Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Moskva označila požiadavku Česka ohľadom nájomného za vydieranie

18.05.2023, 11:17
18.05.2023, 14:50
Autor:
ČTKČTK

Česká vláda zrušila uznesenie zo 70. a 80. rokov, ktorými zverila vtedajšiemu Sovietskemu zväzu pozemky do bezplatného užívania na diplomatické účely.

Za vydieranie na štátnej úrovni označila dnes hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia požiadavku českých úradov, aby Rusko platilo aj spätne nájom za pozemky pri svojich diplomatických objektoch v Česku. Porušuje to Viedenský dohovor o diplomatických stykoch z roku 1961, uviedla zároveň Maria Zacharovová na oficiálnych stránkach ruskej diplomacie. Podľa hovorkyne Moskva podnikne "obranné opatrenia" a využije aj "zákonné mechanizmy".

Česká vláda v stredu zrušila uznesenie zo 70. a 80. rokov, ktorými zverila vtedajšiemu Sovietskemu zväzu pozemky do bezplatného užívania na diplomatické účely. Rusko podľa premiéra Petra Fialu a ministra zahraničných vecí Jána Lipavského pozemky využíva na iné ako diplomatické účely, takže nie je dôvod ich naďalej poskytovať bezplatne.

Podľa Fialu bude Praha od Ruska požadovať nájomné, ktoré je pre dané pozemky obvyklé. Lipavský povedal, že Česko tiež bude od Ruska žiadať navrátenie bezdôvodného obohatenia za posledné tri roky.

Recipročné kroky

Zacharovová vo svojom komentári napísala, že Moskva rozhodnutie českej vlády zaznamenala. "Čakáme na oficiálne oznámenie," uviedla. Téma nehnuteľností vo vzťahoch medzi Českom a Ruskom označila za dlhodobú a problematickú. "Jeho využitie na politické účely nie je v záujme Prahy, ale súčasné české úrady v zápale rusofóbie to zrejme nechápu," napísala.

Ochranné opatrenia, ktoré podľa nej Moskva prijme, nešpecifikovala. Rusko podľa nej "opakovane ponúkalo odborné konzultácie k problematike nehnuteľností, pri ktorých bolo predtým možné riešiť vznikajúce problémy". "Česká strana na to radšej zabudla," dodala.

image

Český plukovník pre HN: Putin sa domnieval, že Ukrajinci ho budú vítať s vďakou. V tom sa veľmi zmýlil

Zacharovová sa k prenájmom vyjadrila už skôr počas dňa. "Samozrejme," odpovedala podľa agentúry TASS hovorkyňa v televíznej relácii Solovjov Live na otázku, či ruská strana podnikne recipročné kroky v prípade, že české úrady budú požadovať od Ruska, aby aj spätne zaplatilo za prenájom pozemkov, ktoré využíva ruská ambasáda. Diplomatka podľa agentúry dodala, že Moskva reaguje zodpovedajúcim spôsobom na každý takýto krok voči Rusku.

Česká republika je právny štát a verí tomu, že Rusko bude tiež postupovať ako právny štát, uviedlo dnes české ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na hrozbu odvety Moskvy.

Podľa stredajšieho Fialovho vyjadrenia Rusko pozemky dlhodobo nevyužívalo na diplomatické účely, čo bolo jednou z podmienok niekdajšieho rozhodnutia vlád ČSSR. Povedal, že Moskva nereagovala na opakované upozornenia českej diplomacie. Niektoré z nehnuteľností sú podľa českého ministerstva zahraničia využívané na komerčné účely.

Napäté vzťahy 

Vec sa týka pražských bytov pri ambasáde, ale tiež budov v Brne, Karlových Varoch či rekreačných objektov vo Vlkančiciach alebo v Jevanoch. Rozhodnutie vlády sa dotkne 59 pozemkov. Lipavský povedal, že Rusko v Česku vlastní 42 budov, všetky kedysi označilo za objekty misie, teda využívané na diplomatické účely. Ministerstvo podľa Lipavského pri revízii zistilo, že desiatky z nich na deklarované účely neslúžia.

image

Duleba: Sme medzi tromi národmi Európy s problémom prijať, že Rusko je agresor. Kam geopoliticky patríme?

Česká diplomacia v predkladacej správe vláde upozornila na možnosť, že krok povedie k ruskej reakcii s ohľadom na Český dom v Moskve, ktorý síce vlastní Česko, nachádza sa ale na pozemku v majetku Ruska.

Česko má s Ruskom napäté diplomatické vzťahy po predvlaňajšom zistení českých tajných služieb a vyšetrovateľov, že do výbuchov v muničných skladoch vo Vrbeticiach na Zlínsku v roku 2014 boli zapojení agenti ruských tajných služieb. Počet ruských diplomatov v Česku bol ďalej znížený aj po vlaňajšej ruskej invázii na Ukrajinu. Na ruskom veľvyslanectve v Prahe teraz pôsobí šesť diplomatov.

01 - Modified: 2023-05-07 16:11:09 - Feat.: 1 - Title: Ďalšia možnosť už sa nenaskytne, varuje český prezident Pavel Ukrajincov pred unáhlením protiofenzívy 02 - Modified: 2023-04-26 14:40:42 - Feat.: 0 - Title: Český plukovník pre HN: Rusi prekvapili všetkých, ich „čudná vojna“ pripomína inváziu do Československa 03 - Modified: 2023-04-19 16:28:09 - Feat.: 1 - Title: Podpora Ukrajiny je jediná možnosť, inak zvíťazí Rusko, povedal český prezident Petr Pavel v NATO 04 - Modified: 2023-04-04 14:12:54 - Feat.: 1 - Title: Ministri Káčer a Lipavský: Zaplatili sme vysokú cenu. Ukrajina musí byť hrádzou proti ruskému imperializmu 05 - Modified: 2023-05-18 08:53:37 - Feat.: 1 - Title: V Rusku sa šíri porazenecká nálada. Kremeľ zasahuje, má páku na elitných úradníkov, píšu Briti
01 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-16 11:06:38 - Feat.: - Title: Do Česka dorazilo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:15