StoryEditor

Jednotné a národné uniformy pre sestry: O tom, ako budú vyzerať, majú rozhodnúť skúsenosti z praxe

10.03.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Podľa rezortu zdravotníctva, sestry volajú po jednotnej uniforme. O ich finálnej podobe rozhodnú skúsenosti z praxe.

"Už 25 rokov sestry prestávajú byť rozpoznávateľné v tímoch zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov v rozsiahlej sieti zdravotníckych a sociálnych služieb. Pacienti pritom majú právo na prvý pohľad vedieť, či ich ošetruje kvalifikovaná sestra. Aj preto sa ministerstvo rozhodlo podporiť pilotný projekt jednotných uniforiem pre sestry," uviedli z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva.

Podľa neho, potreba vytvorenia jednotnej uniformy vychádzala z prieskumu realizovanom v spolupráci so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek na vzorke vyše 2400 sestier, učiteľov, študentov a záujemcov o štúdium ošetrovateľstva ešte v roku 2019.

image

Sestry kritizujú návrh nových jednotných a národných uniforiem

Z prieskumu, ale aj z reakcií sestier v teréne je zrejmé, že myšlienka zavedenia jednotných uniforiem má podporu a zároveň môže prispieť k zvýšeniu prestíže tohto povolania.

Ministerstvo ako ambasádor

"Aj preto ministerstvo prijalo ponuku byť ambasádorom pilotného projektu jednotných uniforiem slovenských sestier. Módna návrhárka pripravila modely, ktoré boli vytvorené na základe daných kritérií a majú prvky klasickej modrobielej uniformy, čo môže zvýšiť šance na úspešné etablovanie v praxi," spresnil rezort vo svojom vyjadrení.

Podľa Zuzany Hákovej, autorky modelov, tvorba prototypov prebiehala deväť mesiacov v rámci tvorivej skupiny, ktorej súčasťou boli skúsené sestry z praxe z viacerých pracovísk, a pôvodné návrhy boli upravené podľa ich požiadaviek.

Tak ako každá uniforma, aj pri tejto bolo podľa nej potrebné vytvoriť pokrývku hlavy, aj keď v praxi sa využije maximálne čelenka a nebude povinná.

image

uniformy pre sestry

image

uniformy pre sestry

image

uniformy pre sestry

Predstavené prototypy nadväzovali na celú predošlú prezentáciu uniforiem a nie sú ich definitívnou podobou. Práve teraz sa iba začala pilotná etapa ich skúšania v praxi na vybraných pracoviskách, zber podnetov a pripomienok.

Následne bude môcť rezort zdravotníctva vyhodnotiť pripomienky a podnety priamo od sestier - z nemocníc či od Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, ktoré následne pretaví do právnych predpisov podobne, ako je to upravené pri zdravotníckych záchranároch či príslušníkoch ozbrojených zložiek.

"Rezort si od zavedenia jednotných uniforiem sľubuje, že aj tento krok prispeje k pozdvihnutiu prestíže krásneho a náročného povolania, aké vykonávajú naše sestry," zhrnuli z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva.

01 - Modified: 2023-03-09 07:05:56 - Feat.: 0 - Title: Sestry kritizujú návrh nových jednotných a národných uniforiem
01 - Modified: 2024-03-06 13:01:36 - Feat.: - Title: MZ SR zriadi Radu pre rozpočet verejného zdravotného poistenia 02 - Modified: 2023-07-26 15:32:42 - Feat.: - Title: Lekárski odborári sú výrazne proti skráteniu ambulantných pohotovostných služieb pediatrov. Toto sú hlavné dôvody 03 - Modified: 2023-06-07 14:45:48 - Feat.: - Title: Nákup COVID vakcín je záväzkom krajín EÚ, nejde o vyhodené peniaze 04 - Modified: 2023-05-29 05:00:00 - Feat.: - Title: Plán obnovy: Najvyšší kontrolný úrad plánuje preveriť agendu rezortu zdravotníctva 05 - Modified: 2023-05-25 16:07:35 - Feat.: - Title: Nedostatok liekov riešia pacienti rôzne. Zháňajú ich v zahraničí alebo ich prestanú užívať
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
12. máj 2024 04:37