Palestínsky robotník stojí vedľa škatúľ s pomocou zafarbených krvou v distribučnom centre UNRWA po izraelskom útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA vyzvali na vyšetrenie izraelského zásahu skladu agentúry OSN v Rafáhu

14.03.2024, 18:33
Autor:
ČTKČTK

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby dnes novinárom povedal, že Spojené štáty tento izraelský útok veľmi znepokojil, a vyzval, aby Izrael rýchlo vyšetril, čo sa na mieste stalo.

Biely dom dnes vyzval na rýchle vyšetrenie stredajšieho izraelského vzdušného úderu na jeden z humanitárnych skladov úradu OSN pre palestínskych utečencov v Rafáhu na juhu Pásma Gazy. Informuje o tom dnes agentúra Reuters.

Izraelská armáda informovala, že pri stredajšom nálete zomrel Muhammad abú Hasná, ktorého Izrael označil za príslušníka Hamasu, ktorý tejto teroristickej skupine dodával informácie o izraelských pozíciách a "bol tiež zapojený do preberania humanitárnej pomoci a do jej distribúcie teroristom z Hamasu". Podľa palestínskych úradov boli pri údere zabití ďalší štyria ľudia, vrátane pracovníka UNRWA.

Humanitárna kríza

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby dnes novinárom povedal, že Spojené štáty tento izraelský útok veľmi znepokojil, a vyzval, aby Izrael rýchlo vyšetril, čo sa na mieste stalo.

Masívne izraelské bombardovanie a pozemné operácie v Pásme Gazy spôsobili humanitárnu krízu, ktorá hrozí prerásť do hladomoru.

Väčšinu z 2,4 milióna obyvateľov boja za posledných päť mesiacov vyhnali z domovov a vyše milióna ich už niekoľko mesiacov prežíva na juhu pri egyptských hraniciach práve v oblasti Rafáhu.

image

Dokončíme likvidáciu Hamasu. Vstúpime do Rafahu napriek medzinárodným varovaniam, povedal Netanjahu

Egyptská diplomacia dnes podľa agentúry Reuters Izrael vyzvala, aby otvoril svoje pozemné priechody s Pásmom Gazy, a umožnil tým zvýšiť objem humanitárnej pomoci, ktorá sa k Palestínčanom dostáva.

Väčšina pomoci do Pásma Gazy prúdi práve cez Rafáh a neďaleký izraelský prechod Kerom Šalom. Podľa ľudskoprávnych skupín je však potrebné oveľa viac pomôcť, ako sa do Pásma Gazy teraz dostáva.

Kamióny čakajú

"Izrael kontroluje šesť ďalších priechodov, ktoré by mal otvoriť," povedal dnes podľa Reuters egyptský minister zahraničia Sámí Šukrí. "Na vjazd čaká dlhý rad kamiónov, ktoré ale podliehajú preverovaniu, čo treba dodržať, aby mohli bezpečne vojsť, aby sa vodiči nestali terčom útoku a aby boli prijatí na druhej strane," dodal.

Dodal s tým, že Egypt môže do Pásma Gazy posielať viac kamiónov, ale potrebuje záruky od Izraela. Izrael odmieta, že by pomoc do Pásma Gazy blokoval a viní Hamas z jej krádeže. To Hamas odmieta a tvrdí, že Izrael používa hlad ako vojnovú zbraň.

Izrael ofenzívu v Pásme Gazy začal po teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra, keď na izraelskom území zahynulo 1200 ľudí a ďalších zhruba 250 osôb zavliekli ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov na palestínske územie.

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní v novembri bola prepustená približne polovica z nich. Podľa dnešného oznámenia ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy spravovanom Hamásom zahynulo od začiatku vojny najmenej 31.341 Palestínčanov.

01 - Modified: 2024-03-14 17:28:04 - Feat.: 1 - Title: Dokončíme likvidáciu Hamasu. Vstúpime do Rafahu napriek medzinárodným varovaniam, povedal Netanjahu 02 - Modified: 2024-03-14 10:29:15 - Feat.: 1 - Title: Izrael chce ľudí z Rafahu presunúť do humanitárnych enkláv v centre Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-03-13 16:54:43 - Feat.: 1 - Title: Izraelský útok na "distribučné centrum potravín" v Rafáhu zabil najmenej jedného člena úradu OSN
01 - Modified: 2024-05-16 22:07:42 - Feat.: - Title: Genocída v Gaze dosiahla strašnú úroveň, uviedla Juhoafrická republika v Haagu. Chce zastavenie úderu v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-16 21:17:34 - Feat.: - Title: Američania suverénne porazili Francúzov v "slovenskej" B-skupine, vedenia sa ujali hneď 03 - Modified: 2024-05-16 20:37:40 - Feat.: - Title: Bratov v USA zatkli za krádež kryptomeny v hodnote 25 miliónov dolárov 04 - Modified: 2024-05-16 20:11:27 - Feat.: - Title: Operácia v Rafahu je rozhodujúca v boji proti palestínskym militantom, tvrdí Netanjahu 05 - Modified: 2024-05-16 19:49:34 - Feat.: - Title: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko, tvrdia USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 05:11