StoryEditor

Generálny riaditeľ spoločnosti Neuraxpharm: Zameriavame sa na inovatívne riešenia

27.04.2023, 09:00

Skupina Neuraxpharm sa zameriava na liečbu všetkých kategórií ochorení a porúch súvisiacich s centrálnym nervovým systémom vrátane ochorení psychiatrických, neurologických a porúch duševného zdravia. Boli prvou spoločnosťou v Európe, ktorá do svojho portfólia zaradila liečebnú konopu.

Ich prioritou je centrálny nervový systém, na trh uvádzajú osvedčené značky. „Okrem iného sa zameriavame na Alzheimerovu chorobu, roztrúsenú sklerózu, Parkinsonovu chorobu a epilepsiu,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Neuraxpharm pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko Dr. Luboš Chadim a dodáva, že boli tiež prvou spoločnosťou v Európe, ktorá do svojho portfólia zaradila liečebnú konopu.

Začala by som na úvod históriou. Vaša spoločnosť síce vznikla v roku 2016, ale jej začiatky sa datujú oveľa skôr. Aká bola cesta vašej spoločnosti?

Neuraxpharm je popredná európska špecializovaná farmaceutická spoločnosť zameraná na liečbu centrálneho nervového systému (CNS), zahŕňajúcu psychiatrické a neurologické poruchy.

Naša cesta sa začala v roku 2016 akvizíciou španielskych a nemeckých spoločností, ktoré sa od roku 1985 špecializujú na centrálny nervový systém, majú bezchybné výsledky a sú medzi zdravotníckymi pracovníkmi uznávané.

Zameraním na inovatívne, špecializované produkty na liečbu CNS nadväzuje spoločnosť Neuraxpharm Slovakia, a. s., na rýchlu geografickú expanziu spoločnosti Neuraxpharm v celej Európe v posledných rokoch, s cieľom vytvoriť silnú platformu CNS postavenú na 35-ročnom dedičstve.

Zameriavate sa teda na liečbu centrálneho nervového systému.

So zameraním na centrálny nervový systém vyvíjame a uvádzame na trh osvedčené značky, liečivá s pridanou hodnotou, generiká, produkty spotrebiteľskej zdravotnej starostlivosti, liečebnú konopu, ako aj riešenia nad rámec liečiv ako digitálne zdravotnícke a lekárske prístroje a lieky na ojedinelé ochorenia.

Neustále sa snažíme ponúkať širokú škálu účinných, vysoko kvalitných a cenovo dostupných možností liečby centrálneho nervového systému a boli sme prvou spoločnosťou v Európe, ktorá do svojho portfólia zaradila liečebnú konopu.

Naším plánom je rozširovať portfólio produktov prostredníctvom projektov, ktoré sú v príprave, partnerstve a akvizíciách so zameraním na centrálny nervový systém, a neustále inovácie produktov a riešení v oblasti centrálneho nervového systému so zameraním na neuspokojené potreby pacientov, ako napríklad lieky na ojedinelé ochorenia, riešenie nad rámec lieku atď.

Na ktoré kategórie ochorení sa v rámci centrálneho nervového systému zameriavate?

Skupina Neuraxpharm sa zameriava na liečbu všetkých kategórií ochorení a porúch súvisiacich s centrálnym nervovým systémom vrátane ochorení psychiatrických, neurologických a porúch duševného zdravia.

Zameriavame sa na Alzheimerovu chorobu, roztrúsenú sklerózu, Parkinsonovu chorobu a epilepsiu; úzkosť, depresiu a obsedantne kompulzívnu poruchu;

ADHD a autizmus; migrénu, bolesti hlavy a chronickú bolesť; a Health a Wellness procedúry na podporu spánku a relaxácie, stresu, oblasti zdravia tráviaceho traktu, psychickej pohody a nálady.

V ktorých krajinách pôsobíte?

