Dominik György SNÍMKA: Archív Dominika GyörgyhoSNÍMKA: Archív Dominika Györgyho
StoryEditor

Dominik György, chameleón medzi režisérmi: Filmovou tvorbou som ľudí pobúril už v štrnástich

15.05.2023, 00:00
  • Za to, že sa mladý slovenský režisér Dominik György zamiloval do filmu, môže James Cameron a jeho Titanic.
  • Ako deväťročný preto vymodeloval vlastnú sedemmetrovú loď z kartónu a animoval jej skazu. Po svojom a kamerou, ktorú vzal rodičom. Odvtedy ho baví natáčať svet.
  • Ako je možné dostať sa v sedemnástich na pražskú FAMU? Prečo miluje herečku Janu Oľhovú a ako ju dostal do svojho filmu? A prečo sú jeho filmy označované za kontroverzné a excentrické?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma. 

Na to, že máte len dvadsaťštyri, je toho za vami profesijne veľa. Vždy ste boli plný nápadov, vždy ste vedeli, čo chcete robiť?

Áno, odmalička som veľmi hyperaktívny a dôsledný. Ja som totiž už v detstve chcel byť dospelý, preto som sa neustále zahŕňal rôznymi projektmi a stále som na niečom pracoval. A, vďakabohu, aj mi to ostalo.

image

Škola aj polícia ho odpísali ako kriminálnika a príživníka. Úspešný príbeh Patrika Banga vyvracia stereotypy

Prečo ste chceli byť dospelý?

Chcel som s dospelákmi hovoriť na ich úrovni. Iritovalo ma, keď niekto potreboval spomenúť, že mám len toľko a toľko rokov, že som ešte len tínedžer, lebo ja som sa tak vo vnútri vôbec necítil a hnevalo ma, keď som si uvedomil, že si asi budem musieť počkať niekoľko rokov, kým ma ľudia budú brať vážne. Netrvalo to však dlho a tuším od šestnástich-sedemnástich som už ten rešpekt, prináležiaci dospelému človeku, mal. Vlastne, keď si to tak zosumarizujem, dosť skoro sa mi podarilo prekonať generačnú priepasť medzi mnou a staršími kolegami. Potom som bol chvíľku spokojný, no a teraz sa mi dosť často stáva, že mi chýbajú detské časy (smiech).

Obliekate sa excentricky a zároveň elegantne. Čo je za tým?

Ja som sa odmalička obliekal tak seriózne. Už ako tretiak na základke som každý deň nosieval košele a kradol som svojmu dedovi kravaty zo skrine, ktoré mi boli niekedy síce až po kolená, no nosil som ich veľmi rád. Učiteľky sa ma vždy pýtali, či idem po škole na svadbu (smiech).

Neuťahovali si z vás vtedy spolužiaci pre vašu výraznú vizáži?

Už v detstve som bol veľmi papuľnatý a vedel som si povedať svoje, takže vždy, keď mi niekto povedal niečo výsmešné, reagoval som pohotovo a nakoniec som urazil toho druhého ešte viac (smiech). Samozrejme, deti vedia byť k sebe veľmi zlé a nie každé dieťa sa vie tak pohotovo brániť, ako som to našťastie dokázal ja. „Ty si na mňa nebudeš dovoľovať,“ a bolo. Takisto za mnou stáli učitelia a nikdy ma nikto vyslovene nešikanoval. To by som so svojou temperamentnou povahou ani nedopustil. Najradšej ma tuším mala moja učiteľka dejepisu, ktorá bola tiež posadnutá módou a extravaganciou, a tak si mala azda konečne s kým pokecať.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-04 10:17:04 - Feat.: 0 - Title: Herečka a hviezda seriálu Dunaj, k vašim službám, Sarah Arató: Herec má vedieť, čo hrá a má tam byť pravda 02 - Modified: 2023-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jana Dubová, preživšia holokaustu: Boh nie je. To utrpenie, to ako vraždia deti by predsa nedopustil 03 - Modified: 2023-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gabriela Dzuríková o divadle, ideálnej postave a bulvári: Hlavne k sebe buďme slušní
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 16:19