lieky
StoryEditor

Rezort zdravotníctva pripravuje štúdiu k štátnej distribučke na lieky. Je vôbec potrebná?

08.06.2022, 07:00
Autor:
TASRTASRredred

Na Slovensku by mohla v budúcnosti fungovať štátna distribučná spoločnosť na dodávanie liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok.

Pracovná skupina, ktorá má odporučiť prípadné založenie štátnej distribučnej spoločnosti na dodávanie liekov, zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych pomôcok, aktuálne pripravuje podklady, ako aj vstupné dáta na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti.

Potvrdili z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

„Nie je predpoklad predloženia materiálu na rokovanie vlády SR v blízkej dobe," doplnil rezort.

Na Slovensku by mohla v budúcnosti fungovať štátna distribučná spoločnosť na dodávanie liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok.

Navrhuje to rezort zdravotníctva, v ktorého by bola pôsobnosti. V novembri 2021 predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh koncepcie na jej zriadenie, posúdi ho pracovná skupina.

Pokiaľ jej založenie odporučí, návrh na jej zriadenie predloží ministerstvo zdravotníctva na rokovanie vlády.

Nie je problém

Ako sme vás informovali, v súčasnosti nemáme v segmente distribúcie problém, ktorý by vyžadoval štátom vlastnenú distribučnú firmu.

„Vo východiskách v predkladacej správe k štátnej distribučnej spoločnosti sa napríklad uvádza zabezpečiť sebestačnosť štátnych zdravotníckych zariadení v oblasti zásobovania a distribúcie liekov. Neviem, ako to chcú urobiť vďaka distribučnej spoločnosti, keď je štátne zdravotné zariadenie sebestačné, tak je sebestačné,“ uviedol v rozhovore pre Zdravotnícke noviny člen predstavenstva a obchodný riaditeľ UNIPHARMA – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť Mgr. Michal Tuma.

Ako pokračoval, tiež sa spomína rozšírenie centrálnych nákupov.

„Podľa môjho názoru centrálny nákup nie je v kompetencii distribučnej spoločnosti, ale zdravotnej poisťovne a to sa už deje,“ dodal.

Ďalej sa podľa neho uvádza, že chýba nástroj a priamy dosah na riadenie vzniknutých krízových situácií v oblasti zásobovania a distribúcie liekov, zdravotníckeho materiálu, zdravotníckych pomôcok.

„Myslím, že UNIPHARMA preukázala, že to absolútne funguje. Napríklad vakcíny na ochorenie COVID-19, okamžite ako prišli na Slovensko, bola zabezpečená ich distribúcia podľa zásad správnej distribučnej praxe,“ spresnil v rozhovore pre Zdravotnícke noviny Michal Tuma.

 

 

01 - Modified: 2022-07-09 06:00:00 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva preveruje možnosti obstarania vakcín účinných proti opičím kiahňam 02 - Modified: 2022-06-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Vznikla pracovná skupina k zmenám v prerozdeľovaní licencií pre záchranky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. máj 2024 12:43