Palestínčania prehľadávajú trosky zničenej budovy po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v utečeneckom tábore v meste Maghazi. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izraelskí predstavitelia sa obávajú, že súd obviní ich krajinu z genocídy

02.01.2024, 08:31
Autor:
ČTKČTK

Expertka na medzinárodné právo z Haifskej univerzity Shelly Aviv Jeiniová je presvedčená o tom, že juhoafrickú sťažnosť nemožno brať na ľahkú váhu.

Niektorí izraelskí činitelia majú podľa serveru denníka Haarec obavu z toho, že by Medzinárodný súdny dvor (ICJ) mohol Izrael obviniť z genocídy v Pásme Gazy. Na ICJ sa kvôli izraelskému vojenskému postupu v Gaze, kde už zomrelo okolo 22-tisíc Palestínčanov, koncom minulého roka obrátila Juhoafrická republika, podľa ktorej by sa Izrael mal zodpovedať práve z genocídy.

Haarec v článku píše o obavách bezpečnostných činiteľov a prokuratúry a informuje o vysokopostavenom izraelskom právnom expertovi, ktorý v uplynulých dňoch varoval najvyššie vedenie izraelskej armády pred "reálnym nebezpečenstvom, že súd vydá príkaz vyzývajúci Izrael na zastavenie paľby". Izrael by podľa odborníka bol takýmto rozhodnutím viazaný.

Sťažnosť z Južnej Afriky

Ak by takto súd rozhodol, panuje podľa denníka obava, že by to viedlo k izolácii Izraela a napríklad tiež sankciám voči nemu či bojkotu izraelských firiem.

Juhoafrická republika vo svojom podaní Medzinárodnému súdnemu dvoru tvrdí, že Izrael v Gaze pácha genocídu a netrestá osoby, ktoré ku genocíde podnecujú. Je tiež presvedčená, že Izrael sa dopúšťa vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

image

Netanjahuova strana Likud kritizuje rozhodnutie súdu o reforme súdnictva

Izrael, ktorý masívnou vojenskou operáciou reaguje na októbrový útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktorý si v Izraeli vyžiadal okolo 1200 mŕtvych, to popiera a tvrdí, že dodržiava medzinárodné právo. Kritiky kvôli vysokému počtu civilných obetí či tomu, že na začiatku vojny Gazu úplne odrezal od dodávok vody, potravín či liekov, sa mu ale opakovane dostáva aj od medzinárodných organizácií a spojencov.

Expertka na medzinárodné právo z Haifskej univerzity Shelly Aviv Jeiniová je presvedčená o tom, že juhoafrickú sťažnosť nemožno brať na ľahkú váhu. Na preukázanie zločinu genocídy sú podľa nej potrebné dve veci – jednak dokázať zámer vyhladiť určitú skupinu ľudí a taktiež ukázať na konkrétne činy, ktoré tento cieľ napĺňajú.

Zrovnanie Gazy so zemou?

Poznamenáva, že podľa Juhoafrickej republiky prvý bod potvrdzujú vyjadrenia vysokopostavených izraelských činiteľov a verejná atmosféra v Izraeli, kde niektorí hovoria o vymazaní Gazy z mapy alebo jej porovnaní so zemou. Na druhý bod potom podľa africkej krajiny ukazujú rozsiahle škody spôsobené civilistom v Gaze či hlad, ktorým trpia.

Ďalší právny expert Eliav Lieblich z univerzity v Tel Avive sa domnieva, že niektoré extrémistické vyjadrenia vysokopostavených izraelských činiteľov sa skutočne môžu považovať za dôkaz zámeru ublížiť civilným obyvateľom Gazy. Zároveň by však podľa neho pre Juhoafrickú republiku bolo zložité preukázať, že existuje priama súvislosť medzi vyjadreniami niektorých politikov a vojenskými akciami izraelskej armády.

"Ale tieto nezodpovedné vyhlásenia o vymazaní Gazy budú vyžadovať, aby Izrael vysvetlil, prečo takýto zámer nemá," myslí si.

image

Počet obetí vojny v pásme Gazy presiahol 21 900, oznámilo ministerstvo Hamasu

Medzinárodný súdny dvor sídli v Haagskom Paláci mieru v Holandsku a je jedným zo šiestich hlavných orgánov OSN. Jeho hlavnou úlohou je riešiť spory medzi štátmi a podávať posudky k právnym otázkam na žiadosť oprávnených orgánov. Súd sa zaoberá napríklad početnými územnými spormi, v posledných rokoch ale aj otázkami genocídy. Rozsudky ICJ sú konečné a nemožno sa proti nim odvolať, súd však zároveň nemá žiadne právomoci, ako štáty donútiť, aby sa jeho rozhodnutím riadili.

01 - Modified: 2024-05-15 05:10:00 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu 02 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti 03 - Modified: 2024-05-14 12:24:43 - Feat.: - Title: Po vpáde Izraela do Rafahu uviazli rokovania o prímerí na mŕtvom bode, vraví Katar 04 - Modified: 2024-05-14 09:01:53 - Feat.: - Title: Izraelské tanky údajne prenikli do zastavaných oblastí vo východnej časti Rafahu 05 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Osobná pomsta, za ktorú krvou platia civilisti. „Mŕtvy muž“ Sinvár odďaľuje prímerie, chce zahanbiť Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 10:05