Počas posledných siedmich rokov sa Neuraxpharm rozšíril z pôvodných dvoch krajín do 21 krajín Európy. V roku 2019 kúpil Neuraxpharm českú spoločnosť Farmax so zastúpením na Slovensku a v Maďarsku s cieľom posilniť svoju pozíciu v strednej a vo východnej Európe.

31. januára tohto roka Neuraxpharm uzavrel svoju akvizíciu dvoch zavedených portfólií výrobkov spoločnosti Sanofi zameraných na poruchy centrálneho nervového systému, bolesť a cievne ochorenia. Tieto portfóliá celkovo obsahujú 17 molekúl reprezentujúcich 38 značiek vo viac ako 50 krajinách sveta.

A distribúcia vašich liekov sa zrejme týka ešte väčšieho počtu krajín.

Neuraxpharm distribuuje svoje produkty prostredníctvom rozsiahleho obchodného tímu po celej Európe a vďaka svojim partnerom aj globálne vo viac ako 60 krajinách. Spoločnosť má výskumné centrum a vyrába mnoho svojich farmaceutických produktov a účinných látok v dvoch výrobných závodoch, Lesvi a Inke, v Španielsku.

Svoje zastúpenie máte aj na Slovensku. Ako dlho pôsobíte na slovenskom trhu a čo ponúkate slovenským pacientom?

Ako som spomenul, vo februári 2019 Neuraxpharm kúpil Farmax, špecializovanú farmaceutickú spoločnosť zameranú na CNS, ktorá sa nachádza v Prahe v Českej republike, kde má silnú distribučnú základňu, rovnako ako na Slovensku a s malým zastúpením aj v Maďarsku.

Spoločnosť, ktorá je lídrom v predaji a marketingu značkových aj neznačkových generických liečiv pre poruchy centrálneho nervového systému, bola premenovaná na Neuraxpharm Bohemia a využila svoje vlastné predajné sily na Slovensku, v Českej republike a Maďarsku na prezentáciu nových a odlišných produktov miestnym pacientom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

V roku 2021, s príchodom nového manažmentu, sú našimi prioritami produkty CNS (Buccolam®, Zolpinox®), doplnky stravy ako (Preventan®) a probiotiká Neuraxbiotics® a Actillac®.

image

Dr. Luboš Chadim, generálny riaditeľ spoločnosti Neuraxpharm pre ČR, SR a Maďarsko

Predpokladám, že sa okrem predaja a distribúcie liekov podieľate aj na výskume a klinickom skúšaní.

Áno, na úrovni skupiny máme výskumné a vývojové aktivity na našich pracoviskách v Španielsku s vysoko kvalifikovaným a skúseným tímom pre výskum a vývoj.

Naše priority v oblasti výskumu a inovácií sa zameriavajú na vývoj adaptovanejších liekových foriem a nových terapeutických riešení, ktoré uspokoja nenaplnené potreby pacientov s poruchou centrálneho nervového systému. V našich CNS projektoch, ktoré sú v príprave, sa zameriavame na lieky s pridanou hodnotou a inovatívne riešenia.

Robíte klinický výskum aj na Slovensku?

Nie, na Slovensku nevykonávame klinické štúdie.

Ste zástupcom nielen pre slovenský trh, ale aj pre Česko a Maďarsko. Líšia sa tieto trhy niečím?

Myslím si, že český a slovenský trh sú vo všeobecnosti veľmi podobné. K odlišnostiam, ktoré nie sú ani tak systémové, patria skôr jednotlivé oblasti liečby, kde platia určité špecifiká v dostupnosti liečby pre pacientov z hľadiska ceny, úhrady z prostriedkov verejného poistenia a podobne.

Čo sa týka Maďarska, myslím si, a je to dané aj historicky, že tam existuje väčšia miera platieb obyvateľov za lieky, a tiež sa domnievam, že je tam oproti Českej republike a Slovensku väčšia byrokracia a prekážky pri vstupe nových liečiv na trh.

Spomenuli ste, že ste prvá spoločnosť, ktorá do svojho portfólia zaradila liečebnú konopu. Jej využitie na Slovensku však nie je povolené. Prijali by ste legalizáciu tejto látky na liečebné účely na Slovensku?

