Zničenie ruských vojenských cieľov neďaleko Novej Tavolžanky, Belgorodská oblasť. FOTO: Reuters/Freedom Of Russia Legion
StoryEditor

Dve ženy zahynuli pri ukrajinskom ostreľovaní, uviedol šéf ruskej Belgorodskej oblasti

02.06.2023, 13:15
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali úsek cesty v obci Maslová Pristaň v Šebekinskom okrese. Úlomky striel zasiahli prechádzajúce autá. V jednom z nich cestovali dve ženy, ktoré svojim zraneniam na mieste podľahli.

Niekoľko obcí ruskej Belgorodskej oblasti sa ocitlo pod paľbou ukrajinských ozbrojených síl, uviedol dnes dopoludnia na platforme telegram tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov. Kvôli ostreľovaniu podľa neho zahynuli dve ženy, ktoré autom prechádzali obcou Maslová Pristaň v Šebekinskom okrese. Ďalší dvaja muži utrpeli zranenia, dodal činiteľ. Ozbrojená skupina Legia Sloboda Rusku tvrdí, že ruské jednotky pri boji s partizánmi zasiahli pri obci Novaja Tavolžanka auto Renault s civilistami, kde zomreli dvaja ľudia, píše stanica BBC.

"Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali úsek cesty v obci Maslová Pristaň v Šebekinskom okrese. Úlomky striel zasiahli prechádzajúce autá. V jednom z nich cestovali dve ženy, ktoré svojim zraneniam na mieste podľahli," uviedol Gladkov. V ďalšom vozidle podľa neho boli dvaja muži, ktorí utrpeli vážne zranenia. Ukrajinské delostrelectvo ostreľovalo tiež obec Tišanka a Leonovka kde nie sú žiadne zranenia, úder poškodil domy a infraštruktúru, dodal Gladkov.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny ihneď nezávisle overiť.

Vojna mieri do Ruska

"Šebekino. Belgorodská oblasť. Počiatočná ‘brána vojny‘, ktorá prenáša vojenské akcie na území samotného Ruska," napísal dnes dopoludnia v ruštine na telegrame poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak, ktorý zároveň uviedol, že ruská armáda "nebude šetriť vlastných civilistov" a využije ich pre svoje krytie. "Premýšľajte, diskutujte, utekajte sami... kým môžete," napísal.

image

Dilema v Kremli. Rusko podľa Londýna rieši, či posilniť svoju obranu alebo pozície na Ukrajine

Belgorodská oblasť, podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou, od začiatku ruskej invázie pomerne často hlási útoky na svojom území. V oblasti, ktorá okrem iného susedí s ukrajinskou Charkovskou a Sumskou oblasťou, sa podľa tamojšieho gubernátora situácia v poslednom čase zhoršila. Gladkov v posledných dňoch takmer pravidelne informuje o ostreľovaní prihraničného regiónu zo strany Ukrajiny, vo štvrtok hlásil deväť zranených. V ten deň región čelil podľa úradov masívnemu ostreľovaniu a činitelia pristúpili k evakuácii obyvateľov pohraničného mesta Šebekino a ďalších prihraničných obcí, napísala stanica BBC na ruskojazyčnom webe. Podľa Gladkova je evakuovaných viac ako 2500 ľudí.

Odrazili tri útoky

Ruské ministerstvo obrany v ten istý deň vyhlásilo, že ruskí vojaci zabránili ukrajinským silám preniknúť do Belgorodskej oblasti, odrazili vraj pritom tri útoky. Hovorca ruského rezortu obrany pritom používal termín "ukrajinskej teroristickej formácie". Minulý týždeň v pondelok sa Belgorodská oblasť stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Legie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúcich na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli. Ruský dobrovoľnícky zbor a Legia Sloboda Rusku podľa portálu Meduza tvrdili, že v regióne podnikali svoje akcie aj vo štvrtok.

Dnes Legia Sloboda Rusku zverejnila sériu príspevkov na telegramovom účte, kde okrem iného vyhlásila, že jej členovia pokračujú v bojoch v Belgorodskej oblasti, upozornila ruská služba BBC, ktorá zároveň potvrdila pravosť jedného zo záberov, kde je podľa légie vidieť ". Tank s vlajkou Slobodného Ruska v obci Novaja Tavolžanka". Skutočne bola obstaraná na južnom okraji tejto obce, píše BBC. Zároveň sa však nezmieňuje o časovej osi, nie je také isté, kedy snímka vznikla. Stanica zároveň poznamenala, že nie je možné rýchlo zistiť mieru spoľahlivosti vyhlásení zástupcov bojujúcich strán.

image

Dediny v Rusku sa v noci dostali pod ukrajinskú paľbu, vojna sa čoraz viac prelieva smerom k Moskve

V inom príspevku zástupcovia légie tvrdia, že ruské jednotky pália z delostrelectva všade, kde zistia prítomnosť partizánov a neberú ohľad na civilistov. "Pri Tavolžanky nepriateľ zničil auto Renault s civilistami, keď si ho splietol s autom našej sabotážnej skupiny. Zahynuli najmenej dvaja civilisti," uviedla ozbrojená skupina. Či by mohlo ísť o rovnaký incident, nie je zrejmé. Novaja Tavolžanka sa nachádza niekoľko kilometrov od dediny Maslová Pristaň.

Ostreľovanie alebo útoky pomocou dronov na svoje územie v noci na dnes a ráno oznámili tiež gubernátori ďalších ruských oblastí hraničiacich s Ukrajinou - Brjanské a Kurské. Pridal sa k nim šéf Smolenskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom, ktorý informoval o útoku drony, píše BBC. Tá tiež upozorňuje na hlásenie gubernátora Kalužskej oblasti, podľa ktorého spadol v jednom z tamojších lesov "neidentifikovaný objekt", čo spôsobilo výbuch. O deň skôr bol v tomto regióne podľa médií nájdený havarovaný dron.

01 - Modified: 2023-06-02 10:11:38 - Feat.: 1 - Title: Dilema v Kremli. Rusko podľa Londýna rieši, či posilniť svoju obranu alebo pozície na Ukrajine 02 - Modified: 2023-06-02 08:25:30 - Feat.: 1 - Title: Nočné nálety hlásila ukrajinská metropola Kyjev aj ruské regióny, medzi zranenými je dieťa 03 - Modified: 2023-06-02 07:19:49 - Feat.: 1 - Title: Dediny v Rusku sa v noci dostali pod ukrajinskú paľbu, vojna sa čoraz viac prelieva smerom k Moskve
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:31