StoryEditor

Detská psychiatrička: Skúste sa postaviť ráno pred obchod s potravinami, koľko detí kupuje namiesto jedla žuvací tabak

30.10.2022, 07:00
Autor:
redred

Od nového roku sa nikotínové vrecúška zaradia medzi tabak a dostupné budú len osobám nad 18 rokov. Zmenu schvaľuje aj detská psychiatrička, podľa nej do ambulancií detských psychiatrov, pediatrov či neurológov prichádzajú v poslednom období deti s náhlou zmenou správania.

V poslednej dobe čoraz populárnejšie nikotínové vrecúška dostanú od januára stopku pre deti do 18 rokov. Od nového roku sa tieto produkty zaradia medzi tabak a dostupné budú len osobám nad 18 rokov. Zmenu schvaľuje aj detská psychiatrička MUDr. Terézia Rosenbergerová z I. psychiatrickej kliniky UNLP Košice a zároveň hlavná odborníčka MZ SR pre detskú psychiatriu a víťazka tohtoročných TOP lekárov v odbore detská psychiatria.

Ako totiž uviedla, do ambulancií detských psychiatrov, pediatrov či neurológov prichádzajú v poslednom období deti s náhlou zmenou správania. „Z detí, ktoré sa ťažko koncentrovali na školský výkon alebo boli pomalšie, sa v priebehu krátkeho času stali tie, ktoré majú zrýchlené motorické tempo, smejú sa, hovoria nahlas. Ale tiež deti, ktoré v škole zvracajú, sú spotené, udávajú, že cítia nevoľnosť, búši im srdce,“ dodala detská psychiatrička.

Niektorí rodičia aj učitelia za zmenou správania vidia postcovidový syndróm, podľa lekárky len málokomu napadne, že jeho dieťa niečo užíva, a ešte najmenej, že sú to nikotínové vrecúška. Odborníčka preto veľmi oceňuje, že od januára sa tieto produkty zaradia medzi tabak a dostupné budú len osobám nad 18 rokov. Dovtedy by mali rodičia dávať pozor na to, čo si dieťa kupu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-02 06:00:00 - Feat.: - Title: Aj v Česku navrhujú obmedziť predaj nikotínových vreciek. Tie sa stávajú fenoménom mladej generácie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
30. apríl 2024 17:23