StoryEditor

Stratégiu digitalizácie zdravotníctva sľubuje rezort do konca leta

19.05.2022, 17:55
  • Pomoc ponúka nové Centrum inovatívneho zdravotníctva, ktoré prepája expertov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a partnerov z akademického prostredia.
  • Podľa štúdií sa nasadením niektorých digitálnych riešení dá ušetriť až polovica prevádzkových nákladov, prípadne redukovať čas práce sestry o 30 až 40 %.

Slovenské zdravotníctvo nemá žiadnu stratégiu digitalizácie, ani len koncepčný materiál. Nie sú stanovené jasné pravidlá a rezort ako taký ani nemá vybudované personálne kapacity.

„Stav je alarmujúci,“ povedal Dott. Matúš Šesták, generálny riaditeľ sekcie digitalizácie a informatiky ministerstva zdravotníctva, na prvom ročníku konferencie ITAPA Health & Care 2022.

Potvrdil, že rezort pripravuje stratégiu digitalizácie aj bezpečnosti, s cieľom dokončiť ju do konca leta. „Máme podporu vedenia v tejto téme. Digitálny dlh je obrovský nielen v oblasti inovácií, ale aj v oblasti infraštruktúry,“ zhodnotil.

Podľa jeho slov je okrem stratégie potrebná aj finančná injekcia na infraštruktúru. Zdroje na to vidí v eurofondoch aj v pláne obnovy.

Stratégia

Stratégiu aj v oblasti digitalizácie zdravotníctva považuje za dôležitú aj Mgr. Martina Antošová, PhD., MBA, koordinátorka projektu novej univerzitnej nemocnice v Martine, ktorá sa okrem iného podieľa na príprave nových operačných programov pre čerpanie štrukturálnych fondov EÚ na Slovensku na obdobie 2021 – 2027.

Sekcia digitalizácie podľa nej potrebuje na čele vizionára, ktorý má jasnú predstavu o tom, ako v súčasnosti funguje svet digitálnych technológií a aké benefity prináša pre zdravotníctvo.

Postupovať podľa nej treba systematicky, aby nedochádzalo k zmene priorít pri každej personálnej výmene riaditeľa.

„Začať treba od toho základného, a tým je nemocničný informačný systém,“ tvrdí Martina Antošová.

„Nemocnice ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-02 13:22:29 - Feat.: - Title: Mladý neurochirurg: V Nemecku je jasný systém. Vrátil by som sa iba po zmene týchto podmienok
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 22:01