Palestínski hasiči hasia požiar obytnej budovy, ktorú zasiahla raketa izraelskej armády v Gaze. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izrael zabil v Gaze ďalšieho veliteľa Islamského džihádu, tento týždeň šiesteho

12.05.2023, 22:58
Autor:
ČTKČTK

Vzájomné ostreľovanie pokračovalo aj dnes napriek snahe Egypta o sprostredkovanie prímeria. Aj dnes zasiahli palestínske rakety izraelské územie, a to v meste Sderot blízko hraníc s Pásmom Gazy. Nikto nebol zranený.

Izraelská armáda zabila dnes v Pásme Gazy vysokopostaveného činiteľa hnutia Islamský džihád, informovali palestínske aj izraelské zdroje. Ide už o šiesteho predáka tejto teroristickej skupiny, ktorý zomrel od utorka pri izraelskom bombardovaní tohto palestínskeho územia. Za štyri dni tam izraelské nálety zabili 33 Palestínčanov, vrátane desiatky civilistov, uviedla dnes agentúra AFP s odvolaním sa na palestínsku vládu.

Rakety dopadajú aj na izraelské územie. Vo štvrtok večer jedna z nich zabila 80-ročnú ženu a osem ďalších ľudí zranila, keď zasiahla obytný dom v meste Rehovot pri Tel Avive. Dnes hovorca izraelskej armády uviedol, že raketa do Rehovotu dopadla preto, lebo systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola) mal krátky technický výpadok. Hovorca povedal, že chyba v systéme bola vzápätí odhalená a rýchlo opravená.

Smrteľné nálety

Už v noci z pondelka na utorok zabili nálety na Pásmo Gazy troch veliteľov Islamského džihádu, vo štvrtok tam zabila izraelská armáda ďalších dvoch lídrov tejto skupiny a dnes prišiel pri zásahu domu v Gaze o život ďalší popredný člen PIJ, podľa AFP to bol Ijád Hasání. "Bol zapojený do všetkých rozhodnutí o ostreľovaní izraelského územia," uviedla dnes izraelská armáda.

image

Z pásma Gazy boli na Izrael vypálené rakety. Útok prišiel po razii pri ktorej zomrelo 11 Palestínčanov

Izrael začal v utorok operáciu Štít a šíp, pri ktorej zacieli na infraštruktúru hnutia Islamský džihád v Pásme Gazy. Hovorca izraelskej armády ale priznal, že v utorok izraelské rakety zasiahli aj obytné budovy a zomrelo pri tom podľa neho desať civilistov. O začatí operácie rozhodla vláda po tom, ako z Pásma Gazy minulý týždeň na izraelské územie vypálili palestínski radikáli stovku rakiet v reakcii na úmrtie svojho predáka v izraelskej väzbe, kde držal 86 dní hladovku.

Vzájomné ostreľovanie pokračovalo aj dnes napriek snahe Egypta o sprostredkovanie prímeria. Aj dnes zasiahli palestínske rakety izraelské územie, a to v meste Sderot blízko hraníc s Pásmom Gazy. Nikto nebol zranený.

Od začiatku operácie v Pásme Gazy zasiahli izraelské strely najmenej 215 cieľov Islamského džihádu, uviedla dnes izraelská armáda. Na izraelské územie vypálili radikáli s Pásmo Gazy od utorka vyše sedem stoviek rakiet. Dnes izraelská armáda informovala, že v posledných hodinách zasiahla 15 miest, odkiaľ radikáli odpaľovali od stredy rakety.

image

NÁZOR: Nepriateľ Izrael. Greta už našla nové zlo, pridala sa k antisemitskej kampani

Pásmo Gazy ovláda od roku 2007 palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré tam prevzalo moc dva roky po tom, ako bolo z tohto územia evakuovaných všetkých 21 židovských osád. Izrael sa tak stiahol na základe mierových dohôd z Pásma Gazy, ktorého sa zmocnil za vojny v roku 1967 spolu so Západným brehom Jordánu a východným Jeruzalemom.

"chronický problém"

Dnes v rozhovore s izraelskou televíziou povedal šéf krajne pravicovej vládnej strany Náboženský sionizmus Bezalel Smotrič, že Izrael bol pravdepodobne Pásmo Gazy späť obsadiť, pretože by sa tak vyriešil "chronický problém", ktorým sú strety s palestínskymi teroristickými skupinami z tohto územia. "Pravdepodobne príde čas na návrat Gazy, rozpustenie Hamasu a demilitarizáciu Gazy," vyhlásil Smotrič, ktorý je okrem iného ministrom financií. Zdôraznil však, že kabinet o tejto téme v súčasnosti nerokuje. Podobne sa dnes vyjadrila aj ministerka Orit Strooková, členka Smoličovej strany, ktorá označila za "chybu", že sa Izrael s Pásmom Gazy v roku 2005 stiahol.

image

Francúzsky expert o PSG: Mbappé je zo zostavy „nevyňateľný“, nie však Messi s Neymarom

Server The Times of Israel dnes napísal, že kvôli palestínskemu ostreľovaniu izraelského územia miestne úrady zrušili napríklad aj sobotňajší koncert americkej skupiny Backstreet Boys, ktorý sa mal konať v meste Rišon Lecion, ktoré leží na okraji Tel Avivu.

Kvôli bezpečnostnej situácii tiež dnes oznámili organizátori protivládnych demonštrácií, ktoré sa konajú od januára každú sobotu v Tel Avive, že tento víkend do ulíc nepôjdu. Masové, niekedy aj státisícové manifestácie sa konajú už vyše štyroch mesiacov v rade miest Izraela a ľudia na nich protestujú proti vládnej súdnej reforme, ktorá podľa nich ohrozuje izraelskú demokraciu, pretože má dať väčší vplyv vláde na vymenovanie sudcov a obmedziť právomoci najvyššieho súdu.

01 - Modified: 2023-05-12 10:35:15 - Feat.: 1 - Title: Dávidov prak a Železná kupola zneškodnili palestínske rakety vypálené na Jeruzalem 02 - Modified: 2023-05-11 16:50:10 - Feat.: 1 - Title: Palestínska raketa zasiahla dom pri Tel Avive, jeden človek zomrel 03 - Modified: 2023-05-11 09:36:03 - Feat.: 1 - Title: Pre Izrael sú neprijateľné podmienky prímeria navrhnuté Islamským džihádom. Ten odmieta zabíjanie bojovníkov 04 - Modified: 2023-05-11 08:10:21 - Feat.: 1 - Title: Izraelská protivzdušná obrana zneškodnila 95 percent rakiet vypálených z Gazy, niektoré však spôsobili škody
01 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 03 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 04 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:44