Boje v pásme Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

"Okej, teraz umriem. Je to v poriadku." Izraelčania opisujú, ako ozbrojenci strieľali v obciach

08.10.2023, 13:59
Autor:
ČTKČTK

O útoku Hamasu vypovedajú svedectvá Izraelčanov publikované v médiách deň po útoku, ktorý šokoval Izrael a celý svet. Jedna žena povedala, že všade okolo nej zomierali ľudia.

Muži s automatickými zbraňami v sobotu bez rozmyslu útočili na obytné domy, ale aj na návštevníkov tanečného festivalu, keď palestínske radikálne hnutie Hamas preniklo na izraelské územie z Pásma Gazy.

image

Boje v Izraeli pokračujú. Zabili sme stovky palestínskych bojovníkov, hlási armáda (sledujeme online)

Svedectvá Izraelčanov

Vypovedajú o tom svedectvá Izraelčanov publikované v médiách deň po útoku, ktorý šokoval Izrael a celý svet. Jedna žena povedala, že všade okolo nej zomierali ľudia.

"Boli všade okolo a mali automatické zbrane," povedala o útočníkoch spravodajskej spoločnosti BBC Gili Yoskovichová, ktorá sa s ďalšími stovkami ľudí zúčastnila tanečného festivalu na juhu Izraela, neďaleko hraníc pásma Gazy. Keď sa na mieste v sobotu ráno začalo strieľať, ukryla sa na lúke pod stromom.

"Videla som, ako všade okolo zomierajú ľudia. Bola som veľmi ticho. Neplakala som, nerobila som nič," uviedla Yoskovichová.

"Hovorila som si: Okej, teraz umriem. Je to v poriadku, len dýchaj, zatvor oči," pokračovala.

Amir Tibon sa pred útočníkmi skrýval v protileteckom kryte vo svojom dome, keď palestínski bojovníci dorazili do dediny Nachal Oz, kde žije.

"Počuli sme, ako strieľajú na náš dom"

S manželkou a dvoma dcérami sa tam vydal po tom, ako z Gazy začali do Izraela lietať rakety. Keď ale počul streľbu, bolo 35-ročnému mužovi jasné, že sa deje niečo, na čo ani obyvatelia pohraničnej zóny nie sú zvyknutí, povedal denníku The New York Times.

"Teroristi boli vo vnútri kibucu, v našom susedstve a v istom momente pred naším oknom," popisoval situáciu po telefóne. V miestnej skupine na komunikačnej aplikácii WhatsApp vraj ľudia písali o tom, že ozbrojenci sú v ich domoch a snažia sa dostať do ich úkrytov.

"Počuli sme ich hovoriť. Počuli sme ich bežať. Počuli sme, ako strieľajú na náš dom, do našich okien," povedal Tibon o útočníkoch.

Jemu aj Yoskovichovej po niekoľkých hodinách prišla na pomoc izraelská armáda. Tibon uviedol, že spoločne s vojakmi ho dorazil vyslobodiť aj jeho otec, ktorý vzal svoju pištoľ a presvedčil izraelské komando, aby ho do Nachal Ozu vzalo.

Asi hodinu po tom, ako sa v dedine znovu ozvala streľba, niekto zabušil na Tibónov protiletecký kryt. "A počuli sme, ako môj otec hovorí: ‘Som tu. ‘" povedal.

01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:55:45 - Feat.: - Title: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori 04 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí 05 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 05:20