StoryEditor

Bojnická nemocnica by mala mať do konca roka nový urgent

19.01.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Ambíciou nemocnice i zriaďovateľa je, aby investíciu refundoval štát z Plánu obnovy a odolnosti SR

Nové oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach chcú dokončiť ešte tento rok.

Nahradí nevyhovujúce priestory, ktorými v súčasnosti zdravotnícke zariadenie disponuje.

Do výstavby investuje Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) 3,4 milióna eur, ďalších 1,1 milióna eur pôjde na vybavenie.

S prestavbou priestorov začal dodávateľ v závere minulého roka, na čas ich však musel prerušiť, problémy spôsobila výška stropov.

"Uskutočňujú sa teraz rokovania s projektantom ako problém vyriešiť," povedal počas stredajšieho kontrolného dňa na stavbe predseda TSK Jaroslav Baška. Podľa svojich slov verí, že 12-mesačnú lehotu stavby dodávateľ dodrží.

Refundácia

"Medzitým ideme obstarávať vybavenie pre OAIM. Bude to kompaktné a komplexné pracovisko s deviatimi lôžkami, každé bude mať svoj samostatný box. To tuším nemá žiadna nemocnica v Trenčianskom kraji," doplnil Baška.

Existujúce oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny funguje v starých priestoroch z prerobenej chodby, tlak na tamojšie lôžka počas rokov neustále stúpa, odkedy bez náhrady zrušili podobné oddelenia v dvoch okolitých nemocniciach, spomenul riaditeľ bojnickej NsP Peter Glatz.

"Nové OAIM bude najmodernejšie v kraji s dostatočnou kapacitou, na úrovni nemocnice druhého typu, kam patrí a spĺňajúce parametre tretieho typu, kde máme ambíciu počas niekoľkých rokov sa dostať," skonštatoval Glatz.

Celé OAIM bude mať podľa neho samostatnú vzduchotechniku, z väčšej časti bude mať nové prístrojové vybavenie, z toho dvoma prístrojmi nemocnica doposiaľ nedisponuje. Oddelenie je personálne v zmysle normatívu najlepším v celej nemocnici.

Rozpočet investície zatiaľ zhotoviteľ dodržiava, stavebné práce budú stáť 3,4 milióna eur, vybavenie je v hodnote 1,1 milióna eur.

Ambíciou nemocnice i zriaďovateľa je, aby investíciu refundoval štát z Plánu obnovy a odolnosti SR, nemocnica na to už pripravila žiadosť, dodal Baška.

01 - Modified: 2022-10-23 05:00:00 - Feat.: - Title: Nemocnica v Bojniciach bude mať nové oddelenie intenzívnej medicíny
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 01:06