Getty Images/iStockphoto
StoryEditor

Prípad mŕtveho bábätka v hniezde záchrany: Novela stanovuje zodpovednosť primára a vedúcej sestry

13.07.2022, 07:00
Autor:
TASRTASRredred

Vypracovalo ju ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s občianskym združením (OZ) Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami. Zverejnia ju v najbližšom vestníku, čím vojde do platnosti.

Ako sme vás informovali, potom, čo sa v hniezde záchrany bratislavskej detskej nemocnice našlo mŕtve dieťa, vyvstali otázky, či si nemocnice, ktoré hniezda prevádzkujú, pravidelne preverujú technickú funkčnosť hniezda.

Celú analýzu si môžete prečítať tu.

Po incidente s mŕtvym bábätkom v hniezde záchrany prichádza teraz rezort zdravotníctva s novou legislatívou.

Vypracovalo ju Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci s občianskym združením (OZ) Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami.

Zverejnia ju v najbližšom vestníku, čím vojde do platnosti. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

Prijatie nových opatrení avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po tom, ako v apríli v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave našli v hniezde záchrany mŕtveho novorodenca.

Nové pravidlá upravujú viaceré materiály - odborné usmernenie, postup pre prevádzku hniezda záchrany a ošetrovateľské štandardy týkajúce sa novorodencov či zabezpečenia starostlivosti o hniezdo záchrany.

Zodpovednosť

Rezort priblížil, že zmenou je predovšetkým určenie zodpovednosti.

"Tú po novom majú primár a vedúca sestra, pričom za dodržanie pracovného postupu v súvislosti s technickou prevádzkou zodpovedá vedúci zamestnanec technického úseku," informoval.

Kontrolu bude môcť podľa neho vykonávať manažér kvality, vedúci zamestnanec technického úseku, námestníci riaditeľa pre ústavnú zdravotnú starostlivosť a ošetrovateľskú starostlivosť či interný audítor.

Hniezdo sa bude podľa dokumentu musieť dôsledne kontrolovať - bežná kontrola sa má podľa ministerstva zdravotníctva vykonať minimálne jedenkrát za 24 hodín, bezpečnostná minimálne jedenkrát mesačne a neoznámená jedenkrát ročne.

Nepretržite sa bude musieť kontrolovať výstup z alarmu. Výstup z kamery z hniezda záchrany musí byť nepretržite zobrazený na monitore v priestoroch, kde sa neustále nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál.

"Prakticky hneď po nešťastnom prípade úmrtia novorodenca sme reagovali na výzvu OZ Šanca pre nechcených, aby sme spoločnou prácou na novej legislatíve zabránili podobným tragédiám v budúcnosti," ozrejmila štátna tajomníčka rezortu Lenka Dunajová Družkovská. Zmeny ocenila tiež predsedníčka OZ Anna Ghannamová.

Nemocnica sv. Cyrila a Metoda (UNB)

Ako priblížila pre Zdravotnícke noviny ešte začiatkom mája najväčšia nemocnica na Slovensku - Univerzitná nemocnica Bratislava, overenie funkčnosti signalizačného zariadenia v hniezde záchrany v správe UNB je pravidelne vykonávaná 1x týždenne sestrou alebo sanitárkou z Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka SZU a UNB.

V rámci kontroly sa inkubátor aj miestnosť vydezinfikuje. V miestnosti je zošit, kde sa uvedie dátum a meno pracovníka, ktorý kontrolu vykonal.

Podľa nemocnice sa kontrola priestoru hniezda záchrany vykonáva aj denne, „každých 12 hodín vrátane osvetlenia, počas odovzdávania a preberania služby zamestnancov na vrátnici na Centrálnom príjme. Pracovníci spoločne priestory skontrolujú, čo je písomne zaznamenané v knihe denných záznamov na CP“.

Nemocnica uviedla, že kamerový systém na Novorodeneckej klinike tiež priebežne sledujú sestry na Oddelení fyziologických novorodencov cez dva počítače, ktoré sú umiestnené na oddelení.

Ďalšie dva počítače s touto možnosťou majú k dispozícii sestry na Oddelení patologických novorodencov.

„Nemocnica sv. Cyrila a Metoda, kde sa hniezdo záchrany nachádza, doteraz nezaregistrovala žiadne výpadky signalizácie. V prípade výpadku elektrickej energie je signalizácia zabezpečená náhradným zdrojom energie, teda dieselovým agregátom, pričom záťažová skúška tohto agregátu sa vykonáva každých 14 dní,“ uviedla UNB.

01 - Modified: 2024-02-22 09:05:12 - Feat.: - Title: Súhrn legislatívnych zmien: Rok 2023 ovplyvnil fungovanie ambulancií 02 - Modified: 2023-11-30 09:16:54 - Feat.: - Title: Operácie očí naživo. Budú ich vysielať z bratislavskej nemocnice 03 - Modified: 2023-08-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Primár centrálneho prijímacieho oddelenia: Centrálny príjem nie je urgent 04 - Modified: 2023-05-31 14:06:04 - Feat.: - Title: Na bratislavských Kramároch otvorili gastroenterologické centrum 05 - Modified: 2023-04-29 12:07:01 - Feat.: - Title: Cesta do hlbín mozgu. Aj takto možno nazvať novinku brnianskych vedcov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 05:58