Dalajláma cestuje po celom svete a hlása zmierenie a harmóniu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Z tohto storočia musíme urobiť storočie dialógu, apeluje Dalajláma. Nabáda k hľadaniu vnútorného pokoja

31.12.2023, 19:27
Autor:
TASRTASR

Duchovný vodca tibetských budhistov ušiel v roku 1959 pred čínskymi komunistami z Tibetu do exilu v Indii.

Dalajláma, duchovný vodca tibetských budhistov, v nedeľu pred príchodom nového roka vyzval ľudí na súcit a vnútorný pokoj, lebo sú nevyhnutnou podmienkou pre lepší svet. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Napriek mnohým výzvam, ktorým dnes čelíme, som optimista, lebo stále viac chápeme, že ľudstvo je jedinečné a že sme všetci prepojení, a preto môžeme všetci spolupracovať na tom, aby sme viedli zmysluplnejší život a vytvorili lepší svet," napísal 88-ročný dalajláma v nedeľu na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

"Pevne verím aj tomu, že mier vo svete dokážeme nájsť len vtedy, ak nájdeme mier v sebe. Každá ľudská bytosť má schopnosť pestovať svoj vnútorný pokoj, a tým prispieť k mieru v našom celosvetovom spoločenstve," dodal dalajláma.

Rok 2023 poznamenali tragické vojny v Pásme Gazy, na Ukrajine a v Sýrii a tiež teroristické útoky v Izraeli, Afrike a Pakistane.

"Musíme sa snažiť pestovať súcit a vnútorný pokoj, bez ohľadu na našu štátnu príslušnosť či náboženstvo môžeme prispieť k blahu a šťastiu celého ľudstva," uviedol ďalej líder tibetských budhistov.

"Ak minulé storočie bolo storočím násilia, je našou povinnosťou urobiť z tohto storočia storočie dialógu," doplnil.

Dalajláma ušiel v roku 1959 pred čínskymi komunistami z Tibetu do exilu v Indii. Odvtedy cestuje po celom svete a hlása zmierenie a harmóniu. Tento držiteľ Nobelovej ceny za mier sa v roku 2011 vzdal politických povinnosti v tibetskej exilovej vláde.

01 - Modified: 2023-04-11 11:20:58 - Feat.: - Title: VIDEO Dalajláma sa ospravedlnil za bozk v chráme. Ocucaj mi jazyk, vyzval chlapca 02 - Modified: 2023-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Chystá sa umrieť? Dalajláma označil malého chlapca za svoju reinkarnáciu, jeho otec je profesor matematiky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 03:21