Tom Fisk Pexels
StoryEditor

Indonézia vyšetruje úmrtia detí s akútnym poškodením obličiek

19.10.2022, 10:45
Autor:
TASRTASR

Indonézia stanovila tím expertov, ktorý sa vyšetrovaním bude zaoberať, zložený z miestnych zdravotníkov a pediatrov, ako aj z predstaviteľov Svetového zdravotníckeho úradu (WHO).

Takmer sto detí už tento rok zomrelo v Indonézii v dôsledku akútneho poškodenia obličiek.

K náhlemu zvýšeniu počtu takýchto úmrtí pritom prichádza v období, keď v africkej Gambii vyšetrujú úmrtia 70 detí s akútnym poškodením obličiek, súvisiacim s užitím sirupu na horúčku. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Úrady v Gambii v súčasnosti vyšetrujú úmrtia 70 detí v súvislosti s užitím paracetamolového sirupu určeného na liečbu horúčky, ktorý obsahoval nadmerné množstvo dietylénglykolu a etylénglykolu.

Predstavitelia indonézskeho úradu pre lieky a potraviny uviedli, že sirupy prešetrované v Gambii nie sú dostupné v Indonézii a látky, ktoré tieto sirupy obsahovali, sú zakázané vo všetkých liečebných sirupoch predávaných v tejto juhovýchodoázijskej ostrovnej krajine.

Špeciálne lieky

"V rámci preventívnych opatrení požiadalo ministerstvo všetkých zdravotníckych pracovníkov v zdravotníckych zariadeniach, aby dočasne nepredpisovali alebo neposkytovali tekuté alebo sirupové liečivá, kým neukončíme náš výskum a vyšetrovanie," uviedol hovorca indonézskeho ministerstva zdravotníctva.

Do 18. októbra evidovali indonézske úrady 206 prípadov akútneho poškodenia obličiek u detí, z ktorých 99 sa skončilo smrťou.

Podľa hovorcu rezortu zdravotníctva bolo 65 percent zaznamenaných prípadov liečených v Jakarte.

Indonézske ministerstvo zdravotnícka tiež zaobstaralo špeciálne lieky na liečbu akútneho poškodenia obličiek, kým prebieha vyšetrovanie úmrtí.

Indonézia stanovila tím expertov, ktorý sa vyšetrovaním bude zaoberať, zložený z miestnych zdravotníkov a pediatrov, ako aj z predstaviteľov Svetového zdravotníckeho úradu (WHO).

Prípad bude tento tím konzultovať aj s expertami WHO, vyšetrujúcimi úmrtia detí v Gambii.

V liste z 18. októbra, do ktorého nahliadol Reuters, požiadalo ministerstvo nemocnice, aby od rodín zosnulých detí vyzbierali všetky lieky podávané deťom s akútnym poškodením obličiek. Liečivá budú následne podrobené toxikologickým testom.      

     

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 19:21