StoryEditor

Antropológ Stanislav Komárek: Sme účastníkmi najväčšieho sociologického experimentu všetkých čias

04.06.2022, 00:00
  • Profesor Stanislav Komárek je biológ, antropológ, filozof a v neposlednom rade aj úspešný spisovateľ.
  • Jeho kniha Evropa na rozcestí, v ktorej provokatívne opisuje starý kontinent ako prudko vyrastený a následne zase ochabnutý polostrov Ázie, bola preložená do niekoľkých jazykov.
  • Svoje vydanie má napríklad aj na Ukrajine, kde sa jej autor teší dosť veľkej obľube.
  • Ako vníma súčasnú vojnu na Ukrajine? Zmení konflikt uvažovanie Západu? A sme svedkami súmraku euroatlantickej civilizácie?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Vojna na Ukrajine odhaľuje problémy, ktoré sme roky prehliadali. Energetická závislosť od diktátorských režimov, výroba liekov a tovaru presunutá do Ázie, celosvetovo previazané dodávateľské reťazce, ktoré sa jedným otrasom rútia k zemi. Ako tieto udalosti zmenia Európu a celkovo Západ?

Je zrejmé, že stojíme na veľkej dejinnej križovatke, z ktorej sa môžeme vydať najrôznejšími smermi. Ale nemám krištáľovú guľu a nie som ani prorok, aby som si mohol trúfnuť povedať, kam to bude. Neviem, koľko mi zostáva v živote rokov, ale na jednej strane by človek chcel byť dlho živý, pretože by ho zaujímalo, ako toto všetko dopadne. Na strane druhej sa obávam toho, čo príde a rád by som zomrel ešte vo svete, na aký som zvyknutý. Každá spoločnosť má v sebe vždy nejaké dobré a nejaké zlé rysy. Vždy záleží na tom, v akom sú pomere.

Na niektorých historických režimoch príliš veľa kladných vecí nevidím.

To preto, že tie kladné veci ani zďaleka nevyvažujú zápory. Napríklad v Sovietskom zväze bola pekná lyrická poézia a v nacistickom Nemecku zase veľmi dobrá ochrana zvierat, ale každý súdny človek chápe, že to boli oproti iným rysom týchto režimov dosť slabé aktíva.

Niektorí hlasno hovoria o tom, že hlavne v Európe sa budeme musieť snažiť byť oveľa samostatnejší. Končí sa touto vojnou globalizácia sveta?

Asi áno. A nemusí to byť nutne zlé. Úprimne povedané, keď sa napríklad reďkovky vozia do Európy z Čile, pretože to vyjde na zväzočku o pár desatín centa lacnejšie, potom to skutočne nedáva zmysel. Podobne je to napríklad s oceľou z Indie a mnohými ďalšími surovinami aj výrobkami. Bolo by pekné sa tu viac sústrediť povedzme na ekoturistiku, ochranu živočíchov a prostredie, medzikultúrne štúdiá a podobne. Je však nutné si uvedomiť, že tieto idey nie sú samonosné. Na fungovanie štátov aj celého kontinentu potrebujete mať pevný hospodársky základ. Už roky som si napríklad kládol otázku, čo by sa stalo, keby došlo napríklad k nejakej blokáde Európy a navyše k zničeniu zvyškov chemického priemyslu. Do roka by vypukol strašný hladomor.

Prečo si to myslíte?

Poľnohospodárstvo je dnes veľmi krehké a závislé od nafty, hnojív

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-03 09:17:30 - Feat.: 1 - Title: Nutne potrebujeme krízový štáb, plán a zákon o energetickej chudobe 02 - Modified: 2022-10-24 12:20:40 - Feat.: 0 - Title: Úrokové sadzby rastú a náklady rodinám tiež. Kedy sa oplatí refinancovať hypotéku? 03 - Modified: 2022-06-02 07:24:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf inžinierskeho koncernu vo Fínsku pre HN: Vojna nám z trhu berie Ukrajincov
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 00:12