Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po vyhrážkach krajnej pravice sa francúzsky primátor vzdal funkcie, podpálili mu dom

11.05.2023, 14:42
Autor:
TASRTASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom statuse na sieti Twitter označil útoky proti Yannickovi Morezovi za "poburujúce" a vyjadril mu solidaritu.

Veľká časť politikov vo Francúzsku vo štvrtok vyjadrila podporu primátorovi západofrancúzskeho mesta Saint-Brevin-les-Pins, ktorý v stredu odstúpil z funkcie pre opakované vyhrážky smrťou a pre podpaľačský útok na svoj dom. Jeho demisiu musí ešte posúdiť a prijať prefekt departementu Loire-Atlantique, dodal spravodajský web France Info.

Ako informovala agentúra AFP, prímorské mesto Saint-Brevin už niekoľko mesiacov sužujú protesty proti plánom na presťahovanie existujúceho centra pre žiadateľov o azyl z periférie na miesto v blízkosti základnej školy.

Mesto prijíma migrantov

Mesto prijíma migrantov od roku 2016, keď bol zrušený takzvaný tábor Džungľa pri prístavom meste Calais na severnom pobreží Francúzska. Primátor Yannick Morez v marci konštatoval, že počas rokov, keď boli žiadatelia o azyl v meste ubytovaní, "nebol nikdy ani najmenší problém".

Po zverejnení zámeru o presťahovaní centra pre azylantov sa však v meste opakovane konali protestné demonštrácie, ktoré organizovala krajne pravicová strana Znovudobytie vedená bývalým prezidentským kandidátom Éricom Zemmourom.

image

Čína musí presvedčiť Rusko, aby sa vrátilo k dodržiavaniu Charty OSN, tvrdí Francúzsko

Okrem toho Morezov rodinný dom sa 22. marca stal terčom podpaľačského útoku, ktorý je predmetom trestného vyšetrovania.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom statuse na sieti Twitter označil útoky proti Morezovi za "poburujúce" a vyjadril mu solidaritu. Primátora o svojej podpore vo štvrtok ubezpečila aj  premiérka Élisabeth Bornová. Dodala, že chce lepšie chrániť starostov a primátorov, skôr identifikovať ich problémy a rozhodnejšie ich podporiť.

Kritika od socialistov

Šéf Socialistickej strany Olivier Faure kritizoval štát za údajnú snahu o "sprijateľnenie" krajnej pravice. Označil tiež za "hanebné, že štát nepochopil rozsah" toho, čo sa Morezovi deje a nepodporil ho.

Na rozdiel od vládnych politikov a socialistov poslanci z krajne pravicového Národného združenia Marine Le Penovej sa nepridali k ostatným zákonodarcom, ktorí Morezovi vyslovili podporu, upozornila AFP.

Pripomenula súčasne, že RN, ktorý vzišlo z Národného frontu, sa vo svojom politickom programe aj naďalej sústreďuje na vymedzovanie sa voči islamu a prisťahovalectvu.

image

Talianska premiérka Meloniová odmietla kritiku z Francúzska, že vedie nehumánnu migračnú politiku

V prieskumoch verejnej mienky sa RN drží stále vysoko a  najnovšie prieskumy naznačujú, že jeho líderka Le Penová by Macrona porazila, ak by sa druhé kolo minuloročných prezidentských volieb konalo v týchto dňoch.

AFP dodala, že ministri Macronovej vlády sa medzičasom  "pretekajú" s konzervatívnou stranou Republikáni, aby dolnej komore francúzskeho Národného zhromaždenia, v ktorej žiadna strana nemá väčšinu, predložili nové imigračné zákony.

01 - Modified: 2023-05-11 12:08:31 - Feat.: 1 - Title: Členovia G7 sľúbili podporu Ukrajine a hľadajú spôsoby, ako podporiť globálnu ekonomiku 02 - Modified: 2023-05-11 14:00:53 - Feat.: 1 - Title: Briti dodali Ukrajine zbrane, ktoré menia pravidlá hry. Rakety Storm Shadow doletia do hĺbky ruského územia 03 - Modified: 2023-05-11 10:05:08 - Feat.: 1 - Title: Krajiny na východe a juhu Európy získavajú na popularite ako cieľ investícií, zistili štúdie
01 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 02 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 03 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 04 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 05 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:59