Premiér Česka Petr Fiala. FOTO TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Česko sa počas predsedníctva vo V4 bude snažiť nachádzať v postojoch členov zhodu

26.06.2023, 18:20
Autor:
TASRTASR

Predseda českej vlády zároveň priblížil oblasti, ktoré si ČR na dobu svojho ročného predsedníctva zvolila ako prioritné. Prvou z nich je bezpečná a vyspelá spoločnosť.

Česko sa počas nadchádzajúceho ročného predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke bude snažiť nachádzať v kľúčových témach zhodu medzi postojmi jej členov. V pondelok to po rokovaní premiérov krajín V4 v Bratislave povedal český premiér Petr Fiala.

"Som si, samozrejme, vedomý, že medzi prioritami a prístupmi krajín V4 existujú v niektorých veciach určité rozdiely. Som ale presvedčený, že aj v tejto situácii nachádzame v rade kľúčových tém zhodu a môžeme dospieť k rozumným výsledkom. A o to sa bude snažiť aj české predsedníctvo V4 počas nasledujúceho roka," povedal Fiala.

Predseda českej vlády zároveň priblížil oblasti, ktoré si ČR na dobu svojho ročného predsedníctva zvolila ako prioritné. Prvou z nich je bezpečná a vyspelá spoločnosť. "Chceme pokračovať v existujúcich úspešných projektoch, ktoré uľahčujú súžitie v našom regióne. To sa týka kultúry, vzdelávania, vedy a výskumu, športu, ale aj oblasti vnútornej a vonkajšej bezpečnosti," upresnil český premiér.

image

Krajiny V4 odmietajú povinné kvóty a relokáciu nelegálnych migrantov

Druhou oblasťou bude inovatívna a prepojená ekonomika, ktorá sa podľa Fialu zameria na konkrétne projekty, ktoré majú praktický prínos pre občanov krajín V4. Súvisia najmä s posilňovaním konektivity v doprave a energetike a tiež s posilňovaním energetickej a surovinovej bezpečnosti.

"Predsedníctvo preberáme v čase, keď pokračuje ruská vojenská agresia proti Ukrajine a je jasné, že našou treťou prioritou je a musí byť podpora nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny," uviedol predseda českej vlády s tým, že ČR sa zameria na politickú aj praktickú podporu Ukrajiny. "Chceme podporiť dialóg a spoluprácu krajín V4 v oblastiach, ako je pomoc utečencom, povojnová obnova krajiny a tie témy, ktoré nás spájajú," dodal.

Česko prevezme od Slovenska svoje siedme predsedníctvo vo V4 1. júla. Chce nadviazať na úsilie slovenského predsedníctva o návrat ku koreňom vyšehradskej spolupráce, ktorá je založená na zdieľaných princípoch ľudských práv, slobody, demokracie, právneho štátu, dobrých susedských vzťahov či transatlantickom spojenectve.

01 - Modified: 2024-05-15 16:17:25 - Feat.: - Title: Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt 02 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 03 - Modified: 2024-05-15 10:19:10 - Feat.: - Title: Česko predstavilo návrh veľkej mediálnej novely. Chce posilniť nezávislosť zvýšením koncesionárskych poplatkov 04 - Modified: 2024-05-14 20:41:44 - Feat.: - Title: Česká ministerka obrany pripustila mierové rokovania: Vojna sa nevyvíja dobre, ale Ukrajinu nemôžeme obetovať 05 - Modified: 2024-05-14 18:51:11 - Feat.: - Title: Česko nepodporilo migračný pakt. Europarlament ho zmäkčil, reaguje Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 01:09