AP/TASR
StoryEditor

Komora sestier: Slovenské pôrodné asistentky čelia v praxi mnohým problémom

05.05.2022, 16:34
Autor:
redred
Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pripravila Projekt samostatnej praxe pôrodných asistentiek, kde definuje potrebné zmeny.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pôrodných asistentiek, ktorý si každoročne pripomíname 5. mája, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) upozorňuje na stále neriešený problém uplatňovania zákonných kompetencií pôrodných asistentiek.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek každý rok organizuje v tomto období stretnutia pôrodných asistentiek, na ktorých si vymieňajú vzájomné skúsenosti a hovoria o problémoch, ktoré súvisia s výkonom ich povolania.

„Je potrebné podporovať pôrodné asistentky, ako aj rozvoj materských kompetencií a pretaviť myšlienku, aby sa pôrodná asistentka stala samostatným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti s patričnými kompetenciami do reálnej praxe,” povedala prezidentka komory Mgr. Iveta Lazorová, PhD., MPH, dipl. p. a.

Bariéry

Dodala, že napriek tomu, že ženy volajú po obnovení činnosti pôrodných asistentiek, komora nedokáže zabezpečiť dostatok pôrodných asistentiek, ktoré by pracovali mimo nemocníc, či ambulancií.

„Bránia tomu bariéry, ktoré potrebujeme riešiť zmenou systému starostlivosti o ženy, ktorý by sa priblížil systému starostlivosti v krajinách EÚ,” spresnila Iveta Lazorová.

Komora preto pripravila Projekt samostatnej praxe pôrodných asistentiek, kde definuje potrebné zmeny. 

„Avšak ani ministerstvo, ani zdravotné poisťovne nemajú reálny záujem riešiť túto oblasť systémovo a komplexne,” upozornila Iveta Lazorová.

Ako doplnila viceprezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek pre pôrodnú asistenciu Adriana Nemčoková, v poslednom období však zaznamenali reálne snahy zo strany zdravotnej poisťovne Union a Všeobecnej zdravotnej poisťovne. 

„So Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sme rozbehli projekt telefonickej podpory pre dojčiace ženy- poistenkyne VšZP. S poisťovňou Union spolupracujeme dlhodobejšie na podpore zmlúv pre pôrodné asistentky, ktoré majú záujem pracovať v samostatnej praxi tak, aby táto starostlivosť bola aj zaplatená,” priblížila Adriana Nemčoková.

Kompetencie

Ako pokračovala, pôrodné asistentky sú vzdelané. „Majú patričné kompetencie na všetky činnosti, ktoré pramenia z ich vzdelania a zároveň nesú za svoje rozhodnutia a činnosti plnú zodpovednosť,” vysvetlila.

Iveta Lazorová upozornila, že uplatnenie kompetencií slovenských pôrodných asistentiek v praxi je neporovnateľné so zahraničnými kolegyňami.

„Pôrodné asistentky vykonávajú svoje povolanie prevažne iba v nemocniciach a v ambulanciách gynekológov, kde je obmedzená ich samostatnosť v rozhodovaní, a uplatňovaní kompetencií na základe ich odborných vedomostí, čo má za následok pokles záujmu o štúdium pôrodnej asistencie, ako aj pokles záujmu o vykonávanie povolania,” pokračovala.

Podľa Ivety Lazorovej, k faktorom, ktoré tento jav spôsobujú, patrí nízka autonómia profesie, vysoká psychická a fyzická záťaž pri výkone povolania a postavenie v spoločnosti medzi laickou, ale aj odbornou verejnosťou.

Problémy

„Slovenské pôrodné asistentky čelia v praxi mnohým problémom, medzi ktoré patrí najmä dominancia lekárov pri normálnych, nekomplikovaných stavoch, nerešpektovanie ich postavenia, nemožnosť prevziať starostlivosť o fyziologický pôrod v rozsahu, aký im umožňuje legislatíva a samozrejme nedostatočné finančné ohodnotenie vzhľadom k zodpovednosti ich povolania,” uviedla v stanovisku Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

Významná oblasť, ktorej by mali podľa nej pôrodné asistentky venovať náležitú pozornosť, je aj príprava tehotných žien na pôrod v tzv. predpôrodných kurzoch.

„Je nevyhnutné, aby starostlivosť pôrodných asistentiek v priebehu normálneho, nekomplikovaného tehotenstva a šestonedelia bola uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia v plnom rozsahu. Je pre nás nepochopiteľné, že musíme roky bojovať, rokovať a zdôvodňovať potreby zmien na to, aby sa starostlivosť v pôrodnej asistencii dostala na úroveň, ktorú si zaslúži,“ zhrnula Iveta Lazorová.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pripomenula, že starostlivosť o nízkorizikové tehotné ženy, matky a ich novorodencov je potrebné podporiť prostredníctvom činností pôrodných asistentiek.

Medzinárodný deň pôrodných asistentiek sa oslavuje 5. mája od roku 1992 pod záštitou Medzinárodnej rady pôrodných asistentiek (ICM), ktorá podporuje, zastupuje a pracuje na posilnení profesijného združenia pôrodných asistentiek v globálnom meradle.

Cieľom tohto dňa je osláviť a zvýšiť povedomie o význame práce pôrodných asistentiek a zdôrazniť práva žien a ich prístup k pôrodníckej starostlivosti pred, počas pôrodu a po ňom.

 

01 - Modified: 2024-04-26 08:29:47 - Feat.: - Title: Príchod sestier z Ukrajiny zamrzol. V systéme je dnes odtiaľ nula sestier 02 - Modified: 2024-03-28 12:20:58 - Feat.: - Title: Nemocnica AGEL Zvolen otvorila pôrodnicu novej generácie so štyrmi pôrodnými izbami 03 - Modified: 2023-06-15 15:08:41 - Feat.: - Title: Komora sestier: Zjednodušenie uznávania vzdelania sestier z Ukrajiny prišlo neskoro 04 - Modified: 2023-05-27 12:59:00 - Feat.: - Title: Mimoriadne ocenenie Biele srdce za celoživotné dielo získala Daniela Jarabová 05 - Modified: 2023-05-11 12:46:33 - Feat.: - Title: Sestry a pôrodné asistentky čelia nedoceneniu či obťažovaniu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. máj 2024 05:16