výkon, pri ktorom operujeme len cez štyri drobné – päť až desaťmilimetrové rezy v brušnej dutine. V tomto prípade dokážeme pošvu efektne zafixovať pomocou sieťového implantátu, čo prináša dlhodobejší efekt," uviedol.

Odborne zaškolený tím

Doplnil, že laparoskopickú sakrokolpopexiu pomohol do Žiliny zaviesť prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Peter Urdzík.

"Odborne zaškolil operačný tím, vďaka čomu sme za jeho prítomnosti vykonali už druhú operáciu takmer plne vo vlastnej réžii. A sme schopní pomáhať ďalším pacientkam," dodal primár žilinskej gynekológie.

Prolaps panvových orgánov je nevyhnutné riešiť operačne predovšetkým v pokročilých štádiách. Podľa lekárky oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Oľgy Káčerikovej môže pri ľahších defektoch pomôcť konzervatívny prístup vo forme rehabilitácií svalstva panvového dna.

Defekty panvového dna

"Žiaľ, mnoho žien má strach alebo sa hanbí o problémoch zdôveriť. Veľká časť z nich prichádza k lekárovi až v závažnom štádiu, keď môže napríklad maternica vytŕčať z pošvy aj niekoľko centimetrov," upozornila s tým, že medzi symptómy patrí únik moču pri kašli, námahe alebo smiechu, nutkavé časté močenie, pocit cudzieho telesa, neskôr až pocit vypadnutia, prípadne prepadnutie maternice von z pošvového otvoru.

Podotkla, že výskyt defektov panvového dna narastá u starších žien, no s problémami sa stretávajú rovnako mladšie pacientky.

"Ochorenie prináša zníženú kvalitu života, diskomfort, nepríjemnosti v sexuálnom živote, chronické bolesti, prípadne zvýšené riziko možných infekcií urogenitálneho traktu. Preto je veľmi dôležité, aby ženy absolvovali gynekologické preventívne prehliadky a upozornili lekára na subjektívne ťažkosti, ktoré pociťujú," zdôraznila Káčeriková.

01 - Modified: 2024-04-02 08:19:10 - Feat.: - Title: V českej nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole 02 - Modified: 2023-11-20 10:40:21 - Feat.: - Title: Pacientky operujú pomocou novej laparoskopickej veže 03 - Modified: 2023-07-22 09:55:22 - Feat.: - Title: Riziko operácie pre pokles panvového dna u žien je vysoké. Ako sa to rieši u nás? 04 - Modified: 2023-05-25 15:54:20 - Feat.: - Title: V nemocnici v Žiline vypadla dátová sieť. Obmedzený je postup na urgente i pohotovostiach 05 - Modified: 2023-05-10 05:03:02 - Feat.: - Title: Nemocnica v Žiline pripravuje výstavbu sedemposchodového pavilónu urgentnej medicíny
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. máj 2024 08:24