Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dva výbory europarlamentu podporili právny rámec regulácie umelej inteligencie v Európskej únii

11.05.2023, 12:19
Autor:
ČTKČTK

Základom pravidiel navrhnutých Európskou komisiou má byť jednotná definícia zložitých systémov algoritmov označovaných súhrnne ako umelá inteligencia.

Europoslanci dnes urobili ďalší krok k vzniku právneho rámca pre úniu reguláciu umelej inteligencie (AI), ktorý označujú za prvú legislatívu svojho druhu na svete. Cieľom je zabezpečiť "etický a na človeka orientovaný rozvoj AI" v Európskej únii a predchádzať rizikám spojeným s rýchlym rozvojom týchto technológií.

Výbor pre vnútorný trh a Výbor pre občianske slobody dnes odsúhlasili návrh legislatívy, za sa vyslovilo 87 ich členov, proti ich bolo sedem a 12 sa zdržalo. Na júnovom zasadnutí prijme svoje stanovisko plénum Európskeho parlamentu. Ďalším krokom potom bude rokovanie s členskými krajinami o konečnom znení pravidiel. Štáty sa na svojej pozícii zhodli už vlani na začiatku decembra za českého predsedníctva.

image

O kyberšikane v Europarlamente prehovorila aj matka, ktorej dcéra spáchala samovraždu

Základom pravidiel navrhnutých Európskou komisiou má byť jednotná definícia zložitých systémov algoritmov označovaných súhrnne ako umelá inteligencia. Európska únia chce tiež klásť dôraz na bezpečnosť, transparentnosť, prevenciu diskriminácie a ohľaduplnosť k životnému prostrediu.

Nástroje tohto typu komisia navrhla klasifikovať podľa vnímanej miery rizika, od nízkej až po neprijateľnú. Medzi neprijateľné, a teda zakázané, majú byť zaradené napríklad tie technológie, ktoré používajú podprahové alebo zámerne manipulatívne techniky, zneužívajú zraniteľnosti ľudí alebo sa používajú na sociálne kožovanie, teda na klasifikáciu užívateľov na základe ich správania, sociálno-ekonomického statusu alebo osobných charakteristík.

image

Zneužívanie spywaru proti opozícii či novinárom je proti hodnotám Európskej únie, tvrdí europoslanec Bilčík

Europoslanci chcú výslovne zakázať rozpoznávanie emócií, profilovanie s pomocou AI na policajné účely alebo zneužívanie biologických údajov zo sociálnych sietí. Členovia príslušných výborov navrhli tiež zahrnúť povinnosti pre poskytovateľov služieb AI zabezpečiť bezpečnosť, zdravie ľudí a rešpektovanie zákonov. Povinná by podľa nich mala byť aj registrácia v databáze Európskej únie.

"Sme na pokraji zavedenia prelomového právneho predpisu, ktorý musí odolať výzve času. Je nevyhnutné vybudovať dôveru občanov vo vývoj umelej inteligencie, nastaviť európsku cestu pre riešenie mimoriadnych zmien, ku ktorým už dochádza, a tiež usmerniť politickú diskusiu o umelej inteligencii na celosvetovej úrovni. Sme presvedčení, že náš text vyvažuje ochranu základných práv s potrebou poskytnúť podnikom právnu istotu a stimulovať inovácie v Európe, "uviedol k návrhu jeden zo spravodajcov Brando Benifei, člen socialistickej frakcie S&D.

Mnohé štáty volajú po potrebe regulácie umelej inteligencie na národnej aj medzinárodnej úrovni. Na začiatku apríla Taliansko ako prvé na svete zakázalo používanie chatovacieho robota ChatGPT kvôli obavám z porušovania ochrany osobných údajov. Ku koncu apríla ho opäť povolila. Rizikami AI už sa začal zaoberať britský úrad pre hospodársku súťaž. Francúzsky parlament naopak v marci schválil kontroverznú novelu zákona o používaní AI na bezpečnostný monitoring v súvislosti s organizovaním letných olympijských hier v budúcom roku v Paríži. Po regulácii už volá tiež Španielsko, Írsko, Austrália či Japonsko.

01 - Modified: 2023-05-10 18:41:21 - Feat.: 1 - Title: O kyberšikane v Europarlamente prehovorila aj matka, ktorej dcéra spáchala samovraždu 02 - Modified: 2023-05-09 20:41:26 - Feat.: 1 - Title: Zneužívanie spywaru proti opozícii či novinárom je proti hodnotám Európskej únie, tvrdí europoslanec Bilčík 03 - Modified: 2023-05-09 16:34:55 - Feat.: 1 - Title: Slovenskí europoslanci podporujú zníženie emisií metánu v odvetví energetiky
01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:10