Poškodený viacposchodový bytový dom po ohlásenom útoku dronu v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina vytvorila v Rusku sieť agentov pre sabotáže, zásobuje ich dronmi. Môžu byť za útokom na Kremeľ

05.06.2023, 15:24
Autor:
ČTKČTK

Americkí činitelia sa domnievajú, že proukrajinskí agenti pôsobiaci vo vnútri Ruska vykonali začiatkom mája útok za pomoci dronov, ktorého cieľom sa stal Kremeľ.

Ukrajina si vytvorila v Rusku sieť agentov a sympatizantov, ktorí pre ňu vykonávajú sabotážne akcie namierené proti ruským cieľom. Tiež im začala dodávať bezpilotné lietadlá, aby s nimi mohli podnikať útoky, uvádza americká televízia CNN na svojich internetových stránkach s odvolaním sa na viaceré zdroje oboznámené s informáciami amerických tajných služieb ohľadom tejto veci.

Video: Rusko za útok na Kremeľ viní USA:

Americkí činitelia sa domnievajú, že proukrajinskí agenti pôsobiaci vo vnútri Ruska vykonali začiatkom mája útok za pomoci dronov, ktorého cieľom sa stal Kremeľ. Bezpilotné lietadlá boli vypustené z ruského územia, skôr ako aby leteli z Ukrajiny až do Moskvy. Podľa zdrojov v USA má Ukrajina v Rusku bunky špecializované na sabotáže, ktoré čiastočne tvoria ľudia sympatizujúci s Ukrajinou a čiastočne sú to operatívci dobre vycvičení pre tento spôsob vedenia vojny. Kyjev im zrejme dodáva drony vyrábané na Ukrajine. Podľa dvoch činiteľov, na ktoré sa CNN odvoláva, nič nenasvedčuje tomu, že by niektorý z útokov bezpilotných lietadiel na ruskom území z posledných týždňov vykonal dron dodaný Ukrajincom Spojenými štátmi.

image

V ruskom éteri zaznel falošný Putinov prejav. Vyzval na evakuáciu a mobilizáciu po vpáde Ukrajincov

Nie je úplne jasné, ako Ukrajinci dodávajú drony za nepriateľské línie, ale niektoré zdroje CNN uvádzajú, že sa im podarilo vytvoriť osvedčené cesty, ktorými sa dajú drony alebo ich časti pašovať do Ruska. "Tiež si treba uvedomiť, že ide o perifériu Ruska, každý sa o seba musí postarať sám, a tak peniaze robia zázraky," povedal nemenovaný činiteľ.

Kto presne má tieto operácie na starosti, nie je jasné, ale Američania sa domnievajú, že ide o niekoho vo vnútri ukrajinských tajných služieb. Keď sa CNN obrátila na hovorcu ukrajinskej tajnej služby SBU, aby sa k týmto informáciám vyjadril, povedal, že Kyjev ich bude komentovať až po vyhranej vojne. Uviedol však, že záhadné výbuchy a útoky dronov vo vnútri Ruska budú pokračovať.

image

Maďarský jadrový biznis s Ruskom pokračuje. Šéf Rosatomu rokuje o rozšírení jadrovej elektrárne Paks

Rusko síce bolo v uplynulom roku dejiskom záhadných požiarov a výbuchov, ktorých terčom často boli sklady pohonných hmôt, železnice alebo skladisko, za posledný mesiac týchto incidentov ale výrazne pribudlo. Vyzerá to, že ide "o vyvrcholenie mesiacov snáh" Ukrajincov o vytvorenie zázemia pre takéto sabotážne akcie, povedal istý zdroj oboznámený s informáciami spravodajských služieb. Tým, kto na Ukrajine prichádza s trúfalými plánmi, je šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

Americkí predstavitelia síce útoky vo vnútri Ruska oficiálne odsudzujú a varujú pred hrozbou eskalácie vojny, avšak pri súkromných rozhovoroch s CNN činitelia z USA a ďalších západných krajín pripustili, že môže ísť o šikovnú vojenskú stratégiu s cieľom donútiť Rusko presmerovať zdroje na ochranu svojho územia v čase, keď Ukrajina chystá rozsiahlu protiofenzívu. Sami ukrajinskí činitelia pri súkromných rokovaniach priznávajú, že majú v úmysle ďalej podnikať útoky vo vnútri Ruska, pretože to odvádza pozornosť Moskvy a núti ju zaoberať sa vlastnou bezpečnosťou.

01 - Modified: 2023-06-05 12:45:21 - Feat.: 1 - Title: V ruskom éteri zaznel falošný Putinov prejav. Vyzval na evakuáciu a mobilizáciu po vpáde Ukrajincov 02 - Modified: 2023-06-05 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Moldavsko uniká z objatia Moskvy. Už sa tam začala rumunizácia, tvrdí ruský politológ 03 - Modified: 2023-06-05 11:58:45 - Feat.: 1 - Title: Maďarský jadrový biznis s Ruskom pokračuje. Šéf Rosatomu rokuje o rozšírení jadrovej elektrárne Paks 04 - Modified: 2023-06-05 11:28:27 - Feat.: 1 - Title: Nemecký kancelár sa zúčastní na námorných manévroch NATO v Baltskom mori, majú odstrašiť Rusko
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:56