Mnohopočetný myelóm
StoryEditor

Prognóza pacientov s mnohopočetným myelómom sa za posledné roky značne zlepšila

26.03.2023, 12:00
Autor:
(mt)(mt)

Pacienti v raných štádiách často prehliadajú niektoré príznaky, čo komplikuje včasnú diagnostiku.

Marec je mesiacom zvyšovania povedomia o mnohopočetnom myelóme. Ide o závažné onkologické ochorenie, ktoré je druhým najčastejším typom rakoviny krvi. 

Mnohopočetný myelóm je zhubné ochorenie krvi, ktoré sa začína v plazmatických bunkách kostnej drene, ktoré sú podtypom bielych krviniek a tvoria súčasť imunitného systému.

Rakovinové bunky sa hromadia a produkujú nadbytok jedného typu protilátky - paraproteínu, ktorého nadmerné množstvo spôsobuje vážne zdravotné ťažkosti. Napriek tomu, že riziko ochorenia rastie spolu s vekom a najčastejšie sa diagnostikuje po 65. roku života, čoraz viac postihuje aj mladšie generácie.

Incidencia

V Európe bolo v roku 2020 diagnostikovaných 50 900 pacientov, pričom v strednej Európe každoročne pribúda približne až 4 550 nových pacientov.

Na Slovensku každý rok odborníci diagnostikujú 300 až 400 nových prípadov.

Príčina vzniku ochorenia je zatiaľ neznáma. Odborníci predpokladajú, že spúšťačom môžu byť niektoré typy vírusov a vystavenie organizmu chemikáliám či radiácii.

Medzi najčastejšie príznaky tohto nádorového ochorenia patria bolesti kostí - často v oblasti chrbtice, chudokrvnosť, problémy s obličkami, nechutenstvo, únava, závraty, dýchavičnosť alebo opakované infekcie.

Diagnostika

Pacienti však v raných štádiách také príznaky často prehliadajú, čo komplikuje včasnú diagnostiku, ktorá je jedným z hlavných predpokladov úspešnej liečby.

„Prognóza pacientov s mnohopočetným myelómom sa za posledné roky značne zlepšila.  Hoci toto ochorenie patrí v súčasnosti u väčšiny pacientov medzi nevyliečiteľné ochorenia, verím, že používaním inovatívnych liekov v praxi a príchodom ďalších liekov z klinických štúdií, sa raz priblížime k vyliečiteľnosti tohto ochorenia,“ tvrdí doc. MUDr. Ľubica Harvanová, PhD. z Kliniky hematológie a transfuziológie Lekárskej fakulty UK, Lekárskej fakulty SZU a UNB Bratislava.

Základom efektívnej liečby je včasná a správna diagnostika. No dôležitá je i správna komunikácia a psychologický prístup k pacientovi. Cieľom je dostať ochorenie pod kontrolu, dosiahnuť remisiu ochorenia, zlepšiť kvalitu života a predĺžiť ho.

01 - Modified: 2023-06-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Kompendium medicíny Extra: Myelómová akadémia 02 - Modified: 2023-02-27 12:53:44 - Feat.: - Title: Docent Blatný: Úroveň slovenskej a českej hematológie nezaostáva za vyspelým svetom 03 - Modified: 2022-12-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Pupočníková krv zo Slovenska pomohla pri liečbe Burkittovho lymfómu vo Francúzsku a neuroblastómu v Maďarsku 04 - Modified: 2022-07-22 07:44:34 - Feat.: - Title: TOP lekárka: Krv je zrkadlom zdravotného stavu človeka. Jej zmena je často dôsledkom iného ochorenia 05 - Modified: 2021-11-06 08:20:02 - Feat.: - Title: Pacientov s rakovinou krvi liečia novou génovou terapiou. Preprogramuje imunitný systém a zničí nádory
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
29. apríl 2024 20:16