Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Úkryty Hamasu premeníme na trosky, ale vojna potrvá dlho, vyhlásil Netanjahu

07.10.2023, 21:41
08.10.2023, 00:15
Autor:
ČTKČTK

Premiér Izraela navrhol opozičnej strane Ješ atid expremiéra Jaira Lapida a Strane národnej jednoty exministra obrany Bennyho Gance, aby s ním utvorili vládu národnej jednoty.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v krátkom prejave k národu večer sľúbil, že porazí radikálnu skupinu Hamas. Zároveň upozornil, že táto vojna „bude trvať dlho“. Opozičnej opozičnej strane Ješ atid (Budúcnosť existuje) expremiéra Jaira Lapida a Strane národnej jednoty exministra obrany Bennyho Gance ponúkol, aby s ním utvorili vládu národnej jednoty.

"Občania Izraela, sme vo vojne," povedal Netanjahu vo videu publikovanom niekoľko hodín po prvých správach o ofenzíve.

"Túto vojnu vyhráme, ale cena bude vysoká... Pomstíme sa im za tento čierny deň," uviedol premiér v ďalšom prejave zverejnenom dnes večer a varoval, že vojna potrvá dlho a bude náročná.

image

Palestínčania vpadli do Izraela, ten reagoval ničivým náletom. Vyše dvesto mŕtvych hlásia obe strany

"Nepriateľ zaplatí cenu, akú doteraz nikdy nepoznal," reagoval Netanjahu. Dodal, že nariadil bezpečnostným zložkám, aby vyhnali útočníkov z infiltrovaných miest a mobilizovali zálohy.

Neskôr premiér predsedal zasadnutiu Národnej bezpečnostnej rady a povedal, že prvoradou úlohou armády teraz je oslobodiť regióny na juhu krajiny od teroristov a "obnoviť bezpečnosť a mier vo všetkých obciach, ktoré boli pod útokom".

Netanjahu sa vyjadril tiež k správam o tom, že Palestínčania zajali niekoľko desiatok Izraelčanov a držia ich ako rukojemníkov. "Izrael si vybaví účty s kýmkoľvek, kto by im ublížil," uviedol.

Netanjahu svoje posolstvo predniesol v celoštátnom televíznom prejave v sobotu neskoro večer po tom, čo strávil väčšinu dňa rokovaním s najvyššími bezpečnostnými predstaviteľmi.

Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav

"Dnes sme videli pravú tvár Hamasu. Teroristické armády, ktorej jediným cieľom je chladnokrvné vraždenie nevinných mužov, žien a detí," povedal izraelský prezident Jicchak Herzog. "Štát Izrael prijme všetky potrebné opatrenia, aby eliminoval jasné a bezprostredné ohrozenie svojich občanov. Izrael túto nepriazeň prečká, "dodal.

"Izraelská armáda zaplavuje oblasť jednotkami," uviedol vo vlastnom vyhlásení hlavný hovorca armády Daniel Hagari.

"Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav. Sme vo vojnovom stave," citoval ho The Times of Israel. Hagari tiež uviedol, že ozbrojené sily začali povolávanie rezervistov vo všetkých svojich zložkách.

Utvorme spolu vládu národnej jednoty, navrhol opozičným stranám

Premiér Izraela Netanjahu po prekvapivom útoku na Izrael navrhol opozičnej strane Ješ atid (Budúcnosť existuje) expremiéra Jaira Lapida a Strane národnej jednoty exministra obrany Bennyho Gance, aby s ním utvorili vládu národnej jednoty. Informoval o tom denník The Times of Israel.

Netanjahu túto ponuku urobil počas dnešnej schôdzky s Lapidom a Gancom a uviedol, že takáto vláda by mala rovnaký formát ako vláda Leviho Eškola, do ktorej vstúpil vtedajší opozičný líder Menachem Begin pred šesťdňovou vojnou v roku 1967. Izrael zažil už tri vlády národnej jednoty.

image

Bude totálna vojna, varoval Hamas už v auguste. Netanjahu povedal to isté, čo dnes

Ganc uviedol, že zvažuje vstup do takejto vlády na dobu trvania vojny, ale že trvá na tom, aby sa vláda "zaoberala bezpečnostnými výzvami sama" a spôsobom, ktorý by jeho strane umožnil "vecné partnerstvo a vplyv na rozhodovanie na príslušných fórach".

Netanjahuovi tiež odkázal, že bez ohľadu na to, ako to dopadne, získa súčasná vláda plnú podporu "pre akúkoľvek zodpovednú a rozhodnú bezpečnostnú akciu".

Lapid dnes večer vyhlásil, že by sa pripojil k "redukovanej, profesionálnej a mimoriadnej vláde", ale tvrdil, že by nebolo možné zvládnuť vojnu s "extrémnym a nefunkčným zložením súčasného kabinetu".

Podľa denníka tak v podstate vyzval premiéra, aby z vlády odstránil krajne pravicové strany Náboženský sionizmus a Židovská sila (Ocma Jehudit), aby mohol do koalície priviesť svoju stranu Ješ Atid.

01 - Modified: 2023-10-07 18:18:48 - Feat.: 1 - Title: Letecké spoločnosti zrušili desiatky letov do Izraela, obávajú sa o bezpečnosť 02 - Modified: 2023-10-07 18:03:54 - Feat.: 1 - Title: Hamas drží množstvo rukojemníkov vrátane civilistov, zajal aj bývalého veliteľa izraelských síl pri Gaze 03 - Modified: 2023-10-07 11:02:21 - Feat.: 1 - Title: Sme vo vojne, vyhlásil izraelský premiér Netanjahu. Máme právo brániť sa teroru, reagoval Abbás 04 - Modified: 2023-10-07 20:21:18 - Feat.: 1 - Title: Terorizmus nič nevyrieši, znie zo zahraničia. Svet reaguje na útok Hamasu 05 - Modified: 2023-10-07 14:31:25 - Feat.: 1 - Title: Vraždia nás tu a nikto nám nepomáha. Ľudia pri hraniciach s Pásmom Gazy sú zúfalí
01 - Modified: 2024-05-09 12:04:36 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Prázdne gesto Bidena. USA dotujú Izrael miliardami, pár bômb nič nezmení 02 - Modified: 2024-05-09 06:57:50 - Feat.: - Title: Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené na Damask 03 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany 04 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 05 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 14:28