FN Motol
StoryEditor

Ako sa zrodila najväčšia česká nemocnica. Pražský Motol oslavuje už osemdesiat rokov

27.02.2023, 07:00
Autor:
redred

Čiastočnú prevádzku nemocnice zahájili začiatkom januára 1943. Primármi sa stali väčšinou profesori, ktorých kliniky boli zatvorené v dôsledku uzavretia českých vysokých škôl.

Motolská nemocnica v Prahe si pripomína 80 rokov od svojho založenia. História najväčšej českej nemocnice sa začala písať v 30. rokoch 20. storočia. Vtedy boli nemocničným fondom zakúpené pozemky v pražskom Motole.

V rokoch 1937 a 1938 sa potom začalo s prípravnými prácami na výstavbu nemocničného zariadenia s kapacitou 1 300 lôžok. Informovala o tom Fakultná nemocnica v pražskom Motole na svojej stránke.

„Po obsadení najprv Sudet a potom aj území druhej republiky nacistickým Nemeckom vznikla potreba zabezpečiť civilné lôžka v Prahe. Pôvodný plán nemocnice bol zjednodušený a v roku 1941 bolo rozhodnuté vybudovať v Motole provizórnu barákovú nemocnicu,“ uviedla na webe k histórii hovorkyňa nemocnice Pavlína Danková.

Ako spresnila, cena stavby bola 30 miliónov protektorátnych korún, cena vnútorného zariadenia šesť miliónov.

Začiatky

Čiastočnú prevádzku nemocnice zahájili začiatkom januára 1943. Primármi sa stali väčšinou profesori, ktorých kliniky boli zatvorené v dôsledku uzavretia českých vysokých škôl.

„Uvažovalo sa o maximálnej životnosti nemocnice 10 rokov, a preto boli ako hlavný stavebný materiál použité drevo, tvárnice a tehly. Aj napriek tomu slúžili niektoré budovy na liečebné účely až do roku 1997 a na svojom mieste stoja dodnes,“ dodala Pavlína Danková.

Taktiež vysvetlila, že v roku 1948 bola k motolskej nemocnici pripojená budova Masarykovho ústavu. Tá slúžila na liečenie lupusu pomocou koncentrácie slnečného svetla.

Po pripojení bola celá budova s ​​kapacitou sto lôžok určená na liečenie infekčných hepatitíd a dodnes v nej (stavebne oddelene od ostatných budov) sídli Infekčné oddelenie.

„Roky boli pre nemocnicu dobou rastu, vznikalo tu množstvo nových laboratórnych oddelení a kliník. Prvá investičná úloha na stavbu Mestskej nemocnice v Motole bola vypracovaná už v roku 1953. Projektovú prípravu však sprevádzalo veľké množstvo prieťahov,“ pokračovala Pavlína Danková v tlačovej správe.

Doplnila, že tie paradoxne vo výsledku do projektu priniesli mnoho pozitívnych zmien. Projekt bol architektonicky koncipovaný ako celok, ktorého základom sú dva vysokopodlažné monobloky, jeden na liečbu detí a druhý na liečbu dospelých, spojené budovou s pracoviskami komplementu a laboratóriom potrebných pre obe časti.

Modernizácia

Výstavba nemocnice v Motole v modernej podobe bola zahájená položením základného kameňa 23. apríla 1964. Stavba sa ale od začiatku stretávala s radom technických a organizačných problémov.

V roku 1961 bol schválený projekt výstavby nemocnice. Počítal s orientačným nákladom 263 miliónov československých korún, ktorý sa však v priebehu výstavby ukázal ako značne podhodnotený a konečná cena presiahla 874 miliónov československých korún.

„Ďalšie komplikácie priniesli aj udalosti spojené so vstupom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a následnou normalizáciou,“ objasnila Pavlína Danková.

Plánované dokončenie prvej stavby bolo v decembri roku 1975. V rámci dostavby areálu bola postavená aj slobodáreň sestier so 750 lôžkami.

V roku 1986 bola v areáli nemocnice otvorená budova Liečebne dlhodobo chorých. „Praha tak dostala ďalších 390 lôžok so všetkým potrebným sociálnym vybavením. V osempodlažnej budove mali chorí k dispozícii špeciálne upravené kúpeľne, rehabilitačné zariadenia aj stomatologickú ordináciu,“ dodala hovorkyňa nemocnice.

Ďalšia výstavba

Podľa pôvodných plánov mala hrubá stavba, ktorú mal tvoriť monoblok pre dospelých s 810 lôžkami, objekty vstupného bloku a polikliniky začať už v roku 1976. K položeniu základného kameňa však došlo až o desať rokov neskôr 19. novembra 1986. Predpokladaná cena bola 4,5 miliardy československých korún a termín dokončenia v roku 1992.

„Aj stavbu tejto budovy sprevádzalo mnoho neplánovaných komplikácií a v jej priebehu dochádzalo k zásadným zmenám projektu. Koncom roku 1989 do výstavby zasiahla zmena politických pomerov v krajine a osud nemocnice bol neistý,“ vysvetlila Pavlína Danková.

Nový monoblok pre dospelých s 1414 lôžkami bol nakoniec slávnostne otvorený po desiatich rokoch výstavby 28. novembra 1996. Finančné náklady dostavby sa vyšplhali na 6,72 miliardy českých korún.

V roku 1997 bola otvorená budova onkologického centra, ktorá bola stavaná od roku 1991 na základe iniciatívy prednostu Kliniky detskej onkológie profesora Jozefa Kouteckého a 15. decembra 1999 bol slávnostne otvorený pavilón Rehabilitačnej kliniky.

Detská časť nemocnice

V roku 2006 bola zahájená rozsiahla rekonštrukcia detskej časti nemocnice, ktorej stav bol havarijný a ohrozoval pacientov i personál. Zrekonštruovanú budovu potom otvorili 24. júna 2011, celkové náklady predstavovali 3,15 miliardy korún.

„Dnes je detská časť nemocnice hodná požiadaviek vyspelého zdravotníctva 21. storočia, nachádzajú sa tu zrekonštruované lôžkové krídla, moderné operačné sály, urgentný príjem i pracovisko zobrazovacích metód. Jedným z prínosov rekonštrukcie a zároveň zaujímavých prvkov rekonštruovanej stavby detskej časti je aj heliport umiestnený na streche priamo nad operačnými sálami,“ zhrnula hovorkyňa.

Pred tromi rokmi rekonštruovali a modernizovali ožarovne podľa najmodernejších európskych štandardov. Aktuálne prebieha v budove dospelej časti nemocnice rekonštrukcia opláštenia a kompletná výmena okien s plánovaným dokončením na konci tohto roka.

Ďalšími chystanými projektmi sú výukové Simulačné centrum s plánovaným dokončením v roku 2025 a Onkologické centrum, ktorého brány by sa mali pacientom otvoriť v prvej polovici roku 2026.

„Fakultná nemocnica v Motole je jedným z najväčších európskych zariadení svojho druhu. Areál je tvorený pozemkom o rozlohe cca 348 000 m². Nájdete tu celkom 55 kliník a 70 oddelení. Nemocnica má 6 276 zamestnancov a disponuje 2 238 lôžkami. Ročne je tu ambulantne ošetrený viac ako jeden milión pacientov,“ uzavrela na stránke motolskej nemocnice Pavlína Danková.

 

 

 

 

01 - Modified: 2023-07-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Novinka v transporte orgánov významne pomôže pri transplantácii pľúc
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
14. apríl 2024 18:47