REUTERS
StoryEditor

Komora sestier: Sestry slúžia ľudstvu a svojou činnosťou chránia zdravie jednotlivcov i národov

12.05.2022, 07:00
Autor:
redred

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň sestier a pôrodných asistentiek, ktorý sa každoročne oslavuje 12. mája, v deň výročia narodenia Florence Nightingalovej.

„Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek sa spoločne s ostatnými národnými združeniami sestier a všetkými sestrami na celom svete zapája do aktivít Medzinárodného dňa sestier, ktorými si chceme pripomenúť významnú úlohu sestier v systémoch zdravotnej starostlivosti,“ uviedla komora vo svojom vyhlásení.

Ako ďalej uviedla, Medzinárodná rada sestier (ICN) oznámila novú tému Medzinárodného dňa sestier 2022, ktorá znie Sestry: vedúci hlas – Investujte do ošetrovateľstva a rešpektujte práva na zabezpečenie globálneho zdravia so zameraním na potrebu chrániť, podporovať a investovať do ošetrovateľskej profesie s cieľom posilniť zdravotnícke systémy na svete.

„Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek si každoročne pripomína Medzinárodný deň sestier organizovaním slávnostných podujatí, či už v regiónoch, ako aj na celoslovenskej úrovni pod názvom Biele srdce,“ pokračovala v stanovisku komora.

Bielym srdcom chce komora oceniť svojich členov, ale zároveň ukázať verejnosti skutočnú prácu sestier a ich roly v zdravotníckom systéme.

„Sestry sa denne pri svojej práci stretávajú s nádejou a odvahou, zažívajú radosť a zúfalstvo, bolesť a utrpenie, život a smrť,“ spresnila komora sestier v stanovisku.

Sestry a pôrodné asistentky počujú prvý plač novorodencov a sú svedkami posledných výdychov zomierajúcich. Sú prítomné v tých najcennejších chvíľach v živote a v niektorých jeho najtragickejších situáciách.

Sestry slúžia ľudstvu a svojou činnosťou chránia zdravie a blaho jednotlivcov, komunít a národov.

„Dáma s lampou“

Ako informovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, medzinárodným dňom sestier si zároveň pripomíname deň výročia narodenia Florence Nightingalovej.

Florence Nightingaleová (1820-1910), známa ako „dáma s lampou“, bola britská sestra, sociálna reformátorka a štatistička, známa najmä ako zakladateľka moderného ošetrovateľstva.

Jej skúsenosti sestry počas krymskej vojny boli základom jej názorov na čistotu prostredia v nemocniciach.

V roku 1860 založila nemocnicu St. Thomas's Hospital a Nightingale Training School for Nurses. Jej snahy o reformu zdravotníctva výrazne ovplyvnili kvalitu starostlivosti v 19. a 20. storočí.

Slovenské sestry si však pripomínajú aj osobnosť slovenského ošetrovateľstva, predchodkyňu Florence a to Johannu Bórik Hrebendovú.

Johanka bola priamou účastníčkou revolúcie v rokoch 1848 - 1849 a stala sa zakladateľkou organizovaného poskytovania prvej pomoci priamo na bojisku, bola jednou zpriekopníčok v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a osvety a to pred slávnymi osobnosťami histórie akými bola Nightingale, Pirogov, či Henry Dunant, známy ako zakladateľ Červeného kríža.

Neviditeľné

„Medzinárodný deň pôrodných asistentiek (5. máj) a Medzinárodný deň sestier (12. máj) sú každoročne dňami celosvetových osláv dvoch náročných a ušľachtilých povolaní.

Sestry v mnohých krajinách čelia nedoceneniu, obťažovaniu, stigmatizácii, ba dokonca sú obeťami slovných, či fyzických útokov. V mnohých krajinách sú ohrozené vojenskými konfliktmi. Sú potrebné, ale neviditeľné,“ vyzdvihla komora sestier vo vyhlásení.

Moderné ošetrovateľstvo má, podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, na Slovensku iba niečo vyše 20 rokov.

„COVID-19 odhalil slabé stránky spôsobené nedostatočnými investíciami do sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku. V priebehu posledných dvoch rokov sestry a pôrodné asistentky vďaka svojmu neúnavnému nasadeniu, odbornosti, profesionalite, statočnosti a doslova hrdinskými činmi zachránili nespočetné množstvo životov, pričom sa aj na úkor svojho zdravia starali o iných, utešovali ich, a zároveň im poskytli odbornú súcitnú starostlivosť počas konca života,“ zhrnula prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a.

Sestry a pôrodné asistentky preukázali, podľa nej, svoju nezastupiteľnú úlohu pri poskytovaní zdravotníckych služieb počas tejto pandémie vo všetkých krajinách sveta.

„Existuje veľa dojímavých, bolestných, aj neuveriteľných príbehov o práci sestier a pôrodných asistentiek, ich súcitnej starostlivosti, ktoré čelia najväčšej a neúprosnej globálnej výzve v ich profesionálnej kariére,“ uzavrela Iveta Lazorová.

 

 

01 - Modified: 2024-04-26 08:29:47 - Feat.: - Title: Príchod sestier z Ukrajiny zamrzol. V systéme je dnes odtiaľ nula sestier 02 - Modified: 2023-06-15 15:08:41 - Feat.: - Title: Komora sestier: Zjednodušenie uznávania vzdelania sestier z Ukrajiny prišlo neskoro 03 - Modified: 2023-05-27 12:59:00 - Feat.: - Title: Mimoriadne ocenenie Biele srdce za celoživotné dielo získala Daniela Jarabová 04 - Modified: 2023-05-11 12:46:33 - Feat.: - Title: Sestry a pôrodné asistentky čelia nedoceneniu či obťažovaniu 05 - Modified: 2023-05-06 14:26:38 - Feat.: - Title: Štyri návštevy pôrodnej asistentky v domácom prostredí ženy nestačia, upozorňuje komora
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
07. máj 2024 10:18