StoryEditor

Jazykové kurzy absolvovali stovky zdravotníkov z Ukrajiny

26.02.2023, 12:00
Autor:
(mt)(mt)

UNICEF pomáha ukrajinským zdravotníkom z radov utečencov začleniť sa do zdravotníckeho systému.

České ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Detským fondom OSN (UNICEF), Inštitútom postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve a Národným centrom ošetrovateľstva a nelekárskych zdravotníckych odborov realizuje kurzy a iné asistenčné služby pre zdravotníkov z radov ukrajinských utečencov.

Cieľom je integrácia zdravotníkov z radov ukrajinských utečencov, aby mohli pokračovať vo svojej profesii a zvýšili kapacity českého zdravotníckeho systému.

Memorandum

UNICEF s ministerstvom zdravotníctva podpísali memorandum o spolupráci na pomoci ukrajinským utečencom v auguste minulého roka.

„Vojna vyhnala milióny Ukrajincov z rodnej krajiny a státisíce z nich zamierili do Českej republiky. Považujem za našu povinnosť zdravotníkom v ich radoch pomôcť, aby počas svojho pobytu mohli vykonávať svoju profesiu a pomáhať tak ukrajinským aj českým pacientom u nás. Veľmi ďakujem UNICEF za poskytnutie expertízy aj finančných prostriedkov na tieto projekty,“ uviedol minister zdravotníctva Vlastimil Válek.

UNICEF ocenil, že Česká republika ukázala obrovskú solidaritu s utečencami utekajúcimi pred vojnou na Ukrajine.

„Významnou formou podpory zo strany vlády bolo aj zabezpečenie prístupu k zdravotníckym službám pre všetkých. UNICEF je poctený, že môže spoločne s ministerstvom zdravotníctva pracovať na posilňovaní postavenia a navyšovania kapacít zdravotníckych profesionálov prichádzajúcich z Ukrajiny, ktorí sa tak môžu stať súčasťou riešenia utečeneckej situácie a poskytovať zdravotnícke služby utečencom aj českej populácii,“ povedala Yulia Oleinik, vedúca kancelárie UNICEF pre podporu riešenia situácie utečencov v ČR.

Kurzy

Inštitút postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve od mája realizuje kurzy českého jazyka vrátane všeobecného úvodu do systému českého zdravotníctva, ktoré absolvovalo už 530 účastníkov. Ide o kombináciu prezenčných a dištančných dvojmesačných kurzov.

Inštitút prepája účastníkov kurzov aj s iniciatívou Vieme sa starať, ktorá pomáha ukrajinským utečencom s integráciou a uplatnením na trhu práce v oblasti zdravotníctva, sociálnych služieb a súvisiacich nelekárskych profesií.

„Vďaka podpore UNICEF sme od leta uspokojili obrovský dopyt zo strany ukrajinských zdravotníkov v rade stoviek záujemcov. Zároveň sme vytvorili vlastné odborné študijné materiály priamo v ukrajinčine, natočili sme a zadarmo sprístupnili niekoľko špeciálnych krátkych videí, ktoré obsahujú informácie o českom zdravotníctve, a to v samostatnej časti našich webových stránok, ktorá je priamo v ukrajinčine. Aj vďaka tomu si mnoho zdravotníkov ľahko a rýchlo našlo uplatnenie v zdravotníckych zariadeniach naprieč celou Českou republikou,“ uviedla Irena Maříková, riaditeľka Inštitútu postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve.

01 - Modified: 2022-12-03 15:05:41 - Feat.: 0 - Title: TOP lekárka Nelli Kishko: Mám veľa detí z Ukrajiny a ďalšie pribúdajú
01 - Modified: 2022-06-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Učebnicu odborného jazyka pre ukrajinských zdravotníkov pripravili zadarmo
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 21:22