Dym stúpa nad budovami po leteckom bombardovaní počas stretov medzi polovojenskými jednotkami rýchlej podpory a armádou v severnom Chartúme v Sudáne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sudánska armáda podnikla nálety na Chartúm, večer vstúpilo do platnosti prímerie

22.05.2023, 21:57
22.05.2023, 23:18
Autor:
ČTKČTK

Obe strany konfliktu v minulosti oznámili už niekoľko prímerí, ale nedodržiavali ich. Na rozdiel od tých predošlých má však to aktuálnu medzinárodnú podporu.

Sudánska armáda dnes podnikla ďalšie letecké údery na metropole Chartúm, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov. Útoky, ktoré mierili na polovojenské Jednotky rýchlej podpory, sa odohrali len pár hodín pred tým, ako začalo platiť sedemdňové prímerie. Znepriatelené strany sa už skôr zhodli, že pokoj zbraní vstúpi do platnosti dnes o 21:45 nášho času. Podľa agentúry AFP obyvatelia hlásili strety aj potom.

Armáda vykonala nálety aj v noci na dnes, potvrdili svedkovia. Ich cieľom boli automobily jednotiek RSF, ktoré operujú v rezidenčných oblastiach sudánskej metropoly už od začiatku konfliktu v polovici apríla.

Medzinárodná podpora

Obe strany konfliktu v minulosti oznámili už niekoľko prímerí, ale nedodržiavali ich. Na rozdiel od tých predošlých má však to aktuálnu medzinárodnú podporu, podotkla agentúra Reuters. Navyše ide o prvé prímerie oficiálne odsúhlasené počas rozhovorov sprostredkovaných Saudskou Arábiou a USA.

image

Sudánska armáda sa s polovojenskými jednotkami dohodla na sedemdňovom pokoji zbraní

Krátko predtým, ako prímerie začalo platiť, zverejnili jednotky RSF audioodkaz svojho veliteľa Muhammada Hamdana Dagala, v ktorom poďakoval Saudskej Arábii a Spojeným štátom. Zároveň ale vyzval svojich mužov na dosiahnutie víťazstva. "Nevzdáme sa, kým neukončíme tento puč," uviedol. Obe strany sa od začiatku konfliktu navzájom obviňujú z pokusu násilne prevziať moc v krajine.

Sudánska armáda aj RSF prisľúbili, že počas prímeria budú pomáhať distribuovať humanitárnu pomoc, obnovia základné služby a stiahnu bojové jednotky z nemocníc.

Bombardovanie

Miestni obyvatelia dnes počas dňa informovali o náletoch na Chartúm, Bahrí a Ummdurmán. Boje boli počuť aj v centre hlavného mesta. "Situácia je hrozná. Lietadlá nás bombardujú zo všetkých strán, "opísala Salma Abdalláhová, ktorá žije v sudánskej metropole. Armáda sa snaží vytlačiť jednotky RSF zo strategických pozícií v centre Chartúmu a zo štvrtí, kde obsadili civilné budovy. Polovojenské jednotky majú skúsenosti s pozemným bojom, zatiaľ čo armáda sa z veľkej časti spolieha na letecké údery a delostrelectvo.

Podľa AFP boli v Chartúme počuť boje napriek prímeriu. Boje sa v noci zvyčajne utíšia, ale dnes večer po oficiálnom vstúpení pokoja zbraní do platnosti obyvatelia severovýchodného predmestia hlavného mesta hlásili AFP strety a z juhu metropoly obyvatelia hlásili, že "počuli vzdušné údery po ohlásenej hodine prímeria".

Viac ako päť týždňov trvajúce boje uväznili množstvo ľudí v ich domovoch či štvrtiach. Miestni obyvatelia informujú o pribúdajúcich prípadoch bezprávia a rabovania, ako aj o výpadkoch elektriny a nedostatku vody. V niektorých oblastiach dochádza zásoby jedla a prestala fungovať aj väčšina nemocníc. Tí, ktorí pred vojnou utekajú, podstupujú často veľmi vyčerpávajúcu a nebezpečnú cestu. Najviac utečencov smeruje do Egypta a do Čadu.

image

Zelenskyj na summite Ligy arabských štátov vyzval na podporu jeho mierového plánu

Od 15. apríla pred konfliktom podľa posledných údajov OSN utieklo z domovov vyše milióna ľudí. Viac ako 250-tisíc ich utieklo do okolitých krajín a 843-tisíc je vnútorne vysídlených. Približne 110-tisíc sudánskych utečencov sa v súčasnosti nachádza práve v Egypte. Obeťou majú boje podľa Reuters 705, ďalších vyše 5000 ľudí utrpelo zranenia.

01 - Modified: 2023-05-21 04:53:53 - Feat.: 1 - Title: Bojujúce strany v Sudáne sa dohodli na sedemdňovom prímerí 02 - Modified: 2023-05-20 09:13:26 - Feat.: 1 - Title: Veľké sudánske mestá zasiahli letecké útoky, konflikt vstupuje do šiesteho týždňa 03 - Modified: 2023-05-17 21:17:22 - Feat.: 1 - Title: Na humanitárnu pomoc pre Sudán sú potrebné tri miliardy dolárov, tvrdí OSN
01 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 02 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 04 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:13:38 - Feat.: - Title: Moskva sa snaží o mier. Oživuje staré riešenie prímeria s Ukrajinou, doplnené o ďalšie požiadavky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:02