Getty Images/iStockphoto
StoryEditor

Košická univerzitná nemocnica bude mať novú magnetickú rezonanciu. Zrýchli vyšetrenia

24.08.2022, 07:00
Autor:
redred

Nemocnica obnovila aj prevádzku prístroja magnetickej rezonancie. Ten bol niekoľko dní nefunkčný po tom, ako k sebe pritiahol kovový predmet.

Košická univerzitná nemocnica už čoskoro získa v areáli na Rastislavovej ulici, v tzv. „Starej nemocnici“ novú magnetickú rezonanciu.

Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Monika Krišková, spustenie do prevádzky by sa malo testovať v septembri, prvých pacientov očakávajú už na jeseň.

„Nová, moderná magnetická rezonancia bude multifunkčná, bude slúžiť na vyšetrenie všetkých orgánov,  jednoducho povedané od hlavy po päty,“ spresnila MUDr. Henrieta Blašková, primárka Oddelenia rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód na Rastislavovej ulici. 

Podľa Moniky Kriškovej, moderné MRko bude slúžiť predovšetkým pre hospitalizovaných pacientov košickej univerzitnej nemocnice, ale aj pre širokú verejnosť, ktorá bude potrebovať tento typ zdravotného vyšetrenia.  

„Zariadenie bude rýchlejšie. Počítame s tým, že v dennej prevádzke vyšetríme do 20 pacientov. Plánujeme však aj popoludňajšie a víkendové služby, aby sme vyšli v ústrety čo najširšiemu okruhu pacientov,“ priblížila primárka. 

Obnovili aj pokazené MRko

V košickej univerzitnej nemocnici taktiež obnovili aj prevádzku prístroja magnetickej rezonancie. Ten bol niekoľko dní nefunkčný po tom, ako k sebe pritiahol kovový predmet.

„Pacientom, ktorým sme museli v uplynulých dňoch preložiť termín MR vyšetrenia, sa ospravedlňujeme. Naši zdravotníci ich budú kontaktovať s novým, čo najkratším termínom na MR vyšetrenie,“ dodala Monika Krišková.

Nemocnica pre TASR v uplynulých dňoch potvrdila, že znefunkčnenie bolo dôsledkom „náhodného pritiahnutia kovového predmetu“ prístrojom. Je v ňom silný magnet a podľa informácií TASR k sebe pritiahol kovovú posteľ, ktorá sa využíva na prevoz pacientov.

Podľa nemocnice nedošlo k žiadnemu ohrozeniu pacienta či personálu.

„MR prístroj prešiel po odstavení kontrolou, zrealizovali sme skúšobnú prevádzku, ktorá nám potvrdila plnú funkčnosť MR prístroja. To nám umožnilo uviesť MRko v čo najkratšom čase znovu do prevádzky,“ uzavrela Monika Krišková.

 

01 - Modified: 2023-09-18 12:36:33 - Feat.: - Title: Unikátna operácia: V Košiciach vykonali alogénnu transplantáciu pankreatických ostrovčekov 02 - Modified: 2023-08-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Košická nemocnica začína s unikátnym programom v ortopédii 03 - Modified: 2023-08-03 11:30:00 - Feat.: - Title: V Košiciach odobrali a transportovali bijúce srdce do Prahy 04 - Modified: 2023-06-10 05:01:17 - Feat.: - Title: Univerzitná nemocnica v Košiciach opäť získala celosvetové ocenenie za starostlivosť o pacientov s cievnou mozgovou príhodou 05 - Modified: 2023-05-26 06:29:15 - Feat.: - Title: Skríning pečene odhalil závažné ochorenie u každého deviateho Slováka. Je to alarmujúce, hovorí hepatológ
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. máj 2024 07:42