Ruský raketomet TOS-1A Solncepjok, ktorý ukoristil ukrajinský armádny prápor ”Da Vinci”, strieľa smerom k ruským pozíciám na frontovej línii pri Kreminne v Luhanskej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci podnikajú jednu z najzložitejších vojenských operácií

09.07.2023, 23:44
Autor:
ČTKČTK

Nedostatok ukrajinských zdrojov sa v tejto fáze vojny ukazuje byť rovnako veľkým problémom ako ruská obrana, a to napriek dodávkam západných zbraní.

Kým vlani Ukrajina vďaka obratnému manévrovaniu takticky predčila oveľa početnejšie ruské invázne sily, jej súčasná protiofenzíva nejde tak rýchlo, ako by si asi mnohí predstavovali. Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) sa v dnešnom článku pokúša odpovedať na to, prečo to tak je. Ukrajinci, ktorí nemajú dostatok zdrojov, sa snažia vytlačiť opevneného nepriateľa, čo je podľa denníka samo o sebe jedna z najzložitejších vojenských operácií.

VIDEO: Ukrajinskí vojaci postupujú a vyhýbajú sa ťažkému nepriateľskému delostrelectvu

Ukrajina vlani predčila invázne sily, hoci Rusi mali početnú aj palebnú prevahu a značnú prevahu vo vzduchu. Vďaka bystrému prístupu, vynikajúcej znalosti terénu a efektívnemu využitiu bezpilotných lietadiel a digitálnych technológií dokázali ukrajinské jednotky odraziť oveľa väčšiu armádu, ktorá sa často zdala byť ťažkopádna a zabŕdnutá v byrokracii, píše WSJ. Tomu je podľa neho koniec.

Ruskí vojaci strávili mesiace budovaním obrany vrátane bunkrov, tankových pascí a mínových polí. Podľa ukrajinských vojakov v Záporožskej oblasti Rusi vybudovali kilometre kľukatiacich sa, vzájomne prepojených zákopov, z ktorých niektoré spevnili betónom alebo zakryli zelenými strechami, takže ich možno len ťažko odhaliť pomocou dronov. Polia sú silne zamínované.

image

Vrátime sa na front, sľúbili velitelia z Azovstaľu. Rusi sa cítia ponížení

"Je nemožné úplne zničiť také dobre pripravené pozície," povedal veliteľ streleckej jednotky 108. brigády, ktorý vystupuje pod volacím znakom Vados. Aby Ukrajinci mohli takúto pozíciu obsadiť, museli by podľa neho miesto ostreľovať z delostrelectva, potom nasadiť obrnené vozidlá a až potom pechotu. Nedostatok tankov a ďalších obrnených vozidiel sťažuje vykonávanie tejto stratégie, tvrdí Vados.

Urajine chýba palebná sila a vzdušná prevaha

Nedostatok ukrajinských zdrojov sa v tejto fáze vojny podľa WSJ ukazuje byť rovnako veľkým problémom ako ruská obrana, a to napriek dodávkam západných zbraní.

Napadnutie opevnených vojsk je pritom podľa denníka náročnou úlohou aj pre najlepšie svetové armády. Spojenci za druhej svetovej vojny potrebovali po vylodení v Normandii a po získaní predmostí viac ako dva mesiace, aby prelomili nemeckú obranu a prenikli do vnútrozemia, upozorňuje WSJ. V roku 1991 podľa neho vykonávali Spojené štáty päť týždňov letecké útoky, aby oslabili iracké pozície, kým koaličné pozemné sily v operácii Púštna búrka postúpili.

Ukrajine pritom chýba palebná sila a vzdušná prevaha, ktorú v týchto bojoch mali USA a ich partneri. Ukrajinské letectvo má malý počet stíhačiek a vrtuľníkov zo sovietskej éry, z ktorých niektoré Kyjevu dodali niekdajšie krajiny východného bloku. Ukrajinská flotila zostáva v porovnaní s tou ruskou malá, s menej sofistikovanými zameriavacími a obrannými systémami. Kyjev s jej využitím šetrí, aby neprišiel o lietadlá, píše WSJ s tým, že Rusi medzitým na južný front nasadzujú pokročilé bojové lietadlá Suchoj a vrtuľníky Ka-52.

image

Rusko vyhlásilo, že dodanie kazetovej munície Ukrajine je aktom zúfalstva

"Nemáme riadne systémy protivzdušnej obrany, aby sme sa s touto hrozbou vysporiadali," povedal veliteľ čaty v 108. brigáde menom Dmytro. Rusi majú zrejme tiež dosť mužov. "Keď zabijeme celú jednotku - 100 vojakov - na druhý deň privedú ďalšiu jednotku. A deň potom ďalšiu," povedal podplukovník Oleksij Telehin zo 108. brigády ukrajinskej teritoriálnej obrany.