Samozrejme, áno, a veríme, že sa tak skôr či neskôr stane. Použitie konopy na liečebné účely je mimo akejkoľvek diskusie. Existuje mnoho dôkazov o prospešnosti tejto liečebnej modality a treba celú oblasť detabuizovať. Liečebná konopa nie je fajčenie marihuany – čo je absolútne zásadná vec, ktorú je nutné neustále zdôrazňovať. Pokiaľ ide o lieky na predpis lekára a pod jeho kontrolou, nie je dôvod akokoľvek to obmedzovať.

Duševné aj neurologické ochorenia sú v posledných rokoch na vzostupe. Pre farmaceutický priemysel je to zrejme výzva.

Každý štvrtý človek na svete bude v určitej fáze svojho života postihnutý duševnou alebo neurologickou poruchou. Takmer každá rodina bude mať doma aspoň jedného človeka trpiaceho takýmto ochorením. Kvalita života ľudí trpiacich týmito poruchami je pre nás kľúčová, to pre nich skúmame a vytvárame naše riešenia.

V ktorých oblastiach, v ktorých je Neuraxpharm aktívny, vidíte najväčší pokrok či výzvu na prelomové inovácie?

Počas pandémie a po nej sa povedomie o problémoch duševného zdravia dramaticky zvýšilo. Naše výskumné a inovačné úsilie je venované vývoju lepších, lepšie prispôsobených liekových foriem a nových terapeutických riešení pre potreby pacientov s psychiatrickými a neurologickými poruchami.

Napríklad?

Ponúkame širokú škálu liekov, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy kvality v oblastiach, ako sú detská epilepsia a liečba bolesti. Ponúkame tiež komplexný rad liekov s pridanou hodnotou a high-tech bariérových produktov, ktoré prispievajú k riešeniu nenaplnených zdravotných potrieb pacientov s neurologickými alebo psychiatrickými ochoreniami. Na uspokojenie potrieb pacientov však nepochybne zostáva v tejto oblasti ešte veľa urobiť.

Mnohé firmy a spoločnosti podnikali aj na Ukrajine, kde však už druhý rok zúri vojna. Mala vojna na Ukrajine nejaký vplyv aj na vaše podnikanie?

Vojna na Ukrajine je tragédia a veľmi súcitíme s ľuďmi, ktorí tam trpia. Logistika v krajine bola z času na čas ovplyvnená a vzhľadom na vojnu sme zistili, že dopyt po produktoch na Ukrajine sa po veľkom exode ľudí do susedných krajín znížil.

Naše podnikanie na Ukrajine sa skladá výhradne z distribúcie dvoch produktov, ktoré sme získali od spoločnosti Sanofi na začiatku tohto roka, a naďalej dodávame a distribuujeme naše produkty ukrajinským pacientom.

Dr. Luboš Chadim

Skúsený farmaceutický manažér s viac ako 20-ročnými skúsenosťami v operáciách pre viaceré krajiny a regióny s preukázanými finančnými výsledkami a komerčnými úspechmi. Momentálne pôsobí ako generálny riaditeľ spoločnosti Neuraxpharm pre ČR, SR a Maďarsko.

 

01 - Modified: 2024-04-10 10:35:44 - Feat.: - Title: Rozhovor: Vysoké percento epileptických záchvatov zostáva bez objasnenej príčiny 02 - Modified: 2024-03-08 08:29:01 - Feat.: - Title: Rozhovor: Alzheimerova choroba – tichá epidémia 03 - Modified: 2024-01-14 12:34:00 - Feat.: - Title: Unikátny liečebný program pre pacientov s Parkinsonovou chorobou 04 - Modified: 2023-07-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Načúvacie prístroje môžu výrazne znížiť riziko demencie, ukázala doteraz najväčšia klinická štúdia 05 - Modified: 2023-07-18 05:00:00 - Feat.: - Title: Odborníci navrhujú nový postup pri diagnostike Alzheimerovej choroby
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 11:22