Ruské rakety vypálené z ruskej Belgorodskej oblasti dopadajú na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruská oblasť ohlásila ozbrojené strety, viní ukrajinských sabotérov. Kyjev sa k tomu nehlási

22.05.2023, 22:25
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinskí vojaci z jednotiek, ktoré majú na starosti prieskum a sabotáž, podľa belgorodského gubernátora Vjačeslava Gladkova vstúpili na územie Grajvoronského okresu, ktorý leží na hraniciach s Ukrajinou.

Ruská Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou sa dnes stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských sabotážnych skupín. Miestna správa okrem toho Ukrajinu obvinila z ostreľovania jedného z prihraničných okresov a informovala o ôsmich zranených. Ukrajina poprela, že by mala s udalosťami v Belgorodskej oblasti čokoľvek spoločné, a uviedla, že za nimi stoja ruskí partizáni.

Ukrajinskí vojaci z jednotiek, ktoré majú na starosti prieskum a sabotáž, podľa belgorodského gubernátora Vjačeslava Gladkova vstúpili na územie Grajvoronského okresu, ktorý leží na hraniciach s Ukrajinou. "Ozbrojené sily Ruskej federácie spoločne s pohraničníkmi, národnou gardou a (tajnou službou) FSB podnikajú opatrenia potrebné na zničenie nepriateľa," uviedol na telegrame Gladkov. Informačný kanál Shot na platforme Telegram s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že ruské zložky zabili 39 "diverzantov".

Ukrajinské ostreľovanie

Kvôli ukrajinskému ostreľovaniu v Grajvoronskom okrese utrpelo osem ľudí zranenia, uviedol podľa agentúry TASS gubernátor Belgorodskej oblasti. Bilanciu počas dňa niekoľkokrát zvýšil. Ukrajina sa k vzdušným útokom na ruské územie nehlási.

Ruské ministerstvo obrany, FSB a pohraničná stráž o "pokuse o vpád ukrajinských sabotérov do Belgorodskej oblasti" informovali ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal agentúre TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Ruské sily pracujú na tom, aby ukrajinské prieskumné jednotky z územia Ruskej federácie vytlačili a zničili ich," uviedol popoludní Peskov, podľa ktorého ide o snahu odvrátiť pozornosť od situácie vo východoukrajinskom meste Bachmut. Rusko tvrdí, že Bachmut dobyl, Kyjev uvádza, že sa o mesto stále bojuje.

image

Bieloruskí partizáni uskutočnili 17 železničných sabotáží od ruskej invázie. Zabránili preprave vojakov

Operácie na území Belgorodskej oblasti ale podľa hovorcu ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrija Jusova vykonávajú výlučne ruskí občania z légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý od minulého leta bojuje ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl. Ich cieľom je vytvorenie "bezpečnostného pásma" pre ochranu ukrajinských civilistov a "oslobodenie územia od takzvaného Putinovho režimu", uviedol Jusov. Ukrajinské zapojenie poprel tiež predstaviteľ ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, ktorý na twitteri napísal, že "Ukrajina udalosti v Belgorodskej oblasti so záujmom sleduje", ale že s nimi nemá nič do činenia.

Podobne ako Jusov sa dnes podľa portálu Suspilne vyjadrila samotná légia Sloboda Rusku, ktorá oznámila, že jej cieľom je vytvoriť v ruskom príhraničí "demilitarizovanú zónu". "Situácia je zložitá, légia a Ruský dobrovoľnícky zbor vytvárajú demilitarizovanú zónu na hranici s Ruskou federáciou, aby (ruské sily) nemohli Ukrajinu ostreľovať," uviedla tlačová služba légie. "V budúcnosti smerujeme k oslobodeniu celého Ruska od Putinovej diktatúry a k ukončeniu zločineckej vojny," cituje Suspilne légiu.

Rozsiahly útok

Légia Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbor dnes okolo druhej hodiny miestneho času (13:00 nášho času) oznámili, že "oslobodili" Kozinku a vošli do neďalekej obce Grajvoron. Už od dnešného rána sa na sociálnych sieťach objavovali neoverené zábery Kozinky, kde z niektorých domov stúpa dym. Podľa Unianu mesto Belgorod hlásilo rozsiahly útok bezpilotných lietadiel a ruské oblastné úrady zničenie jedného z hraničných priechodov - zrejme toho, ktorý je na záberoch z Kozinky. Obec leží juhozápadne od ruského mesta Belgorodu a severne od ukrajinského mesta Charkova. Na telegramových kanáloch a sociálnych sieťach sa počas dňa objavili videá zachytávajúce ukrajinské tanky alebo ďalšiu vojenskú techniku, pohybujúce sa údajne na ukrajinskom území, alebo vrtuľníky nad Belgorodskou oblasťou. Zábery nemožno nezávisle overiť.

image

Ruská Belgorodská oblasť zavádza režim protiteroristickej operácie. Do regiónu "prenikli ukrajinské skupiny"

Ďalšie videá ukazujú napríklad pohyb vojakov v uliciach s popiskom, že ide o miesta na ruskej strane hranice. S odvolaním sa na nemenované zdroje rovnakú aktivitu v Belgorodskej oblasti hlásia aj niektoré ruské kanály, podľa ktorých ukrajinské prieskumné jednotky bojujú pri pohraničnej obci Dronovka 20 kilometrov severne od Kozinky.

Gubernátor Belgorodskej oblasti počas dňa informoval o začatí režimu protiteroristickej operácie v regióne a presune obyvateľov z prihraničného Grajvoronského okresu. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov k evakuáciám podľa portálu Ukrajinska pravda podotkol, že presuny prebiehajú tiež v objekte Belgorod-22 v rovnakom okrese. V objekte sú podľa neho uložené jadrové hlavice.

Légia Sloboda Rusku je vojenská jednotka, ktorá pôsobí pri ukrajinských ozbrojených silách a pozostáva údajne z ruských vojnových zajatcov, zbehov z ruskej armády a ďalších ruských dobrovoľníkov, ktorí sa postavili na stranu Ukrajiny, napísal dnes portál Ukrajinska pravda.

01 - Modified: 2023-05-13 12:42:34 - Feat.: 1 - Title: V ruskej Brjanskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou sa zrútil vrtuľník a stíhačka 02 - Modified: 2023-04-17 16:15:38 - Feat.: 1 - Title: Opitý ruský vojak zastrelil spolubojovníka, odsúdili ho na 10 rokov väzenia 03 - Modified: 2023-03-10 15:10:03 - Feat.: 1 - Title: Bieloruskí partizáni uskutočnili 17 železničných sabotáží od ruskej invázie. Zabránili preprave vojakov
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:51