Ukrajinci sa snažia oslabiť ruskú obranu pred vyslaním vojsk, ale podľa denníka nemajú dostatok munície, aby porovnali Rusov okupované dediny zrovnali so zemou, ako to Rusi v Bachmute a ďalších častiach východnej Ukrajiny. Namiesto toho ukrajinské jednotky podnikajú delostrelecké údery zvyčajne len v prípade, že pomocou dronov potvrdili ruské pozície. Úsilie ukrajinských vojakov o postup podľa ich slov spomaľuje tiež nedostatok obrnených vozidiel.

Ukrajinský región ponúka malú ochranu

Ukrajina podľa WSJ stále ešte nevrhla do boja väčšinu svojho najlepšieho západného vybavenia. Kyjev má desiatky tankov Leopard 2 nemeckej výroby, no po tom, ako niekoľko z nich začiatkom júna uviazlo v mínových poliach, neboli na bojisku vidieť. Niektoré brigády, ktoré cvičili na západnej technike, sa vraj ešte do protiofenzívy nezapojili. Vojenskí analytici myslia, že Ukrajina stále sonduje slabé miesta, kým nasadí väčšinu západnej výzbroje. Prieskum je ale ťažký, pretože Rusi často vidia, ako sa Ukrajinci blížia cez otvorené priestranstvo.

image

Určite zvíťazíme, odkázal Zelenskyj v 500. deň vojny z Hadieho ostrova

Na vrchole kopca blízko okupovaného mesta Polohy zriadili ruské sily pozorovacie stanovište, odkiaľ dokážu vidieť ukrajinských vojakov na vzdialenosť takmer desať kilometrov, opisuje denník. Podľa Telehina tam jeho spolubojovníci štyrikrát zničili ruský pozorovací systém Murom-M, Rusi štyrikrát okamžite nainštalovali nový. Pozorovateľňa sa nachádza na vzácnej vyvýšenine a poskytuje Rusom výhodu. Vyvýšené miesta boli v bojoch vždy cenným miestom - od obliehania Masady v prvom storočí nášho letopočtu po bitku pri Gettysburgu, píše WSJ.

Ukrajinský región prevažne rovinatých, otvorených polí oddelených riedkymi stromoradmi ponúka len malú ochranu. Na jar podľa amerického denníka niektorí vojaci, ktorí v regióne bojovali, pochybovali o tom, či by tu mohla byť protiofenzíva vzhľadom na krajinu úspešná. "Vedeli sme, že na to, aby sme mohli postupovať proti tak dobre pripravenej obrane, budeme potrebovať skúsenosti, prostriedky a prekvapenia," uviedol Telehin.

01 - Modified: 2023-07-09 19:50:02 - Feat.: 1 - Title: Vojak nechcel ísť späť na front, radšej sa obesil. Rusko zanedbáva starostlivosť o veteránov 02 - Modified: 2023-07-09 17:24:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nie je podľa Bidena pripravená na vstup do NATO, Zelenskyj žiada záruky 03 - Modified: 2023-07-08 13:54:33 - Feat.: 1 - Title: Nesúlad v NATO: Madrid je proti poslaniu kazetovej munície Ukrajine, Londýn proti jej používaniu 04 - Modified: 2023-07-08 05:56:50 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj si zabezpečil kľúčovú podporu Turecka. Ukrajina si zasluhuje členstvo v NATO, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2023-07-08 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Veľká otočka na fronte: Rusko prišlo o tisíce tankov. Ukrajina ich má už viac, ukazujú údaje
01 - Modified: 2024-05-14 15:11:12 - Feat.: - Title: Musíme na Ukrajine zvíťaziť s minimálnymi ľudskými stratami, vraví budúci ruský minister obrany Belousov 02 - Modified: 2024-05-14 13:44:50 - Feat.: - Title: Ruský Najvyšší súd zamietol odvolanie politika Kara-Murzu odsúdeného na 25 rokov 03 - Modified: 2024-05-14 13:11:03 - Feat.: - Title: Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne strely Bulava, ktoré dokážu niesť jadrové hlavice 04 - Modified: 2024-05-14 11:28:02 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali ďalšieho vysokopostaveného činiteľa ministerstva obrany 05 - Modified: 2024-05-14 11:11:24 - Feat.: - Title: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať, vyhlásil český prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 17:15