StoryEditor

Covid-19: Veľký prehľad o počte stratených životov, ktoré mohli byť potenciálne zachránené

31.01.2023, 12:00
Autor:
redred

Prečo je Slovensko v nadúmrtnosti medzi najhoršími? Odpovie analýza nadúmrtnosti počas pandémie covidu so zohľadnením výkonnosti zdravotného systému.

Jednou z pripomienok k porovnaniu Slovenska s európskymi krajinami v štúdii o nadúmrtnosti počas pandémie covidu-19 bolo, že porovnávanie s Dánskom či Nemeckom nie je vhodné, pretože výkonnosť zdravotného systému v spomínaných krajinách je na inej úrovni ako u nás.

Na tieto faktory sme upozorňovali už v štúdii, teraz sme ich do modelu doplnili aj kvantitatívne a výkonnosť zdravotného systému sme zohľadnili pomocou indexu Euro Health Consumer Index.

Toto zohľadnenie prinieslo nasledujúce poznatky:

1. V princípe sa potvrdili pôvodné závery štúdie. Estónsko, Česko a Portugalsko majú podobné hodnoty výkonnosti zdravotného systému ako Slovensko, pri porovnaní s nimi nepozorujeme výrazné zmeny v nadúmrtnosti.

2. V prípade porovnaní s Nemeckom a Dánskom je zohľadnenie výkonnosti zdravotníctva viac prínosné. Pri porovnaní prístupu s Dánskom mohol byť počet úmrtí potenciálne nižší o 6 199 ako v pôvodnej štúdii. V prípade Nemecka mohol byť počet úmrtí potenciálne nižší o 2 866 oproti pôvodnej štúdii. Napriek tomu však ostáva veľký počet úmrtí na Slovens...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-27 06:00:00 - Feat.: - Title: Najčastejšími príčinami smrti u nás zostávajú choroby obehového systému či nádory
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 22:56