StoryEditor

Pacienti majú nárok iba na nedostatočný počet inkontinenčných pomôcok

16.10.2023, 09:00
Autor:
redred

Ministerstvo zdravotníctva SR zvýšilo ceny kategorizovaných inkontinenčných pomôcok.

Inkontinencia sa na Slovensku dotýka viac ako 500-tisíc ľudí. Nie je to len diagnóza, ale aj sociálno-ekonomický problém s ďalekosiahlymi dôsledkami pre jednotlivcov, rodiny, zdravotnícky personál, ale aj celú spoločnosť.

Napriek tomu, že inkontinenciou môžu trpieť ľudia v ktoromkoľvek veku, tak v staršej generácii patrí k najčastejším zdravotným problémom.

V živote týchto ľudí zohrávajú inkontinenčné pomôcky veľmi dôležitú úlohu. Ľudia s inkontinenciou sú denne vystavení rozpakom, hanbe, strate sebavedomia zo stresu.

Tieto pomôcky im zlepšujú kvalitu života a celkovú pohodu. Vďaka nim sa môžu zúčastniť spoločenského života, pracovať, cestovať, venovať sa svojim koníčkom bez obáv, že sa strápnia.

Od 1. júla došlo k zmene a nárastu cien inkontinenčných pomôcok. Výrobné náklady na inkontinenčné pomôcky stúpli v minulom období o viac ako 40 %.

Spôsobilo to hlavne zvýšenie cien materiálu napríklad buničiny, ale zároveň aj dopady energetickej krízy, inflácie a zmien v dodávateľských reťazcoch vynútených pandémiou a vojnou.

Okolité krajiny aj krajiny EÚ tento dopad výrobcom postupne kompenzujú nielen možnosťou navýšenia ceny pomôcok, ale aj ich úhrad tak, aby dopady krízy čo najmenej pocítili paci...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-28 09:24:50 - Feat.: - Title: Mnohí pacienti zaplatia viac. Od apríla sa mení preplácanie inkontinenčných pomôcok 02 - Modified: 2023-04-24 06:09:07 - Feat.: - Title: Lekárske listy - Urológia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 18:58