StoryEditor

Hybridnú vojnu vidia obrancovia Ruska všade. Skončí Putinova partia rovnako ako diktátori z Líbye či Egypta?

27.05.2023, 00:00
  • Západ vraj podľa „Putinových boys“ bežných Rusov presviedča, aby svet chápali tak, ako si to Západ praje a ako je to výhodné pre neho.
  • Každý Rus má v hlave silne zakorenený vlastný stereotyp Ruska ako obkľúčenej pevnosti.
  • Mýtus Ruska ako obliehanej pevnosti zapĺňa ideologické vákuum a napadnutie Ukrajiny Rusom ospravedlňuje ako nutnú obranu proti západnej agresii.
  • Pokiaľ je možné viesť a vyhrávať vojny predovšetkým nevojenskými prostriedkami, zatiaľ čo ozbrojené sily hovoria len do časovo obmedzenej fázy celkovej konfrontácie, vojna prestáva byť jasne ohraničeným fenoménom, odlišným od mieru.

Rusi sa vôbec neobávajú priameho stretu s NATO. Chápu totiž, že v modernom boji ide o oveľa viac ako o nasadzovanie armád. Oveľa viac ich desí vojna hybridná: teda, že USA v Moskve rozpútajú ďalšie zo série farebných revolúcií a Putinova partia skončí rovnako neslávne ako diktátori z Líbye či Egypta.

V Moskve majú z tej predstavy poriadny strach. Z ich pohľadu na svet a teda i vojnu totiž Západ dokáže minimalizovať nasadenie vojenských prostriedkov na úkor tých nevojenských natoľko, že tie nevojenské prestávajú byť iba doplnkom ozbrojených síl, ale stávajú sa hlavným nástrojom boja.

„Ide o zapojenie všetkých prostriedkov, ktoré má národ k dispozícii, okrem vojny, na zabezpečenie národných záujmov, teda na posilnenie nášho vplyvu a autority a na oslabenie vplyvu a autority protivníka,“ napísal o hybridnom bojovaní americký diplomat George Kennan (1904–2005), ktorý politickú vojnu videl ako súperenie v dobách formálneho mieru, ktoré vedome kĺže po hrane otvorenej vojny.

Video: Formy ruskej hybridnej vojny:

„Operácie môžu byť otvorené aj skryté. Môže ísť o otvorené uzatváranie spojenectva s inými štátmi, hospodársku pomoc alebo bielu propagandu. Ale tiež o skrytú podporu spriatelenej opozície v cudzích krajinách, čiernu psychologickú vojnu, a dokonca rozdúchavanie ozbrojeného odporu vo vnútri znepriatelených štátov.“

Rusi však nemajú Západu čo vyčítať. Toto premyslené politické bojovanie vraj síce v minulosti stálo za úspechom britského impéria, ale bol to práve Sovietsky zväz, ktorý doviedol umenie politickej vojny k dokonalosti: „Lenin prepojil učenie Marxa a Clausewitza natoľko zdatne, že sa kremeľská verzia politickej vojny stala najsofistikovanejšou a najefektívnejšou v histórií.“

Vôňa strachu

To, že sú ruské obavy z takéhoto boja autentické, potvrdzuje napríklad náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov. Ten si minimálne už od roku 2016 myslí, že hranica medzi vojnou a mierom je stále viac zahmlená. Nebezpečnosť, a dokonca aj ničivosť neozbrojených metód súperenia vraj vďaka technologickému rozvoju v oblasti informačných technológií narástla natoľko, že sa stala porovnateľnou s nasadením po zuby ozbrojených mužov v uniformách.

image

Ľudia si na vás vezmú vidly. Prigožin sa obul do „luxusného života“ bohatých

Podobne uvažuje aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Už prvé kolo protiruských sankcií z roku 2014 vtedy vôbec nechápal ako trest za anexiu Krymu. Niečo také mu na myseľ neprišlo. Nie, podľa neho išlo o pokus Západu o zmenu ruského režimu. Napokon aj presne v tomto duchu vtedy prezident Putin obvinil z poklesu cien ropy na svetových trhoch Američanov a Saudov, ktorí sa podľa neho dohodli, že tým potopia ruskú ekonomiku a vyvolajú v Moskve ďalšiu farebnú revolúciu. A práve tomu chcú stoj čo stoj zabrániť. Práve toho sa najviac boja.

Podľa Rusov sa hlavné bojisko presúva z tradičného bojového poľa do ľudskej mysle, preto najnovšej generácii vojen dominuje informačno-psychologické súperenie, nie tanky alebo rakety. Západ vraj podľa „Putinových boys“ bežných Rusov presviedča, aby svet chápali tak, ako si to Západ praje a ako je to výhodné pre neho. A ešte Rusom vnucuje predstavu, že je to v ich vlastnom záujme.

image

Problémové ranveje...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-29 12:18:22 - Feat.: 1 - Title: Hybridná vojna Ruska so Západom bude trvať dlho, vyhlásil Kremeľ 02 - Modified: 2023-02-20 12:16:41 - Feat.: 1 - Title: Najchudobnejšia krajina Európy dráždi Kremeľ. Situácia je extrémne napätá, nehroťte ju, reaguje Moskva​ 03 - Modified: 2022-11-11 15:43:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinu je nutné naďalej podporovať, zhodli sa Heger a estónska premiérka 04 - Modified: 2022-07-14 12:52:37 - Feat.: 1 - Title: "Chceme zastaviť vojnu bez vedenia vojny." Francúzsky prezident žiada navýšiť investície do armády 05 - Modified: 2022-05-22 10:57:48 - Feat.: 1 - Title: Nemecký diplomat: Putinov plán destabilizácie Európy. Vyvolá potravinovú krízu, čo prinesie nával utečencov
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:35