Ozbrojení muži stoja na pláži, keď komerčná loď Galaxy Leader, ktorú minulý mesiac zadržali jemenskí Húsíovia, kotvila pri pobreží al-Salif. FOTO: Reuters
StoryEditor

Jemenskí povstalci varovali lode pred spoluprácou s Izraelom, plánujú na ne útočiť

09.12.2023, 20:06
Autor:
ČTKČTK

Jemenskí povstalci podnikli niekoľko útokov dronmi a raketami na americký torpédoborec a niekoľko komerčných plavidiel v Červenom mori minulú nedeľu.

Jemenskí šiitskí povstalci Húsíovci dnes varovali všetky lodné spoločnosti, ktorých plavidlá preplávajú Červeným morom, pred spoluprácou s Izraelom. Na lode mieriace do izraelských prístavov plánujú útočiť, informovala agentúra Reuters.

Povstalecká skupina na lode v Červenom mori v poslednom čase, najmä od začiatku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, už opakovane zaútočila.

"Ak Gaza nedostane potraviny a lieky, ktoré potrebuje, budú všetky lode v Červenom mori smerujúce do izraelských prístavov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť cieľom našich ozbrojených síl," uviedol vojenský hovorca Húsíov.

image

Útočia na USA, otvorili nový front a ohrozujú Suez. Zavrú povstalci najdôležitejšiu námornú trasu sveta?

Jemenskí povstalci podnikli niekoľko útokov dronmi a raketami na americký torpédoborec a niekoľko komerčných plavidiel v Červenom mori minulú nedeľu. Skupina tiež v novembri uskutočnila niekoľko raketových a dronových útokov zameraných na Izrael.

Husíovci sú spojencami Iránu, úhlavného nepriateľa Izraela a lode v Červenom mori napádajú v rámci kampane, ktorej cieľom je podľa nich podpora Palestínčanov. Po tom, ako Hamas zaútočil 7. októbra na Izrael a ten začal odvetné bombardovanie Pásma Gazy, sa v Jemene konali masívne demonštrácie na podporu Palestínčanov.

Povstalci, ktorí v Jemene od roku 2015 bojujú proti medzinárodne uznávanej vláde a koalícii vedenej Saudskou Arábiou, sa stali významnou vojenskou silou v regióne, majú desaťtisíce bojovníkov a veľký arzenál rakiet a útočných dronov.

01 - Modified: 2024-05-11 09:52:09 - Feat.: - Title: Operácia pokračuje. Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu v ďalších oblastiach mesta Rafah 02 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 03 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 04 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 19:41