Po izraelskom útoku v Gaze stúpa dym. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hamas vyzýva Palestínčanov postaviť sa vlajkovému pochodu ulicami Jeruzalema

17.05.2023, 21:31
Autor:
TASRTASR

Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, vyzval Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu a vo vnútri Izraela, aby šli do konfrontácie s okupačnými silami.

Militantné palestínske hnutie Hamas v stredu vyzvalo Palestínčanov, aby zabránili vlajkovému pochodu ulicami jeruzalemského Starého mesta, ktorý na štvrtok zvolali židovskí nacionalisti.

Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, vyzval Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu a vo vnútri Izraela, aby šli do konfrontácie s "okupačnými" silami. Hnutie tiež avizovalo, že zorganizuje demonštráciu s palestínskymi vlajkami, ktorá sa bude konať pozdĺž prísne stráženej hranice Gazy s Izraelom, informovala agentúra AFP.

Požiare

Okrem toho jedna z palestínskych formácií napojená na Hamas podľa izraelských médií pohrozila, že sa od štvrtka vráti k taktike vypúšťania balónov prepravujúcich zápalné a výbušné zariadenia do Izraela, ktoré tam v minulých rokoch spôsobovali lesné požiare a ničili úrodu.      

image

Izrael a radikáli z Gazy súhlasili s prímerím, Tel Aviv to zatiaľ nepotvrdil

Vlajkový pochod každoročne organizujú pravicové a náboženské organizácie, aby si pripomenuli zjednotenie Jeruzalema a dobytie Starého mesta i posvätných miest vrátane Múru nárekov a Chrámovej hory v šesťdňovej vojne v roku 1967.

Vyjadrenia Hamasu zo stredy zvýšili už aj tak veľké napätie pred štvrtkovým pochodom a vyvolali obavy z opätovného vzplanutia bojov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v Gaze, a to len niekoľko dní po uzavretí prímeria. Hamas sa do konfliktu medzi Izraelom a radikálmi z Gazy nezapojil.

Agentúra AFP pripomenula, že pred dvoma rokmi práve počas každoročného pochodu ku Dňu Jeruzalema vypukla medzi Izraelom a Hamasom ďalšia vojna, ktorá trvala 11 dní.

image

Izrael zabil v Gaze ďalšieho veliteľa Islamského džihádu, tento týždeň šiesteho

Denník The Times of Israel v stredu informoval, že kontroverzný pochod ulicami Jeruzalema bude zabezpečovať viac ako 2000 policajtov spolu s viac ako 1000 ďalšími agentmi bezpečnostných zložiek.

Vyvolávanie konfliktov

Pochod vyvoláva konflikty s palestínskymi obyvateľmi východného Jeruzalema a Starého mesta, keďže jeho trasa vedie cez moslimskú štvrť a často sa na ňom zúčastňujú ultranacionalistickí a krajne pravicoví politici. Často sa počas neho spievajú nacionalistické a dokonca rasistické chorály.

image

Palestínska raketa zasiahla dom pri Tel Avive, jeden človek zomrel

Polícia preventívne zatvorila palestínske podniky v oblasti a obmedzila pohyb obyvateľov s cieľom zaistiť plynulosť sprievodu a vyhnúť sa konfrontáciám s arabským obyvateľstvom. Verejná doprava bude presmerovaná na alternatívne trasy.

Pochod sa vo štvrtok začne v centre Jeruzalema, jeho účastníci vstúpia do Starého mesta od Damašskej brány v moslimskej štvrti a budú pokračovať smerom k židovskej štvrti. Pochod sa skončí na námestí pri Múre nárekov.

Alternatívna trasa, určená najmä pre ženy, bude obchádzať západnú stranu Starého mesta a k Múru nárekov sa dostane zo smeru od  Sionskej brány.

Izrael považuje Jeruzalem za svoje nedeliteľné a večné hlavné mesto. Medzinárodné spoločenstvo však izraelskú anexiu východného Jeruzalema neuznáva a Palestínčania si túto oblasť nárokujú ako hlavné mesto svojho budúceho štátu.

01 - Modified: 2023-05-13 21:53:54 - Feat.: 1 - Title: Izrael a radikáli z Gazy súhlasili s prímerím, Tel Aviv to zatiaľ nepotvrdil 02 - Modified: 2023-05-12 20:58:48 - Feat.: 1 - Title: Izrael zabil v Gaze ďalšieho veliteľa Islamského džihádu, tento týždeň šiesteho 03 - Modified: 2023-05-12 10:35:15 - Feat.: 1 - Title: Dávidov prak a Železná kupola zneškodnili palestínske rakety vypálené na Jeruzalem 04 - Modified: 2023-05-11 16:50:10 - Feat.: 1 - Title: Palestínska raketa zasiahla dom pri Tel Avive, jeden človek zomrel
01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 17:12:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil video s rukojemníkom zadržiavaným v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 04 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 05 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:58