StoryEditor

Sputnik V: Očkovať hneď alebo počkať na schválenie? Väčšina odborníkov má v tom jasno

10.03.2021, 08:09
Európska lieková agentúra vyzvala členské štáty EÚ, aby ruskú vakcínu Sputnik V. nepoužívali pred jej schválením. Premiér Igor Matovič napriek tomu tvrdí, že používať by sa mala začať čo najskôr a Slovensko by nemalo čakať na jej odobrenie európskymi odborníkmi.

EMA vyzvala členské štáty EÚ, aby ruskú vakcínu Sputnik V. nepoužívali, kým nebude schválená. Premiér Igor Matovič napriek tomu tvrdí, že používať by sa mala začať čo najskôr a Slovensko by nemalo čakať na jej odobrenie európskymi odborníkmi. Oslovili sme preto odborníkov z Pracovnej skupiny pre imunizáciu a Pracovnej skupiny pre vakcináciu proti COVID-19 Pandemickej komisie s otázkou, či neregistrovanú vakcínu použiť.

Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., riaditeľ Biologického centra Akadémie vied ČR

Pred použitím akejkoľvek neregistrovanej vakcíny, a vakcínu Sputnik V nevynímajúc, dôrazne varujem. Očkovacie látky patria medzi liekové preparáty priamo ovplyvňujúce imunitný systém očkovaného jedinca, a preto nemožno riskovať akékoľvek nežiaduce dôsledky zavinené neschválenou vakcínou bez registrácie medzinárodne nezávislou liekovú agentúrou, akou je EMA. V prípade vakcíny Sputnik V nemáme žiadne údaje o technologických parametroch, o dodržiavaní noriem správnej výrobnej praxe vrátane výstupnej kontroly kvality tejto očkovacej látky. Proces priebežného hodnotenia (rolling review) vakcíny Sputnik V bol európskou agentúrou už začatý, a tak by malo byť celkom skoro jasné, či obavy z technologickej disciplíny pri výrobe vakcíny budú inšpektormi EMA rozptýlené.

Prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie SLS

Vakcína Sputnik V proti COVID-19 funguje na podobnom princípe ako vakcíny od firmy AstraZeneca alebo Janssen/Johnson & Johnson. Na základe publikácie v časopise The Lancet má vakcína síce deklarovanú vysokú účinnosť v 3. fáze klinického skúšania, akokoľvek, na základe jednej práce nie je možné zodpovedne rozhodovať o vhodnosti alebo nevhodnosti jej použitia.

Súčasťou tohto rozhodnutia musí byť komplexné vyhodnotenie aj ostatných aspektov vrátane zásad správnej výrobnej praxe a zároveň je nevyhnutné detailne poznať zloženie vakcíny. Práve vo svetle týchto vecí by som vakcínu Sputnik V používal po vyhodnotení a schválení relevantnou inštitúciou (EMA prípadne ŠÚKL). V registračnom procese sú aj ďalšie perspektívne vakcíny, ktoré rozšíria portfólio možností. Je zrejmé, že jedinou cestou z tejto pandémie je zrýchlenie tempa vakcinácie. Akokoľvek, aj v kontexte tohto ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-09 07:07:13 - Feat.: 0 - Title: Aj Česi chcú Sputnik V. Štúdia v Lancete nestačí, varuje vedec 02 - Modified: 2021-03-09 11:01:11 - Feat.: 0 - Title: Slovensko testuje Sputnik V na myšiach a morčatách, prekážkou nemusí byť ani úmrtie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
30. apríl 2024 01:50