Príslušníci ukrajinskej jednotky protivzdušnej obrany počas bojov proti ruskej armáde neďaleko Kyjeva. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Prečo je ukrajinská protivzdušná obrana zrazu taká nepreniknuteľná? Po ôsmich útokoch je takmer nedotknutá

18.05.2023, 08:51
Autor:
ČTKČTK

Donedávna väčšina analytikov a dokonca aj amerických obranných činiteľov pochybovala, že by ukrajinská protivzdušná obrana bola schopná odraziť vytrvalý ruský útok.

Ruskí vojenskí velitelia si lámu hlavu nad veľkou otázkou: Prečo je ukrajinská protivzdušná obrana zrazu tak nepreniknuteľná? Len tento mesiac Rusko podniklo osem vĺn vzdušných útokov na Kyjev, pričom pri tej poslednej v skorých utorkových hodinách tam vyslalo najmenej 18 striel rôznych typov a roj dronov. Kyjev pritom tvrdí, že vyviazol len so škrabancami, a popiera, že by rakety a bezpilotné lietadlá zasiahli cieľ. To je možno prehnané tvrdenie - americkí predstavitelia sa domnievajú, že bol pravdepodobne poškodený systém Patriot vyrobený v USA. Aj keď ale pripustíme zveličenie, je podľa odborníkov jasné, že sa deje niečo pozoruhodné, píše na svojom webe stanica CNN.

Vojenský analytik Riško: Rusko očakáva ukrajinskú ofenzívu na Záporoží. Jeseň pri Charkove sa nezopakuje

Donedávna väčšina analytikov a dokonca aj amerických obranných činiteľov pochybovala, že by ukrajinská protivzdušná obrana bola schopná odraziť vytrvalý ruský útok. Minulý mesiac unikli na verejnosť dokumenty americkej vlády, ktoré podrobne opisujú, že ukrajinské zásoby protivzdušných rakiet stredného doletu zo sovietskej éry sú značne vyčerpané. Dokonca aj ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Oleksandr Rodňanskýj nedávno pre CNN priznal, že protivzdušná obrana jeho krajiny "dostatočne nezvláda".

image

Poškodenie systému Patriot po ruskom útoku je minimálne, tvrdia americké zdroje

Tieto hodnotenia nasledovali po útoku z 9. marca, keď Rusko vypálilo 84 rakiet na veľké ukrajinské mestá. Kyjev pripustil, že so šiestimi balistickými strelami Kinžal podarilo preniknúť jeho protivzdušnou obranou. Čo sa teda v priebehu niekoľkých týždňov zmenilo?

Je to všetko o Patriotoch?

Aspoň v Kyjevskej oblasti je zrejmou odpoveďou nasadenie systémov protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby, ktoré na Ukrajinu dorazili minulý mesiac. Spojené štáty a Nemecko poskytli Ukrajine po jednej batérii. Podľa Centra pre strategické a medzinárodné otázky (CSIS) môžu strely Patriotu zasiahnuť lietadlá vo veľkých a stredných výškach, strely s plochou dráhou letu a niektoré balistické rakety. Obranné systémy Patriot sú také pôsobivé, že Rusko prisľúbilo ich likvidáciu. Niektorí odborníci sa skutočne domnievajú, že vlna útokov z tohto mesiaca bola vymyslená tak, aby ich početne prevalcovala.

Utorkové útoky na Kyjev pravdepodobne poškodili - hoci nezničili - jeden z ukrajinských systémov Patriot, povedal CNN americký činiteľ. Nie sú to však len Patrioty, ktoré chránia ukrajinské nebo. Podľa CSIS Kyjev dostal od ostatných krajín NATO aj inú protivzdušnú obranu s raketami krátkeho a stredného doletu. Patrí medzi ne niektoré z najmodernejších dostupných systémov, ako sú nemecké batérie IRIS-T, aj menej pokročilé systémy, ako je protiraketový systém Hawk, predchodca systému Patriot.

image

Blogeri sa na nátlak ukrajinskej tajnej služby ospravedlnili za zverejnenie videí, odhalili princíp obrany

"Ukrajinskí predstavitelia vyhlásili, že systém IRIS-T bol úspešný v 90 percentách prípadov," napísal vo svojej správe Ian Wiliams z CSIS a dodal, že podľa vyjadrenia amerického ministra obrany Lloyda Austina z novembra minulého roka mal iný západný dar - americký systém NASAMS - stopercentnú úspešnosť. Potom sú tu zbrane, ktoré Ukrajina vlastnila už pred vypuknutím vojny, väčšinou ide o systémy zo sovietskej éry, medzi ktoré patrí S-300 a Buk M1. Tie mali asi 80 percent úspešnosť pri zásahu proti ruským riadeným strelám, uvádza CSIS.

