Britský minister zahraničných vecí James Cleverly (vľavo) a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Británia poslala humanitárnu pomoc pre Gazu, vo štvrtok to isté plánuje Francúzsko

25.10.2023, 19:32
Autor:
ČTKČTK

Britský premiér Rishi Sunak už skôr oznámil, že jeho krajina pošle pre civilistov v Pásme Gazy pomoc za 30 miliónov libier. Pomoc bude rozdelená do Gazy prostredníctvom egyptského Červeného polmesiaca.

Do Egypta dnes dorazilo lietadlo britskej armády s 21 tonami humanitárnej pomoci pre obyvateľov palestínskeho Pásma Gazy. Informoval o tom server BBC s odvolaním sa na britského ministra zahraničia Jamesa Cleverlyho.

Vo štvrtok by malo v Egypte pristáť tiež prvé lietadlo s francúzskymi dodávkami zdravotníckeho materiálu pre zranených v Pásme Gazy, oznámil dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron po rokovaní v Káhire so svojím tamojším náprotivkom Abdal Fattáhom Sísím.

"Pomoc musí pokračovať"

"Humanitárna pomoc musí pokračovať a dostať sa k tým, ktorí ju najviac potrebujú," napísal dnes na sociálnej sieti X šéf britskej diplomacie Cleverly. Lietadlo kráľovského letectva podľa britskej vlády priviezol okrem iného zdravotnícky materiál, vodné filtre a solárne svietidlá.

Britský premiér Rishi Sunak už skôr oznámil, že jeho krajina pošle pre civilistov v Pásme Gazy pomoc za 30 miliónov libier. Pomoc bude rozdelená do Gazy prostredníctvom egyptského Červeného polmesiaca.

image

Takmer dve tretiny zdravotníckych zariadení v Gaze prestali fungovať, elektriny je nedostatok

Francúzsky prezident Macron v Káhire sľúbil tiež zdravotnícky materiál pre Pásmo Gazy, ktorý privezie už vo štvrtok do Egypta lietadlo. Dnes podľa agentúry AFP vyplávala z prístavu Toulon tiež loď francúzskeho námorníctva Tonnerre, ktorá má podľa Macrona pomôcť nemocniciam v Pásme Gazy. Ide o vrtuľníkovú výsadkovú loď triedy Mistral, ktorá je schopná vykonávať v krátkom čase krízové operácie a prepravu či evakuáciu zranených.

Do Egypta, odkiaľ možno teraz jediným prechodom do Pásma Gazy dostať humanitárnu pomoc, poslali už tiež niekoľko lietadiel Turecko, Spojené arabské emiráty, Katar, Jordánsko či Tunisko. India poslala zdravotnícky materiál a humanitárnu pomoc poslala aj Rwanda.

Znásobenie pomoci

Tento týždeň oznámilo tiež Luxembursko, že poskytne 2,5 milióna eur na akútnu humanitárnu pomoc, ktorá bude do Pásma Gazy dodaná cez Červený kríž, Svetový potravinový program či Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe.

Minulý týždeň prisľúbila nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková pri návšteve v jordánskej metropole zvýšenie humanitárnej pomoci pre palestínske územia o 50 miliónov eur. Peniaze pôjdu aj medzinárodným organizáciám, ako je WFP, UNICEF či UNWRA.

Kritiku od niektorých politikov si vyslúžila predminulý víkend šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, keď oznámila, že Európska únia s okamžitou platnosťou strojnásobí humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy, a to na 75 miliónov eur. Dodala, že Eurokomisia sa uistí, že pomoc sa dostane tým, ktorí ju naozaj potrebujú.

image

Greta Thunbergová u Izraelčanov skončila. Stiahla fotku s „antisemitskou“ chobotnicou

Krajiny Európskej únie od 7. októbra, keď hnutie Hamas vládnuce v Pásme Gazy zaútočilo na Izrael, vedú spory, či pokračovať v pomoci na palestínske územia. Niektoré majú obavy, že pomoc sa dostane do rúk Hamasu, ktorý Európska únia považuje za teroristickú organizáciu.

Pásmo Gazy čelí od 7. októbra masívnemu izraelskému ostreľovaniu v odvete za útok Hamasu na Izrael, ktorý si vyžiadal podľa izraelských úradov na 1400 obetí, vrátane detí, a tiež totálnej blokáde. Pri izraelskom bombardovaní zomrelo podľa úradov v Gaze ovládaných Hamásom vyše 6500 obetí, vrátane 2704 detí.

Prechod Rafáh do Pásma Gazy z Egypta sa otvoril len v sobotu a doteraz ním prešlo iba šesť desiatok kamiónov s pomocou. Podľa zástupcu organizácie UNICEF v Egypte Jeremyho Hopkinsa by však bolo potrebných sto až dvesto nákladných áut s humanitárnou pomocou. Izrael zastavil do Pásma Gazy po 7. októbri tiež dodávky potravín, vody, elektriny i pohonných látok, ktoré potrebujú okrem iného preplnené nemocnice na činnosť generátorov.

01 - Modified: 2023-10-25 07:15:42 - Feat.: 1 - Title: Erdogan obvinil Bezpečnostnú radu OSN z prehlbovania krízy v Gaze
01 - Modified: 2024-05-10 08:28:28 - Feat.: - Title: Francúzsko zakladá pracovnú skupinu, ktorá bude riešiť sexuálne násilie v armáde 02 - Modified: 2024-05-09 16:06:07 - Feat.: - Title: Britská libra oslabuje, centrálna banka naznačila skoré zníženie úrokov 03 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 04 - Modified: 2024-05-09 11:39:24 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby. Veci sa uberajú správnym smerom, vraví jej šéf Bailey 05 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Je možné zbaviť sa investícií do „zlých“ firiem a štátov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 06:07