Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kremeľ oznámil ukončenie operácie na obsadenie Bachmutu. Putin plánuje udeliť vyznamenanie

21.05.2023, 11:45
Autor:
ČTKČTK

Účastníkom tejto operácie zablahoželal prezident Vladimir Putin a ruské vedenie im plánuje udeliť štátne vyznamenanie.

Kremeľ v noci na dnes na svojich oficiálnych stránkach vydal vyhlásenie, podľa ktorého ruské sily obsadili východoukrajinský Bachmut.

Účastníkom tejto operácie zablahoželal prezident Vladimir Putin a ruské vedenie im plánuje udeliť štátne vyznamenanie. Aktuálna situácia v Bachume je pritom stále nejasná. Kyjev jeho pád popiera, hoci pripúšťa, že situácia je kritická a že mesto je úplne zničené.

"Hlava štátu Wagnerovcov a rovnako všetkým vojakom jednotiek ozbrojených síl Ruskej federácie, ktorí im poskytli nevyhnutnú podporu a krytie na krídlach, zablahoželala k dokončeniu operácie na oslobodenie Arťomovska," uvádza Kremeľ s využitím mena východného Bachmutu z čias Sovietskeho zväzu.

Mnohomesačné boje ukrajinských oddielov a útočiacich ruských síl o Bachmut sú označované za jednu z najdlhších a najkrvavejších etáp ruskej invázie začatej vlani vo februári. Kremeľ oznámil, že tým príslušníkom ruských oddielov, ktorí sa v bojoch vyznamenali, bude navrhnuté štátne ocenenie.

Na Bachmut v posledných týždňoch útočili predovšetkým skupiny ruskej súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny a Kyjev odmieta ruskú verziu o jeho páde.

Na najnovšie tvrdenie Moskvy dnes v Hirošime, kde sa zúčastnil summitu G7, reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho zápornú odpoveď na otázku, či je Bachmut ešte v ukrajinských rukách, novinári pochopili ako nepriame potvrdenie ruskej verzie.

Zelenského hovorca ale vzápätí uviedol, že prezidentove odmietavé slová sa týkali druhej časti otázky, teda zmienky o ruskom oznámení, že Bachmut bol dobytý. Zelenskyj súčasne upozornil, že mesto je úplne zničené a "dnes je len v našich srdciach".

01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 04 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:24