Opotrebovávacia vojna

Kyjevu však rýchlo dochádza munícia pre jeho systémy zo sovietskej éry, vyplýva z uniknutých amerických dokumentov a správy CSIS. "Vzhľadom na obmedzený počet zostávajúcich rakiet ich Ukrajinci budú musieť držať pre ciele najvyššie priority - ruské lietadlá alebo rakety mieriace na najcitlivejšie ciele," uvádza CSIS. Niektorí si kladú otázku, či vyčerpanie ukrajinských zásob protilietadlových rakiet nie je celým zmyslom súčasných úderov.

V utorok Rusko spustilo paľbu z viacerých strán: balistické strely Kinžal vypustilo zo stíhačiek, strely s plochou dráhou letu Kalibr z Čierneho mora a riadené strely Iskander z pevniny, uviedol šéf ukrajinskej armády. Útok prišiel zo severu, juhu a východu.

Pri súčasnom tempe používania munície - na oboch stranách - by pre vojnu mohlo byť určujúce to, kto sa vyčerpá ako prvý vo vzdušných bojoch, mienia niektorí analytici.

image

Zničiť systém Patriot strelami Kindžal nemožno, odmietol Kyjev tvrdenia Rusov

"Vysoký objem aktivít protivzdušnej obrany nepochybne zaťažuje kapacitu ukrajinskej protivzdušnej obrany a ruská taktika sa zdá byť zameraná práve na vyčerpanie ukrajinskej obrannej kapacity," napísal Williams. Zároveň však podotkol, že zvyšky niektorých ruských rakiet naznačujú, že išlo o nové zásoby, čo by mohlo znamenať, že ruský arzenál môže byť vyčerpaný. Existujú pritom vážne pochybnosti o schopnosti Moskvy vyrábať vo veľkom nové zbrane, keď jej západné sankcie bránia v prístupe ku kriticky dôležitým súčiastkam. Zároveň sa zdá, že západní podporovatelia Ukrajiny chcú Kyjev naďalej zásobovať.

Posily na ceste

Americké ministerstvo obrany 9. mája oznámilo nový balík v hodnote 1,2 miliardy dolárov (vyše 26 miliárd korún), ktorý má posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu a delostrelecké zásoby. Podľa Pentagonu bude americká pomoc zahŕňať "dodatočné systémy protivzdušnej obrany a muničné vybavenie pre integráciu západných odpaľovacích zariadení, rakiet a radarov s ukrajinskými systémami protivzdušnej obrany".

V pondelok potom Británia potvrdila, že na Ukrajinu pošle stovky rakiet protivzdušnej obrany.

Podľa Williamsa bude podpora Západu v najbližších týždňoch a mesiacoch rozhodujúca, pretože Rusko má dostatočné zásoby neriadených bômb zhadzovaných z lietadiel. Pokiaľ bude môcť ruské letectvo operovať nad Ukrajinou, mohlo by napáchať veľké škody.

image

V Nemecku sa začal proces v prípade plánov na zvrhnutie vlády a únosu ministra

"Ak sa Rusku podarí zdolať ukrajinskú protivzdušnú obranu opotrebovaním a získať vzdušnú prevahu, stane sa vojna pre Ukrajinu podstatne náročnejšia," domnieva sa Williams, podľa ktorého by posilňovanie ukrajinskej protivzdušnej obrany malo v dohľadnej dobe zostať v rámci západných balíčkov vojenskej pomoci prioritou.

01 - Modified: 2023-05-17 18:38:15 - Feat.: 1 - Title: Poškodenie systému Patriot po ruskom útoku je minimálne, tvrdia americké zdroje 02 - Modified: 2023-05-17 15:52:52 - Feat.: 1 - Title: Blogeri sa na nátlak ukrajinskej tajnej služby ospravedlnili za zverejnenie videí, odhalili princíp obrany 03 - Modified: 2023-05-17 11:23:51 - Feat.: 1 - Title: Zničiť systém Patriot strelami Kindžal nemožno, odmietol Kyjev tvrdenia Rusov 04 - Modified: 2023-05-17 10:51:44 - Feat.: 1 - Title: Výnimočne silný ruský útok na Kyjev. Zostrelili sme Kindžaly, hlásia Ukrajinci
01 - Modified: 2024-04-14 07:45:06 - Feat.: - Title: Ruská armáda tvrdí, že nad Krasnodarským krajom zničila desať ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-13 18:24:16 - Feat.: - Title: V Doneckej oblasti zomreli po ruskom ostreľovaní traja ľudia, zranenia utrpela aj 90-ročná žena 03 - Modified: 2024-04-13 14:40:27 - Feat.: - Title: Prejav podpory v kľúčovom okamihu. Berlín oznámil, že dodá Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany Patriot 04 - Modified: 2024-04-13 14:33:07 - Feat.: - Title: Ukrajina má nedostatok striel k Patriotom, uviedol ukrajinský predstaviteľ. Znepokojuje ho výpadok pomoci USA 05 - Modified: 2024-04-13 12:37:06 - Feat.: - Title: Na juhu Ukrajiny zabil ukrajinský útok desať ľudí, tvrdia tamojší proruskí úradníci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 13:18