StoryEditor

Primári na pediatrických oddeleniach: Nie sme proti prítomnosti rodičov, no nemocnice na to nemajú podmienky

15.04.2023, 11:40
Autor:
(mt)(mt)

Sprievod zákonného zástupcu naráža na limitované kapacity lôžok, riziko prenosu infekčných ochorení aj zabezpečenie mlčanlivosti o zdravotnom stave dieťaťa.

Snaha uzákoniť nárok maloletého dieťaťa na prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas hospitalizácie sa zatiaľ nedostala do podoby zákona. Pediatrické oddelenia v nemocniciach otvorene hovoria, že na to nemajú kapacity a prípadné direktívne nariadenia budú v praxi nerealizovateľné

Aj Národný ústav detských chorôb ako najväčšia detská nemocnica priznáva, že hoci má každé dieťa právo byť hospitalizované s rodičom, priestorovo to nedokáže zabezpečiť.

Prítomnosť rodičov v nemocniciach je v súčasnosti legislatívne podložená len Ústavou, podľa ktorej dieťa môže od rodiča oddeliť iba súd.

Primárov pediatrických oddelení sme sa v súvislosti s prítomnosťou zákonného zástupcu počas hospitalizácie opýtali tieto otázky:

1. Je  pre prítomnosť zákonného zástupcu počas hospitalizácie dieťaťa potrebná nová legislatívna úprava alebo je súčasný stav vyhovujúci?

2. Čo by bolo vhodné na základe skúseností z praxe upraviť? Čo je pre vás na oddelení problematické v súvislosti s prítomnosťou rodičov, zákonných zástupcov?

3. V čom vidíte výhody prítomnosti sprevádzajúcej osoby?

4. Je vhodná pri každom dieťati bez ohľadu na vek?

5. Aké pravidlá ohľadom prijímania zákonného zástupcu platia u vás na oddelení? Čím je limitované prijímanie?

6. Bolo by prínosné, keby boli podmienky stanovené centrálne zákonom, resp. vyhláškou MZ SR?

7. Čo by bolo skutočným prínosom s ohľadom na personál oddelenia a záujem dieťaťa?

MUDr. Erika Vávriková, primárka pediatrického a neonatologického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica

1. Podľa súčasne platnej legislatívy pri hospitalizácii maloletého dieťaťa vyžaduje informovaný súhlas. Tento udeľuje zákonný zástupca – rodič, opatrovník, poručník, iná fyzická osoba ako rodič, ktorá má maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, osobu, ktorá má dieťa v náhradnej osobnej starostlivosti, osobu, ktorá má dieťa v pestúnskej starostlivosti, osobu, ktorá má záujem stať sa pestúnom a má dieťa dočasne zverené do starostlivosti, budúceho osvojiteľa, osobu, ktorá má dieťa zverené podľa osobitných predpisov. Výnimkou sú situácie, ak súhlas nie je potrebný. Právo na prítomnosť sprievodcu po prijatí dieťaťa do ústavnej starostlivosti je riešené legislatívnymi úpravami.

Podmienky upravuje Charta práv pacienta, v článku 7 je uvedené nasledovné: Prítomnosť sprievodcu po prijatí dieťaťa do ústavnej starostlivosti je možná: pri deťoch do 6 rokov, a to na základe odporúčania ošetrujúceho lekára alebo pri deťoch nad 6 rokov, či do ukončenia povinnej školskej dochádzky, a to po posúdení jeho psychického a fyzického stavu, na základe odporúčania lekára, so súhlasom revízneho lekára a sprievodcu, pobyt sprievodcu je považovaný za ústavnú starostlivosť. Reálne sa o súhlas nežiada a náklady spojené s pobytom sprievodcu zdravotné poisťovne nehradia.

Druhým dokumentom je Charta práv hospitalizovaného dieťaťa. Existuje od r. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-13 16:38:09 - Feat.: 0 - Title: Sprievod dieťaťa počas hospitalizácie: Len zmena zákona nič nevyrieši, upozorňujú pediatri 02 - Modified: 2023-04-13 16:38:26 - Feat.: 0 - Title: Komentár: Som zástancom prijímania zákonných zástupcov ako sprievodcov detí, ale...
01 - Modified: 2024-04-02 07:32:57 - Feat.: - Title: Detské pohotovosti sa rušia aj v takých mestách, kde nastane problém 02 - Modified: 2024-04-03 13:28:54 - Feat.: - Title: Iný lekár či kraj, iný mrav. Aké sú rozdiely v preskripcii antibiotík? 03 - Modified: 2024-01-21 07:23:00 - Feat.: - Title: Pediatrička: Náročné povolanie. Ale keď prídu „moje“ bábätká ako rodičia, veľmi sa teším 04 - Modified: 2024-01-03 09:24:29 - Feat.: - Title: Dolinková chce rozbehnúť riešenie reformy všeobecnej ambulantnej starostlivosti 05 - Modified: 2023-12-12 13:47:58 - Feat.: - Title: Odborník na pediatrickú diabetológiu Repko: Obezita v detskom veku je novodobou pandémiou
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:16